Sunt câteva cursuri de actorie prestigioase în Los Angeles, în frunte cu The Lee Strasberg Theatre and Film Institute și The Sanford Meisner Centre, pe unde au trecut Angelina Jolie, Chris Evans, Scarlett Johansson, Alec Baldwin, printre alții. Apoi Stella Adler Academy sau The Elizabeth Mestnik Acting Studio, care atrag în mod special începători fără experiență. După care urmează sute de studiouri (acting studios) sau școli (acting schools) care oferă cursuri de la improvizație la relația cu camera de filmat, de la interpretare pentru televiziune la roluri pentru film, de la casting și specificul reclamelor la studiu de personaj și monologuri pentru probe de filmare. Pentru tânărul actor, mai ales dacă nu poate să-și permită unul dintre cursurile celebre, este greu de navigat și de ales.

Sunt convins că mulți dintre colegii noștri români, actorii europeni în general, sunt nedumeriți despre faptul că aspiranții sunt îndrumați să participe la niște cursuri în loc să absolve o facultate artistică, cu o diplomă universitară. Pentru simplicitate, o licență în actorie (drama, theater arts, musical theater) nu înseamnă mai nimica în Hollywood. Nu te întreabă mai nimeni, mai ales dacă nu ești de pe-aici. Cetatea filmului acționează ca un circuit aproape ermetic, contează ceea ce faci în Hollywood.

Ca orice regulă nescrisă, există evident multe excepții. Cel mai celebru actor de origine română, Sebastian Stan, a participat la școala de vară a cunoscutei academii Stagedoor Manor (statul New York), apoi a absolvit Mason Gross School of the Arts a universității Rutgers și a petrecut un an la Shakespeare’s Globe Theatre în Londra. Iar marea majoritate a actorilor care sosesc din tările anglofone (Marea Britanie, Australia, Africa de Sud) sunt licențiați. Detaliu care depinde în mod special de tradiția din țările lor. Dar și anglofonii, dacă sunt proaspăt sosiți în aventura hollywoodiană și nu au venit deja angajați pentru un rol, trebuie la rândul lor să-și construiască un CV (resume) local. Despre asta o să-i descoase un agent sau manager, nu neapărat despre diplomă.

Se subînțelege că, pentru actorul non-american, ideal ar fi să sosească în capitala mondială a divertismentului după câteva probe de filmare care s-au transformat într-o ofertă de a juca într-un film sau serial de televiziune. Numai că, pentru a avea acces la audiţii, tot ar trebui să ai un agent sau impresar în țara de baștină. Și câteva roluri în biografia artistică. Inclusiv în teatru, ceea ce pentru actorii americani nu are nici o importanță. Uite așa iar mai avem de povestit, pentru că acum o să se mire actorii din lumea largă despre ce se întâmplă cu teatrul în Hollywood!

(va urma)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro