2001: În martie este lansat albumul „În umbra marelui urs” (denumire greşită, în loc de „U.R.S.S”), sub formă de CD şi casetă. După aceasta, urmează mai multe concerte. Formaţia este refăcută de Covaci cu Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan, Mani Neumann şi Eugen Tegu (la bas), şi, în această componenţă, susţine un concert privat la Opera Naţională din Bucureşti. Piesa „În umbra marelui U.R.S.S.” apare pe compilaţia „Rockada”, editată de revista „Fan hits & posters”.

2002: Kappl revine în formaţie. În vară este susţinut la Mamaia un spectacol intitulat „A fost odată în România”, invitaţi-surpriză fiind Mony Bordeianu şi Gheorghe Zamfir. În toamnă au loc două concerte aniversare, sprijinite financiar de Guvernul României, primul privat, pe 9 octombrie, la Opera Naţională din Bucureşti, dedicat celor care au sprijinit formaţia de-a lungul timpului, şi al doilea public, pe 11 octombrie, la Sala Polivalentă, de 5 ore, invitaţi fiind mulţi dintre foştii membri ai formaţiei: Mony Bordeianu, Kamocsa Bela, Pilu Ştefanovici – care nu va putea ajunge însă –, Liviu Butoi, Valeriu Sepi, Costin Petrescu, Dzidek Marcinkiewicz, Volker Vaessen, Lucian Cioargă, Eugen Tegu, Alin Oprea, Tavi Colen, Ulli Brand) şi invitaţi speciali (Gheorghe Zamfir, Malcom J. Lewis, Jools Cooper, Sistem, Da Capo şi SymPhoenix Orchestra). La TVR încep să fie difuzate primele două episoade din documentarul „Integrala Phoenix”, realizate de Doru Ionescu.

2003: Albumul din 2000 este reeditat la „Electrecord” cu titlul corect „În umbra marelui U.R.S.S.”. Are o piesă în plus, iar coperta a fost realizată de Valeriu Sepi. De Paşti este susţinut un concert de trei ore cu formaţia „Humble Pie”. Pe 4 aprilie, Nicolae Covaci primeşte din partea preşedintelui Academiei Române diploma „distincţia culturală”, ca recunoaştere a celor 40 de ani de activitate. TVR difuzeată următoarele două episoade din documentarul „Integrala Phoenix”, realizate de Doru Ionescu.

2004: În octombrie este difuzat la TVR al cincelea episod din documentarul „Integrala Phoenix”. Este cooptat în formaţie Cristi Gram (ghitară), după care formaţia realizează, la începutul lui decembrie, un turneu în Canada. Cu acest prilej este editată special o compilaţie intitulată „Empire of Vampires”. Începe lucrul la un nou album.

2005: Ionuţ Contraş este cooptat membru deplin, la percuţie. Formaţia concertează într-un turneu în SUA şi Canada, pentru acest eveniment editând compilaţia „Go West”, cu piese în limba engleză. În mai, formaţia susţine un concert pentru sinistraţii inundaţiilor din Timiş. Pe 21 octombrie este lansat albumul „Baba Novak”, printr-un concert la Sala Palatului, care va fi filmat şi editat un an mai târziu pe DVD. Sunt realizate videoclipuri pentru piesele „Mila 2 de lângă 3” şi „Zori de zi”, în regia lui Tudor Grămescu.

2006: În 2 aprilie 2006, pe parcursul unui scurt turneu în zonă, concertează în Piaţa Operei din Timişoara şi în sala „Olimpia”, iar în 26 mai, la Satu Mare, Phoenix concertează la „Satu Mare Open-Air”, alături de Mircea Florian şi Omega. În vară, la festivalul „Folk You!” din Costineşti, Nicolae Covaci şi Cristi Gram cântă împreună cu Anca Vijan şi Florian Pittiş piesa „În umbra marelui U.R.S.S.”. În octombrie, are loc turneul „Baba Novak” în 10 oraşe din România, prilej cu care toţi plătitorii de bilet primesc un VCD cu cele două videoclipuri realizate cu un an înainte şi două piese filmate la Sala Palatului. Filmările TVR prilejuite de acest turneu au constituit materialul pentru un documentar difuzat în două părţi, pe 1 decembrie 2006.

2007: În februarie, Victor Cârcu publică libretul operei-rock „Meşterul Manole”, cu două schiţe scenografice realizate de Valeriu Sepi. La începutul toamnei, Mircea Baniciu părăseşte formaţia şi este înlocuit cu Bogdan Bradu. Pe 5 noiembrie „Jurnalul Naţional” scoate o ediţie de colecţie cu CD conţinând „Cântece interzise” de regimul comunist, între care şi „Vişina” din spectacolul „Cei ce ne-au dat nume”. Pe 12 noiembrie, preşedintele României decorează membrii formaţiei cu „Meritul cultural”. Pe 19 noiembrie la Teatrul Naţional din Bucureşti şi pe 7 decembrie la Sala Palatului au loc două concerte aniversare cu ocazia a 45 de ani de Phoenix. Este difuzat la TVR al şaselea episod al „Integralei Phoenix”.

2008: „Electrecord” reeditează albumele „Vremuri, anii ’60”, „Cei ce ne-au dat nume”, „Mugur de fluier” şi „Cantafabule”. Josef Kappl şi Mani Neumann părăsesc formaţia, fiind înlocuiţi cu Volker Vaessen şi Dzidek Marcinkiewicz. Pe 1 noiembrie, Mony Bordeianu scoate, împreună cu Phoenix, albumul „Back To The Future...”, cuprinzând 13 compoziţii mai vechi şi mai noi ale sale. Pe 17 noiembrie, „Jurnalul Naţional” scoate o ediţie de colecţie cu CD, dedicată formaţiei Phoenix.

2009: Pe 1 martie 2009 are loc un concert la Timişoara, în sala „Olimpia”, intitulat „Back to the Future”, prilejuit de înfiinţarea fan clubului Phoenix „Timişoara Bikers”, al căror imn este piesa „Liber”. Cu această ocazie, se cântă pentru prima dată imnul „Fie să renască”, având o strofă în plus, compusă de Nicolae Covaci. În mai, Phoenix apare la TVR în emisiunea „Timpul chitarelor”, prilej cu care sunt difuzate o compoziţie de pe viitorul material „Antemioriţa”, intitulată „Cimpoiul fermecat”, şi piesa „Asgard”, lucrate de Cristi Gram în studio. Pe 1 decembrie are loc concertul „Cei ce ne-au dat nume – sinteză cu Rapsodia Română nr. 1 în La major de George Enescu”

2010: Pe 27 mai are loc concertul „Phoenix Classics”, care reia sinteza dintre „Rapsodia Română nr. 1 în La Major” şi „Cei ce ne-au dat nume” şi continuă cu cea între „Rapsodia Română nr. 2 în Re Major” şi spectacolul „Mugur de Fluier”. Formaţia susţine o serie de concerte „Symphoenix” prin ţară, parte unplugged. Pe 28 august participă la Festivalul „Peninsula” de la Târgu Mureş, alături de formaţiile Europe şi Omega. Pe 1 septembrie, Phoenix a participat la un concert organizat de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, în Scuarul Operei Naţionale din Chişinău, cu ocazia Zilei Limbii Române în Basarabia. Pe 4 septembrie are loc un concert la Braşov, în cadrul festivalului „Turnirul Cetăţilor”. Ulterior Covaci renunţă la Ionuţ Contraş.

(va urma)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro