Dar, de fapt, ce este cartea? Trebuia să punem această întrebare la început?

Am făcut-o, dar nu îndeajuns de direct.

În anii din urmă, am asistat la asediul prelungit al unui nou concept – Conținutul (Content). Este noua paradigmă a comunicării. Conținut este orice: textul unei cărți, scenariul unui film, mesajul unui clip de publicitate, o postare pe blog, un mesaj pe twitter sau în alt mediu de comunicare socială. Conținutul este noul rege. Pentru a fi politicaly correct, voi spune și că este noua regină.

În tandem cu regele Conținut, s-a insinuat și regina Format. Așa cum spuneam mai devreme, putem inversa genul celor doi și vorbi de regina Conținut și regele Format. Nu are nicio importanță. Ceea ce este însă important este faptul că noul cuplu regal a instaurat o nouă dinastie: dinastia Conținut-Format, care va dăinui multă vreme de acum încolo.

Cartea în sine este un produs purtător de Conținut. Formatul ei este însă dintr-o altă epocă. Chiar și ebookul ni se va părea în curând un produs revolut, din epoca video playerelor și a casetofoanelor.

Cum va arăta viitorul cărții?

Greu de spus. Depinde doar de tandemul Conținut-Format. Există zeci de suporturi capabile să îl găzduiască, Ordinea în care o vor face va ține de tehnologie și de mode. Iar modele nu au nici o milă pentru produsele perisabile, atât în ceea ce privește Conținutul, cât și Formatul.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro