Entuziastul actor în devenire a aterizat în Los Angeles, a găsit unde să stea și se descurcă cu transportul. Plin de avânt a început șă se auto-propună pentru ceva rolișoare care apar postate pe câteva platforme de casting (breakdown services, precum ActorsAccess). Dar, pentru a începe să bată la ușile agenților sau managerilor, au nevoie de două lucruri esențiale.

Nu există actor care să nu construiască un portofoliu de fotografii profesioniste. Ele sunt cărțile de vizită care te prezintă. Orice casting începe cu fotografii de actori, împărțite pe fiecare rol. Pentru că au atâta greutate, fotografiile nu pot fi niște poze simpatice făcute pe telefonul mobil de un prieten. Sunt fotografi în marele oraș care fac avere numai prin portofolii de actori. Și, ca în orice altceva, unii sunt ieftini și relativ suficienți pentru început, alții sunt scumpi și uneori nu e nici o diferență. Niciun agent nu începe discuția cu un potențial client fără portofoliu. Și, în general, primul sfat după ce ai bătut palma cu un agent este să te duci și să-ți faci niște fotografii beton cu un fotograf cât se poate de celebru. Și de scump. Sunt astea garanții pentru un succes rapid? Nici pomeneală.

Ca orice începător, actorul aspirant nu prea are cum să-și construiască un CV (resume), al dolea element important. Pentru că nu interesează pe nimeni ce rolișor ai jucat în piesulița de sfârșit de an de la liceu, sau într-un teatru de amatori din târgul natal. O modalitate de a acumula „experiență” este participarea la diversele cursuri de actorie, dintre sutele care se oferă în capitala divertismentului. Oricine, oricând și oriunde poate să se strecoare oferă cursuri pentru actori (și regizori și scenariști și operatori). De la asistenți într-o agenție de casting până la foste vedete ieșite din luminile rampei, de la producători faliți la profesori de actorie, de la câteva zeci de dolari pe oră la mii de dolari pentru un curs semestrial de conservator, de toate pentru toți. Și după buget (coane Fănică). Important este ca începătorul să nu fie static, ci să demonstreze că vrea să învețe, să se șlefuiască. Căteva cursuri sau studii la una din academiile de specialitate (care nu ofera diploma, ci certificat), adunate pe un CV, pot iniția cariera. Și contează mai mult în evaluarea agenților.

Bineînțeles că mulți ucenici în ale actoriei preferă să-și încerce norocul direct în fața aparatelor de filmat. Acceptă roluri mari sau mici în producții independente cu buget mic și non-union, deci fără obligativitatea de a fi membru al breslei actorilor. Bineînțeles că aceste apariții se adună la fel pe resume. Dar, din păcate, cu mici excepții, genul acesta de roluri nu apar pe listele de credite de film folosite în industria cinematografică (ca IMDb).

Cu portofoliul sub braț și cu un CV cu căteva cursuri și rolișoare, actorul nostru se pregătește de marele pas. E gata pentru a se prezenta unui agent sau manager. Sunt sute de agenții de impresariat în Los Angeles. De la cele patru agenții majore care domină, la următoarele o sută care reprezintă majoritatea actorilor și câteva vedete, la urmatoarele o mie, la fel de legitime, dar la limita supraviețuirii artistice și financiare. La marile agenții nu ajungi din prima, așa că orice agent sau manager care e gata să parieze pe tine e un început. Dacă îl găsești...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro