Cele două volume scrise de Nicolae Covaci și publicate de editura Integral, însumând peste 850 de pagini, acoperă 60 ani de istorie. Nu este vorba doar de istoria a 60 de oameni – să fi e doar o coincidență a cifrelor? –, de istoria Phoenix, ci de istoria noastră, a tuturor. Am crescut, am trăit cu Phoenix. Unii au îmbătrânit, alţii nu. Unii s-au născut cu Phoenix, alții au și murit.

Spiritul Phoenix nu a murit. Nu are cum să moară. A devenit un loc comun să spunem că Phoenix este destinat, prin nume, eternei renașteri. Phoenix înseamnă Viață, nu Supraviețuire, înseamnă Zbor, nu Târâre. Este ceea ce Nicu Covaci numește Șira Spinării.

Lumea s-a schimbat, valorile rămân. Chiar dacă uneori par colbuite, în umbra unor stele de-o clipă. Mai este loc pentru muzica Phoenix în epoca iTunes, a manelelor și a vedetelor fabricate pe bandă rulantă de industria muzicală, a showbiz-ului? De câte dintre ele ne vom aminti – cei ce vor mai fi în viață – peste cincizeci de ani?

Phoenix a făcut istorie și va rămâne în istorie.

Nicu Covaci va rămâne și el în istorie, ca un personaj tragic, un rebel al tuturor vremilor. Nu este doar un muzician, fondator și lider al celei mai importante și valoroase formații din istoria rock-ului românesc. Este chiar ultimul rocker. Ultimul haiduc.

Covaci este o legendă care s-a autodevorat. A ales să moară în luptă. Covaci nu poate să iasă la pensie, ca toți oamenii respectabili. Acum mai bine de treizeci de ani, la puțină vreme de la întoarcerea în România, îmi spunea: Nu vreau să fi u o legendă! Știu că îmi asum riscul de a dărâma un mit, dar eu nu vreau să fi u un mit. Sunt un om viu și vreau să fiu pe scenă, chiar dacă trebuie să lupt pentru asta.

Cu sau fără voia lui, Nicolae Covaci este o legendă. El îi inspiră pe tinerii care s-au alăturat formației, la ceasuri grele, pentru a duce povestea mai departe, este eroul lor. Phoenix merge înainte, cu cei șaizeci care au scris istoria, cu cei mulți care o vor scrie de-acum înainte.

Legenda merge mai departe.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro