Unde suntem acum și încotro ne îndreptăm? Viitorul infrastructurii digitale și securitatea acestora sunt subiecte de maximă actualitate, controversate și dezbătute intens iar “Conferințele Oxygen Events” îmbină totdeauna subiectele de actualitate cu cele care explorează viitorul și oferă platforma organizatorică pentru a inventaria avantajele, beneficiile cât și argumentele pro și contra.
Noul eveniment live online Oxygen Events, o dezbatere cu cărțile jos la care am invitat actorii implicați. Moderatori: Adrian Locusteanu, vicepreședinte Gemini Solutions și Ion Vaciu, director general Revista Comunicații Mobile.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Departamentului Comunicațiilor Electronice din Ministerul Transporturilor, Grupului Media “Comunicații Mobile”, cert.ro, ANSSI, Huawei România, Strategikon, Rohde Schwarz, ACJSFB, News National, Finzoom, comunicator.ro, Editura Integral, 7MM. Dezbaterile se vor axa pe impactul noilor tehnologii atât individual cât și în diversele sectoare ale economiei românești, avantajele, beneficiile sau dezavantajele acestora, o trecere în revistă a posibilelor vulnerabilități și riscuri aduse de 5G, dar și a posibilelor soluții de adresare a acestora.
Invitații noștri vor discuta despre securitatea cibernetică care este o problemă specifică tehnologiei, despre tendințe și implicații asupra securității cibernetice, despre evoluția conceptului de încredere în securitatea cibernetică, despre conceptul de încredere pentru asigurarea securității cibernetice și cum este implementat acesta în dezvoltarea noilor tehnologii.
Un punct de vedere al unui specialist în securitate cibernetică, Sergiu Zaharia, CyberSecurity Officer - Huawei Romania, partener principal al evenimentului: "securitatea cibernetică a evoluat în ultimele două decenii pe o sinusoidă de tip duplex a încrederii care, pe de o parte, a dus la segmentarea pe multiple planuri a infrastructurilor și serviciilor digitale până la “Zero Trust”, și pe de altă parte, la cooperarea accentuată a experților de pe lanțul de aprovizionare sau din organizații concurente pentru reducerea riscurilor inerente tehnologiilor inovatoare.”
Paul Maravei, Country Manager Cisco România consideră că “arhitectura 5G este construită cu gândul la modularitate și flexibilitate și, foarte important, cu recomandări cu privire la securitate. O implementare 5G neprotejată corespunzator deschide noi “suprafețe” care pot fi exploatate de către persoane neautorizate. Diferite tipuri de atacuri pot afecta o arhitectură 5G neprotejată: Denial of service, dobândirea accesului neautorizat la anumite sisteme prin sesiuni de la distanță, compromiterea cu componente hardware neautorizate a unor elemente din arhitectură și exemplele pot continua.”
Eugen Valeriu Popa, vicepreședinte Strategikon, este de părere că “mediul de securi- tate al UE a suferit schimbări dramatice în ultimii ani; provocările de securitate sunt cele mai diverse. Astfel de provocări pot fi abordate în mod eficient prin cooperarea coordonată în cadrul UE, prin utilizarea politicilor și instrumentelor care se bazează pe solidaritatea europeană, asistența reciprocă și dispozițiile documentelor oficiale. Astfel, contribuie la îmbunătățirea rezilienței statelor membre ale UE în întâmpinarea provocărilor comune. Cyberspațiul are un impact imens asupra tuturor părților UE. Atacurile cibernetice pot provoca întreruperea serviciilor digitale în întreaga UE. Îmbunătățirea rezilienței sistemelor de comunicații și informații din statele membre ale UE este importantă pentru a sprijini piața unică digitală. În acest sens, cooperarea dintre toate părțile interesate în securitatea cibernetică (stat, organisme etc.) este foarte importantă.”
Un alt subiect supus dezbaterii va fi despre capabilitățile actuale de monitorizare a securității care probabil își vor atinge limitele tehnologice datorită creșterii numărului de dispositive monitorizate (IoT) și a traficului de date generat (lărgimea de bandă); Cătălin Pătrașcu, Cybersecurity Architect, este de părere că “5G va determina și explozia dispozitivelor IoT, însă securitatea acestora lasă încă mult de dorit și există riscul transformării lor în armate de tip botnet care pot lansa atacuri DDoS cu capacități foarte mari.”
Unde suntem acum și încotro ne îndreptăm? Profesioniștii invitați pentru a discuta cu argumente Pro & Contra și cu cărțile jos: Dragoș Preda, secretar de stat, Departamentul de Comunicații Electronice Ministerul Transporturilor, Liviu Rogojinaru, secretar de stat, Ministerul Economiei, Dan Cîmpean, director general cert.ro, Sergiu Zaharia, CyberSecurity Officer - Huawei Romania, Eugen Valeriu Popa, vicepreședinte Strategikon, Cătălin Niculescu, Country Manager Rohde-Schwarz / ANSSI, Paul Maravei, Country Manager Cisco România / ANSSI, Cătălin Pătrașcu, Cybersecurity Architect, NTT Data România, Nicolae Oacă, consultant comunicații, Eugen Ilea, președinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți București. Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
The Future of Digital Infrastructure Trends, Security & Business Impact, 10 septembrie 2020, live online, între orele 10.00 - 13.00
- Detalii
- comentator.ro
- BizShow