2012: O serie de concerte prin ţară, incluzând festivalul „Folk You!” din Vama Veche. Ovidiu Lipan „Ţăndărică” părăseşte Phoenix, fiind înlocuit cu Ionuţ Micu, ce mai cântase sporadic cu formaţia. Pe 5 decembrie, la Ateneul Român din Bucureşti, şi pe 20 decembrie, în Piaţa Operei din Timişoara, au loc concerte aniversare „Phoenix 50 ani”. Cu acest prilej a fost lansat un disc de vinil cu cele mai îndrăgite piese ale formaţiei. La vioară apare pentru prima dată Cristina Kiseleff.

2013: Pe 28 octombrie, în clubul Silver Church a avut loc concertul „Phoenix Internaţional”, prilej cu care a avut loc lansarea albumului omonim, constând dintr-o compilaţie cu 12 compoziţii majoritar în limba engleză. Bogdan Bradu se desparte de formaţie, după un ultim concert pe 21 decembrie, la Timişoara, şi alege să-şi continue cariera ca solist de operă.

2014: În primăvară, Cristina Kiseleff şi, mai apoi, Cristi Gram părăsesc formaţia. Nicolae Covaci îi cooptează în formaţie pe Costin Adam (voce), Dan Albu (ghitară) şi Sergiu Corbu Boldor (vioară, blockflöte), cu care repetă vechile piese, într-un cantonament la Azuga. În mai, scoate cu aceştia un material promoţional cuprinzând piesele „Vino, Ţepeş!”, „Asgard”, „Nevermind” şi „Nunta”. În vară, Ionuţ Micu părăseşte formaţia şi este înlocuit cu Flavius Hosu. Ocazional, alături de Phoenix cântă tânărul Andrei Cerbu, la ghitară. În timpul unor cantonamente de câte o lună, la Sinaia şi Mangalia, formaţia definitivează un nou album, a cărui temă sunt voievozii şi regii care au luptat pentru ţară împotriva duşmanilor. Pe 16 octombrie este lansat un maxi-single cu trei piese de pe viitorul album. Covaci renunţă la colaborarea cu Dan Albu şi Sergiu Corbu Boldor. Pe 22 noiembrie, la Târgul Internaţional Gaudeamus din Bucureşti este lansat volumul al doilea despre istoria formaţiei Phoenix, subintitulat „Giudecata înţelepţilor”. Alături de acesta, a fost reeditat primul volum al cărţii, cu subtitlul „Însă eu, o pasăre...”. Pe 6 decembrie, la Palatul Copiilor din Bucureşti, este lansat albumul „Vino, Ţepeş”. La sfârșitul lui decembrie, concertează la Timișoara în Piața Operei, în cadrul unui eveniment de două zile care marca 25 de ani de la Revoluție.

2015: Între 28 februarie şi 29 martie, Nicu Covaci şi Mony Bordeianu au susţinut o serie de concerte în ţară, alături de Dzidek Marcinkiewicz şi Roxana Zanga, interpretând melodii din repertoriul şaizecist al formaţiei Phoenix. În prima ediţie a emisiunii „Mituri muzicale româneşti”, de pe TVR2, au fost intervievaţi Nicu Covaci şi Mony Bordeianu. La 1 octombrie a avut loc evenimentul „Legendarii”, la Berăria H, cu mulți invitați care au urcat pe scenă să-l omagieze pe Nicolae Covaci şi formaţia Phoenix: Roxana Zanga, Mihai Moşoi, Cristian Mihai, Titi Dragomir, Ad Hoc, Alin Oprea, Sabina Abrudian, Mihaela Mihai, Tavi Iepan, George Costinescu, Sebastian Simonis, Claudiu Purcărin, Hano Hofer, Dan Helciug, Cristi Hrubaru, Anca Graterol, Trooper, Ilie Stepan, Dixie Krauser, Mircea Florian, Mony Bordeianu, A.G. Weinberger, Eugen Mihăescu, Cristi Gram etc. La eveniment au mai participat, între alţii, şi Anton Petrașincu, Sandu Albiter, Doru Ionescu, Florin Silviu Ursulescu, Adrian Naidin etc. Cristi Gram revine în formație.

2016: Pe 16 martie, Nicu Covaci a susținut un prim concert din seria „Arhaic Rock”, la Hard Rock Cafe, alături de Adrian Naidin, Maria Casandra Hauși, Roxana Zanga și Daath Yug. Alături de acesta din urmă, Phoenix a revenit la Berăria H cu spectacolul „Cei ce ne-au dat nume”, pe 10 mai. Pe 23 octombrie, televiziunea română a difuzat un episod din „Povești cu cântec” dedicat lui Nicu Covaci și Dan Andrei Aldea.

2017: Pe 19 aprilie, la Arenele Romane din Bucureşti, a avut loc primul eveniment din seria celor dedicate sărbătoririi a 55 de ani de Phoenix, intitulat „Phoenix and Friends Rock Edition”. Alături de formaţie, pe scenă au mai cântat Dan Andrei Aldea, Călin Pop, Roman Iagupov, A. G. Weinberger, Rareş Totu, Alin Oprea, Crivăţ şi Luparul de la Bucovina, formaţia Trooper, Bodo, Eugen Mihăescu şi Gabi Guriţă Nicolau, Tavi Iepan, Malcolm J. Lewis, Flavia Staicu şi Andrei Cerbu. Pe 1 iunie a avut loc un concert aniversar Phoenix 55 la Timişoara, în Piaţa Libertăţii, invitaţi fiind Mony Bordeianu, Bogdan Bradu, Bogdan Munteniţă, Valeriu Sepi şi Titi Dragomir. Pe 12 septembrie a fost susţinut la Berăria H un alt spectacol aniversar, de data aceasta unplugged. Între 22 şi 28 septembrie, la Hotel Caro din Bucureşti a avut loc o expoziţie de fotografii din istoria formaţiei Phoenix, aflate în colecția lui Nicu Covaci. De asemenea, Covaci și Valeriu Sepi şi-au expus o parte din picturi. Pe 31 octombrie, la clubul Quantic din Bucureşti a fost susţinut un spectacol special de Haloween, intitulat „Empire of Vampires”.

2018: Pe 31 ianuarie la Craiova a fost susţinut un concert „Unplugged - Anotimpurile (Iarna)”, la 45 de ani de la lansarea albumului „Cei ce ne-au dat nume”. În februarie formaţia susţine un turneu „Sinteză Anotimpurile – Rapsodia Română nr. 1 în La Major” în 9 orașe, continuat în decembrie cu alte 5 oraşe. Pe 14 februarie, expoziţia foto realizată în 2017 a fost vernisată şi la Sala Radio din Cluj-Napoca. În octombrie au fost susţinute trei spectacole „Arhaic Rock”. În ultimele două luni ale anului au avut loc o serie de alte concerte sub diverse concepte: „Fie să renască”, „Arhaic Rock” etc., iar, la Braşov, Phoenix au susţinut concertul de revelion.

2019: În iunie a avut loc un mini-turneu în patru oraşe. Pe 31 august a fost lansată compilaţia „The 80s”, cuprinzând majoritatea compoziţiilor Phoenix ale anilor ’80. În octombrie formaţia a avut un mini-turneu în Canada (4 orașe), urmat de un turneu „Fie să renască” în 14 orașe din România, care s-a terminat cu un concert pe 15 decembrie la Arenele Romane din Bucureşti. Pe 9 şi 10 decembrie au avut loc două concerte, la Berlin și respectiv Stuttgart, organizate de ICR în parteneriat cu Consulatul Onorific al României din Leipzig și cu Forumul Germano-Român AGERO Stuttgart, cu ocazia zilei naționale a României.

2020: Între 13 martie şi 16 mai, urmau să susţină 17 concerte „Fie să renască”, însă turneul a fost amânat şi mai apoi anulat din cauza pandemiei. Concerte sporadice în toamnă.

(va urma)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro