1990: La începutul lui ianuarie Covaci ajunge în ţară la Timişoara şi apare la mai multe emisiuni radio şi tv. Pe 31 martie, formaţia reunită cu Mircea Baniciu şi Costin Petrescu susţine un concert la Paris spre a aduna fonduri pentru ţară. În luna mai are loc un minirecital Phoenix la Palatul Copiilor, Nicu Covaci cântând câteva piese alături de Mircea Baniciu şi Mani Neumann. În vară au loc înregistrări în Germania pentru un nou material discografic, cu principalele hituri ale formaţiei din anii ’70-’80. Acesta nu a apărut piaţă atunci din lipsă de sponsori. „Electrecord” reeditează „Mugur de fluier”.

1991: La începutul lui iunie, Phoenix participă la festivalul „Rock ’91”. În septembrie, Dan Chişu organizează un turneu în ţară, în cadrul căruia Kappl revine pentru prima dată în România. „Electrecord” scoate primele compilaţii cu vechile melodii Phoenix pe disc („Remember Phoenix”) şi casete (2 volume). Este reeditat dublul LP „Cantafabule”, fiecare disc fiind pus în copertă separată.

1992: În decembrie 1991 şi primele luni ale noului an, este înregistrat un material intitulat „SymPhoenix” sau „Timişoara”, cu orchestră simfonică şi cor. La ghitară bas apare Volker Vaessen în locul lui Kappl. Piesele astfel lucrate sunt prezentate în avanpremieră la Festivalul de la Mamaia şi apoi în turnee în SUA, Canada şi România. Între 14 şi 27 decembrie are loc un nou turneu în 10 oraşe din ţară, în locul lui Mircea Baniciu, care părăseşte formaţia, cântând Dragoş Bădoi, ex „Direcţia 5”. Pe 20 decembrie, la Timişoara, „SymPhoenix” a fost lansat în format dublu-LP, casetă şi CD. „Electrecord” reeditează „Cei ce ne-au dat nume”, cu o grafică nouă de Leo Gherasim.

1994: Împreună cu foştii colegi din anii ’60: Mony Bordeianu, Bela Kamocsa şi Pilu Ştefanovici, dar şi cu Ovidiu Lipan-Ţăndărică, Costin Petrescu, Mani Neumann, Dzidek Marcinkiewicz, Mugurel Vrabete şi Dragoş Bădoi, Nicu Covaci susţine câte un concert la Bucureşti şi la Timişoara, pe 21 şi respectiv 22 februarie. În conferinţa de presă din 20 februarie, şi cu prilejul acestor concerte, a fost lansat şi primul volum al istoriei formaţiei, scris de Nicu Covaci şi intitulat „Phoenix, însă eu...”, care cuprinde activitatea ei de la începuturi şi până la fuga din 1977. Covaci renunţă la Bădoi şi reia proiectul „Empire of Vampires”, fără însă a-l finaliza. Se înregistrează piesele „I need a friend” (creaţia din anii 80) şi „Never-ending fight”, ultima beneficiind şi de un videoclip.

1995: În decembrie, „Electrecord” scoate pe CD compilaţia „Evergreens”, fără să îl consulte pe Covaci, şi reeditează primele LP-uri ale formaţiei pe casetă audio.

1996: Ca răspuns la acţiunile „Electrecordului”, pe 25 aprilie Covaci lansează pe CD şi casetă albumul „Cantafabule”, de data aceasta cu denumirea corectă şi coperta originală, cenzurată de comunişti. Între 12 şi 21 decembrie are loc un turneu prin ţară, în 7 oraşe, în formula Nicu Covaci, Josef Kappl, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan-Ţăndărică, Mani Neumann şi Dzidek Marcinkiewicz. Pe 21 decembrie are loc ultimul concert, la Sala Radio cu Orchestra Radio şi cor.

1997: Cu ocazia aniversării de 35 de ani de Phoenix, este editat pe CD şi casetă materialul înregistrat în 1990, iar formaţia se reuneşte cu Mircea Baniciu pentru câteva concerte în ţară.

1998: Pe 1 august, la Timişoara, sunt lansate pe CD şi casetă treisprezece piese din repertoriul şaizecist al formaţiei, şapte dintre ele fiind inedite. Phoenix lucrează la reorchestrarea albumului „Cantafabule”, în cursul căreia Mircea Baniciu părăseşte formaţia din nou. Are loc un turneu cu acest material în şase oraşe din ţară, cu balet, proiecţii video şi costume speciale.

1999: Covaci este părăsit de toţi, mai puţin Neumann, şi reface formaţia alături de Volker Vaessen (ghitară bas), Tavi Colen (voce), Alin Oprea (ghitară) şi Lucian Cioargă (baterie), cu care lucrează la un nou material discografic. Din acesta apare un maxi-single cu trei piese intitulat „Ora-Hora”. „Electrecord” reeditează pe CD şi casetă albumele „Cei ce ne-au dat nume” şi „Mugur de fluier”.

2000: Nicu Covaci definitivează materialul viitorului album „În umbra marelui U.R.S.S.” cu o variantă în limba engleză înregistrată în studio, dar niciodată lansată, avându-l pe Malcom J. Lewis la voce. Cu acest material este realizat un turneu în ţară, întrerupt la jumătate, şi un concert la Sala Palatului, filmat şi editat pe casetă video.

(va urma)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro