1962: Brigada artistică de agitaţie a Şcolii Medii nr. 2 din Timişoara câştigă premiul al II-lea la concursul naţional al brigăzilor artistice de elevi din România. După concurs, orchestra brigăzii, care era compusă din trei ghitare, un pian şi o tobă (de pionier), hotărăşte să rămână împreună sub numele de Sfinţii (după serialul cu Roger Moore, apărut în acel an).

1963: Formaţia cântă la diverse evenimente în formula Nicolae Covaci (ghitară electrică), Béla Kamocsa (trecut de la tobe la ghitară bas), Florin „Mony” Bordeianu (voce şi tobe), Claudiu Rotaru (ghitară acompaniament) piese din repertoriul englezesc şi american în vogă. Este cooptat Ioan „Pilu” Ştefanovici la tobe. Petru Umanschi a scris, în suplimentul cultural „Generații” al ziarului „Drapelul Roșu” din Timişoara, primul articol despre formaţie.

1964: După o îmbunătăţire a dotărilor tehnice, „Sfinţii” încep concertele regulate la „Meca” (după cum era numită cantina Facultăţii de Mecanică din Timişoara). În toamnă, înregistrează la Radio Timişoara piesa „My Baby Love”, ale cărui versuri au trebuit traduse pe loc în româneşte: „Ştiu că mă iubeşti şi tu”, compoziţie Bordeianu/Covaci.

1965: „Sfinţii” cântă pentru prima oară la Casa de cultură a studenţilor din Bucureşti şi înregistrează câteva piese la Radio Bucureşti, între care şi primul hit, „Ştiu că mă iubeşti şi tu”.

1966: Formaţia este dată afară de la „Meca” şi primeşte oferta de a cânta în sala „Lola” a Clubului muncitoresc „Constructorul” din Timişoara. Se înregistrează la Radio piesele „Bun îi vinul ghiurghiuliu” şi „Pădure, pădure”, prelucrări după folclorul românesc. În iarnă formaţia primeşte un amplificator „Selmer” din SUA. Datorită presiunilor repetate ale autorităţilor, care îi acuzau de „misticism”, formaţia îşi schimbă numele în Phoenix, la sugestia lui Claudiu Rotaru.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro