Noua piață cu jucători egali (P2P – Peer-to-Peer ecommerce) are mulți partizani.

Această piață se bazează pe capabilitatea rețelei de a pune computerele pe picior de egalitate, astfel încât fiecare computer poate fi simultan producător de conținut (publisher) și consumator de informație (ex: skype.com).

Aceeași rețea încorporează facilități de file-sharing (persoana A poate downloada o carte de pe computerul persoanei B. Și invers. Pot apărea mari probleme de încălcare a copyrightului (ex. Napster).

Dar principiul înseamnă chiar viitorul publishingului. Ne îndreptăm către o lume în care toți posesorii de computere vor fi producători de conținut și în același timp vor fi consumatorii unui conținut generat de altcineva. Spațiul în care se vor întâlni este piața virtuală globală, cloud-market-ul sau orice altceva va fi definit între timp.

În plus, este deja în practică partajarea resurselor de procesare – computerele cu capacitate liberă de procesare se leagă împreună pentru a-și combina resursele în vederea obținerii unei capacități de procesare pe care nu ar putea-o obține decât terra-computere profesionale.

Dacă luăm în considerare și noile capacități de comunicare, adică faptul că orice computer poate comunica în numeroase feluri cu celelalte computere din rețeaua P2P, atunci putem înțelege de ce, așa cum se spune, doar cerul este limita.

De fapt, nici asta nu mai este sigur, pentru că suntem deja în spațiu.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro