Așa trebuia să se numească cel de al doilea volum memorialistic scris de Nicu Covaci. A fost titlu provizoriu o lungă bucată de vreme, cel puțin în mintea mea. Cred că i-am și spus, cândva, și lui Covaci. Nu mai știu cum a reacționat, dar nu cred că i-a displăcut.

Alt titlu provizoriu a fost Ultimul rocker. Mi-l asum și pe acesta. Poate că este o definiție bună pentru Nicu Covaci. Vom mai vorbi despre asta.

Îmi asum și titlul volumului apărut acum douăzeci de ani, Phoenix. Însă eu... Autorul a fost blamat pe nedrept pentru că și-ar fi arogat, în nume propriu, o istorie colectivă. Nimic mai greșit. Nicolae Covaci a fost acuzat pe nedrept. Dacă este cineva de vină, eu sunt acela. Eu am propus editurii titlul cărții, ce făcea o trimitere foarte clară și explicită la motto-ul extras din Istoria Ieroglifică a lui Cantemir: Însă eu, o pasere de neam și de minte proastă fiind, pentru că nici în carne vreo dulceaţă, nici în pene vreo frumușaţă port, mai mult a grăi nu pociu, nici se cuvine, atâta doar, cât am știut și-am crezut. Aceea din prostia inimii grăit-am, iară giudecata fie a înţelepţilor...

Nu mi-am imaginat nicio clipă că această trimitere la textul care patronează volumul va fi ignorată ori – și mai rău – răstălmăcită ca un semn de imens orgoliu auctorial. Și asta mi s-a părut cu atât mai ciudat, cu cât mesajul titlului, ca și al întregului pasaj citat, nu face decât să sublinieze contrariul. Modestia autorului, care se supune giudecății înțelepților, a fost interpretată – și de presă și de unii dintre colegii din formație – drept aroganță și lipsă de spirit de echipă. Se spune că sintagma Phoenix. Însă eu... ar fi dus la dezmembrarea formației.

Eu cred că susceptibilitatea exacerbată, dezvoltată pe fondul unei crize pre-existente, a dus la o interpretare excesivă și, în orice caz, eronată. Oricum am lua-o, revin, nu autorul trebuie împușcat, ci editorul. Adică eu.

Prezenta ediție include primul volum, cu un titlu extins, Phoenix. Însă eu, o pasăre... Probabil că așa ar fi trebuit să se numească și acum douăzeci de ani. Poate că multe discuții nu ar mai fi avut loc. 

Nu exclud nici varianta că discuțiile și interpretările rău-voitoare vor continua să circule. Pentru frumusețea jocului, dar și pentru o foarte clară – în opinia mea – raportare la textul lui Cantemir, titlul celui de-al doilea volum este Giudecata înțelepților. Sunt cuvintele care încheie citatul ...iară giudecata fie a înţelepţilor.

Îmi asum și aceastǎ propunere, pe care autorul a acceptat-o.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro