Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv organizează marți, 18 iunie 2024, cea de-a patra ediție a Forumului antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară. Evenimentul va avea loc în Aula Carol I, situată la Etajul 2 al Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, de pe Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București.

Partenerii evenimentului sunt: Camera de Comerț și Industrie București – CCIB (partener instituțional), Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), NutriLife și EHRLE România.

Forumul antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară își propune să prezinte soluții legislative care să determine dezvoltarea fermierilor, stimularea asocierii acestora și o creștere vizibilă a absorbției fondurilor europene. Totodată, în cadrul acestui eveniment vor fi prezentate exemple de succes – companii care au reușit să atragă fonduri europene, care fac export și care contribuie consistent la bugetele locale.
Potrivit Programului de Guvernare, ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale și-a stabilit următoarele Direcții de acțiune:

Investiții în modernizarea, restructurarea şi creșterea competitivității fermelor, cu accent pe fermele de familie;
Instalarea tinerilor fermieri;

Sprijin pentru cooperare în vederea integrării producției pe lanțul agroalimentar;
Gestionarea riscurilor la nivel de fermă;

Investiții în crearea şi dezvoltarea valorii adăugate prin procesarea şi marketingul produselor agro-alimentare;
Investiții în infrastructura de irigații;

Cooperare în vederea inovării, respectiv dezvoltarea de noi practici care să răspundă la nevoile specifice ale fermierilor;
Plăți compensatorii pentru angajamente în materie de mediu și climă și alte angajamente, constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice anumitor zone;

Fructificarea oportunității oferite de ecoscheme în noul regulament al Politicii Agricole Comune.

Industria alimentară este un sector de aproximativ 15 miliarde de euro şi are un potenţial enorm de creştere, specialiştii din domeniu susţinând că în câţiva ani se poate ajunge la o dublare.

Promotorii evoluției acestui domeniu strategic sunt antreprenorii români și companiile multinaționale care activează în țara noastră. Guvernul trebuie să stimuleze dezvoltarea afacerilor, să fie un catalizator. Este necesară o campanie eficientă de comunicare privind fondurile europene și alte surse de finanțare.

Vorbitori:

Aurel SIMION, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (mesaj prezentat de Daniela POPA, consilier superior în cadrul Direcției Generale Politici în Industrie Alimentară și Comerț)

Valeriu TABĂRĂ, Președinte, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Șișeşti“

Nicu VASILE, Președinte, LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România)

Alina CREȚU, Director Executiv, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – FAPPR

Diana PAVELESCU, Consilier Promovare, Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV)

Nicolae MOROIANU, Prodecan, Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată, Academia de Științe Economice București

Cristian LUNGU, Consultant tehnic, Wing Group România Ioana ARSENIE, Fondator, Trusted Advisor & Trusted App

Constantin REBEDEA, expert, Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență – Soluții pentru refacerea sistemului de irigații

Moderator: Constantin RUDNIȚCHI

Teme de discuție:

Planul Național Strategic (PNS); PNRR și viitorul industriei agricole românești; Agricultura 4.0; Inputuri moderne pentru agricultori; Soluții eficiente de finanțare pentru fermieri; Revigorarea cercetării agricole românești; Care este necesarul de forță de muncă în agricultură?; Clarificarea statutului juridic și fiscal al cooperativelor și grupurilor de producători; Nevoia de organizare a activității fermierilor într-o formă juridică prin intermediul căreia aceștia să poată atrage finanțare sau să pătrundă în lanțul de distribuție și desfacere; Accelerarea înființării unui cadastru agricol generalizat; Fonduri mutuale pentru gestionarea unor riscuri în agricultură; Soluții pentru refacerea sistemului de irigații; Identificarea de noi piețe pentru produsele românești în vederea creșterii competitivității sectorului agro-alimentar.

Audiența

Companii locale și multinaționale
Asociații şi agenții din industria agricolă
Fermieri
Agricultori – sectorul vegetal, zootehnie
Furnizori de inputuri agricole
Companii FMCG şi distribuitori
Furnizori de soluţii, echipamente şi servicii specifice industriei
Experţi în domeniu
Investitori
ONG-uri de profil, mass-media

Agenda

09,00- 09,30: Înregistrarea participanților și welcome coffee

09,30 – 12,30: Prezentări și dezbateri

Contact:

Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor, 0732.903.216

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro