1978: Cu melodiile vechi, alături de primele compoziţii din străinătate ale lui Kappl şi ale lui Krauser, sunt realizate câteva înregistrări de probă în studio, în vederea editării unui disc LP. Covaci renunţă la Bordeianu şi Polgar, la presiunile celorlalţi colegi de trupă. După o altercaţie între Covaci şi Kappl, primul este părăsit de către ceilalţi, care îşi întemeiază formaţia „Madhouse”. Covaci îşi reface formaţia într-o formulă cu două viori electrice, violoncel electric, ghitară bas, ghitară electrică şi baterie şi adaugă la numele formaţiei prefixul „Transsylvania”.

1980: Phoenix începe lucrul la o nouă operă-rock, intitulată „Empire of Vampires”. Din formaţie făceau parte Nicu Covaci, Ovidiu Lipan „Ţăndărică” (reîntors de la „Madhouse”, după insuccesul acesteia), Tom Buggie la ghitară bas şi Mani Neumann la vioară. Colaborează cu Sabin Dumbrăveanu la violoncel şi Ivan Kopilović la armonii vocale. Participă la Festivalul de Muzică Pop al Debutanţilor, organizat în Würzburg 8-10 noiembrie), unde primeşte premiul „Deutsche Phonoacademie”. Piesa „Stars Dance” apare în înregistrarea live din concert pe compilaţia „Folk, Lied, Song – Nachwuchs Festival ’80”.

1981: Apare discul „Transsylvania” cu şapte piese, editat şi pe casetă audio. După un concert sub titulatura „Transsylvania Phoenix” susţinut de colegii lui Covaci fără ştirea şi participarea acestuia, formaţia se destramă pentru o vreme. Nicu mai cântă ocazional cu Dzidek Marcinkiewicz la clape şi se reapucă de pictură şi sculptură.

1985: „Transsylvania Phoenix” se reuneşte în formulă de trio: Nicu Covaci, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Dzidek Marcinkiewicz; încep repetiţiile.

1986: Pe 4 aprilie, formaţia susţine primul concert după reuniune în Hala Gartlage din Osnabrück, acompaniat de un grup vocal feminin.

1987: „Transsylvania Phoenix” apare cu piesele „Empire of Vampires” şi „Die Lerche” pe compilaţia „NDR – HörFest ’87”. Covaci reîncepe colaborarea cu Kappl şi împreună scot un single cu piesele „Ballade For You” şi „The Lark”. Formaţia se reface cu Dixie Krauser la ghitară bas, Dzidek Marcinkiewicz la clape, un toboşar şi Nicu Covaci la ghitară.

1988: În formaţie revine Erlend Krauser cu un nou toboşar. Covaci scoate cu Kappl un single şi un maxi-single cuprinzând piesele „Tuareg” şi „Mr. G’s Promises”. Spre sfârşitul anului, fraţii Krauser părăsesc formaţia pe rând, iar Covaci o reface alături de Josef Kappl, Ovidiu Lipan „Ţăndărică” şi Mani Neumann.

1989: În decembrie, formaţia află de la televizor despre evenimentele din Timişoara şi dedică concertul din acea zi Revoluţiei Române.
(va urma)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro