Trebuie să vă spun neapărat că am inventat un cuvânt nou. Nici nu știți cât de bucuros sunt. E un cuvânt care s-ar putea să facă o bună carieră. Probabil mai bună decât cartea care îl găzduiește.

Cuvântul este Sinerția (engl. Sinertia, fr. Sinertie). Vă dați seama că m-am îngrijit de cariera lui internațională. Vă pot da și definiția lui.

Sinerția (ant. Sinergia) este procesul de creare a unui efect negativ amplificat (mai negativ decât suma componentelor) prin cumularea unor elemente negative prin ele însele (inerția, rutina, complacerea, indolența, comoditatea). Este opusul Sinergiei.

Sinerția este ceea ce ne împiedică să mergem mai departe, să facem lucrurile bine, mai bine, cel mai bine.

Am scris o carte împotriva Sinerției. Este adresată celor care fac cărți și celor care vând cărți. Nu am reușit să inventez prea multe lucruri, deși m-am străduit. Ceva-ceva tot am făcut. M-am documentat, am pus la un loc multe lucruri inteligente, scrise mai ales de alți autori, am învățat pentru dumneavoastră. Am învățat ca să vă pot spune ceea ce am învățat, încercând să vă economisesc timpul. Pe ici-colo, am mai adăugat și câte ceva de la mine. Dar e foarte greu să mai găsești ceva de inventat în materie de vânzări. Așa că am inventat Sinerția. Măcar cu acest cuvânt să rămâneți din această carte. Și să nu uitați ce înseamnă, pentru că este ceea ce trebuie să evitați în viață.

Să vă mai spun ceva. Editorii acestei cărți mi-au cerut să scriu un manual de distribuție de carte pentru editori și librari. Am refuzat. Le-am spus că pot scrie un manual de vânzări de carte pentru editori și librari. Au acceptat.

Sper că veți înțelege în paginile următoare de ce am refuzat prima ofertă și de ce am acceptat-o pe cea de a doua.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro