Primul pas al schimbării este să iei act că schimbarea se produce cu sau fără voia ta.

Al doilea pas este să nu te împotrivești. Împotrivirea nu te va ucide imediat.

Dar nici nu te va ierta. Vezi cazul următor.

Cazul Amazon (intrat pe piață în 1997)

▪ La acel moment, Barnes & Noble și Borders erau primii doi comercianți de cărți din lume.

▪ Nu au înțeles ce (li) se întâmplă și că modul de a produce și a vinde cartea se schimbă sub ochii lor.

▪ Ei au continuat să facă planuri de afaceri în vechea paradigmă, în timp ce aceasta se prăbușea peste ei. Erau încremeniți în proiect.

Viața este ceea ce se întâmplă în timp ce noi facem planuri (John Lennon). Unii fac planuri ca și cum viața, așa cum o știm noi, ar fi veșnică. Ori, cel puțin, euclidiană.

Se aplică și la companii.

Nu aș vrea să supăr pe nimeni, dar am senzația uneori că mai există oameni de afaceri din România care mai cred că Pământul are forma unei farfurii ce stă pe spatele unor elefanți. Asta nu ar fi nimic rău în principiu, dar își conduc afacerile ca și cum ar fi așa.

Ca să îl parafrazăm pe Vaynerchuk, nu e moment mai bun ca prezentul pentru a începe schimbarea.

E valabil și pentru tine.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro