1974: În mai, sunt filmaţi pentru lung-metrajul „Agentul straniu”, în care interpretează compoziţii proprii şi ale lui Edmond Deda. La jumătatea anului este lansat pe piaţă LP-ul „Mugur de fluier”, cu grafică de Valeriu Sepi. Urmează o serie de turnee prin ţară şi colaborări cu „Cenaclul Flacăra”.

În vară sunt interzişi, după o altercaţie pe litoral între Nicolae Covaci şi ministrul turismului. După intervenţia lui Adrian Păunescu, formaţia primeşte aprobare pentru încă un turneu, altfel însă interdicţia rămâne în vigoare. În toamnă părăseşte formaţia Valeriu Sepi, încorporat în armată, iar Günther Reininger devine din colaborator membru deplin.

La 23 decembrie, la cinematografele „Favorit” şi „Patria” din Bucureşti a avut loc premiera de gală a filmului „Nemuritorii”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, pe coloana sonoră a căruia apar şi şase compoziţii ale formaţiei Phoenix. Pe 31 decembrie, Phoenix se retrage pe muntele Semenic, pentru a lucra la un nou album.

1975: În mai apare pe discul „Formaţii de muzică pop 1” piesa „Omule, cine eşti tu?” din filmul „Agentul straniu”. „Electrecord” scoate prima compilaţie Phoenix pe casetă. În primăvară, formaţia revine în Bucureşti şi încep primele înregistrări cu noul material la „Electrecord”.

Nemulţumit de Costin Petrescu, Covaci renunţă la el şi încearcă o formulă cu Eugen Gondi şi, mai apoi, cu Ovidiu Lipan „Ţăndărică”. Materialul înregistrat este editat în decembrie pe două discuri LP sub numele de „Cantofabule” (în loc de „Cantafabule”, cum era corect) şi cu coperta pe jumătate cenzurată (interiorul devenind exterior). Au loc spectacole pe stadioane cu noul material, sub titulatura „Cantafabule, însă eu...”.

Regia îi aparţinea lui Victor Cârcu, iar măştile şi costumaţia au fost realizate de mama lui Nicolae Covaci, cu ajutorul lui Dan Chişu. Pe 13 octombrie, în cadrul Festivalului de toamnă „Flacăra” de la Cluj-Napoca, Nicolae Covaci recită pentru prima dată poezia „Tătarul (cântec vechiu)”, culeasă de Vasile Alecsandri, căreia ulterior i-a alcătuit şi o partitură muzicală.

1976: Continuă concertele pe stadioane. În primăvară se renunţă la colaborarea cu Ovidiu Lipan şi Günther Reininger şi este cooptat Erlend Krauser ca al doilea ghitarist. Încep repetiţiile cu dubaşii din Brăneşti (Făget) şi realizează cu aceştia, pe 30 mai, concertul de la Costeşti. Ulterior, pentru a nu le crea greutăţi, Covaci renunţă la aceştia şi îşi alcătuieşte o formaţie de dubaşi dintre prietenii săi timişoreni.

La Editura „Litera” apare volumul „Texte pentru Phoenix”, scris de Şerban Foarţă şi Andrei Ujică, bine primit de critică.

După o serie de concerte, Nicolae Covaci se căsătoreşte cu o olandeză şi renunţă la cetăţenia română ca urmare a deselor şicane ale Securităţii, iar pe 26 octombrie părăseşte ţara. În iarnă, Phoenix cântă în formula Baniciu-Kappl-Krauser şi câţiva pseudo-dubaşi din Timişoara, în Cenaclul „Flacăra”.

1977: În primăvară, Phoenix continuă colaborarea cu Adrian Păunescu în Turneul Omeniei, în care se încearcă o formulă cu Octavian Ştefănescu, ca al doilea ghitarist. Ulterior, la baterie reapare Cornel Liuba, care organizează câteva concerte.

Covaci se întoarce în ţară cu un camion de ajutoare, condus de Alex Polgar, şi reface formaţia, cu „Ţăndărică” la tobe. Este organizat un turneu în toată ţara, după care, în noaptea de 1 spre 2 iunie, Covaci şi Polgar părăsesc ţara cu formaţia ascunsă în boxe (mai puţin Baniciu). Ajunşi în RFG, se apucă să repete compoziţiile realizate în România, căutând în acelaşi timp case de discuri dispuse să-i sprijine. Din SUA revine ca solist vocal Mony Bordeianu, iar Alex Polgar este cooptat la clape.
(va urma)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro