Ce onoare deosebită, într-adevăr, de zile mari, de sărbătoare națională-n calendar trecută cu fir roșu, eram un biet felcer cînd dumneavoastră răpuneați fiara sintetică a bolșevismului timpuriu! Poftiți, poftiți, domnule Mlădiniu! V-am asigurat o rezervă modernizată, cu toate facilitățile de rigoare, în linia ultimelor plasamente occidentale. Vă rog, luați loc! Dacă doriți un televizor cu ecranul mai mare nu e nici o problemă, doar să menționați în treacăt! Ne-am temut să nu vă obosească ochii, în speranța că-i veți folosi la scrisul dumneavoastră atît de înălțător! Sper să rămîneți cu noi cît mai puțin cu putință, numai să nu mă-nțelegeți greșit, știu că nu mă veți interpreta greșit, profesional vorbind, dar, oricît veți rămîne, dorim să facem posibil ca totul să fie bine, altfel zis, la cel mai competent nivel. La ora cinci, prima vizită, la șase, voi trimite bucătarul-șef, ca să discutați meniul pentru săptămîna viitoare și strategiile de recuperare în caz de ce-i mai rău…

Așa-i tratați pe toți pacienții?

N-aș putea răspunde la această întrebare în lipsa unui avocat cu experiență, pînă atunci prefer taciturnul fără comentarii, cum se descarcă premierii occidentali, dar v-am spus deja că e o mare onoare, o particularitate suplimentară, căci suntem mîndri ce-ați făcut pentru noi, din acest oraș nenorocit, ajuns morgă de nivel național!

Exagerări, domnule director! Contextul era încărcat de apăsări emoționale, oamenii erau neștiutori, înfricoșați și frustrați, dar încercau să se lase chinuiți de alte apăsări… Am acționat ca un om normal… într-un anturaj oarecum deplasat…

Ha, ha, nu v-ați pierdut defel simțul umorului!
Cît aveți de gînd să mă țineți ferecat aici?

Ha, ha, ce termen beletristic!
Cît va fi necesar, domnule Mlădiniu! Nici un minut în plus, nici unul mai puțin! Dar, cum poate știți ori bănuiți, unele teste solicită o atenție sporită și, cu oricîtă rîvnă am prelucra materialul uman, procesele chimice trebuie să-și urmeze fireasca suficiență. Vom schimba și florile, de două ori pe săptămînă! Începusem să mă-ngrijorez!

Ha, ha! Dacă vă sunt necesare o carte sau un film, o coloană sonoră sau un disc, un album de artă, un volum de poezii, inclusiv ale dumneavoastră, solicitați notă și, în măsura posibilului, vom conveni cu autoritățile. Vrem ca șederea dumneavoastră aici să fie exemplară. După cum spuneam, o mare plăcere! Ne-am săturat de critici, chiar și întemeiate…

Behăitul lingușelilor este adesea mai supărător decît răcnetul gardianului, mai cu seamă cînd trecerea de la una la alta se face cu discreția unui chist de îngăduință între țesut și viitoarea tumoare. Impactul schizofreniei destinului adîncește iluziile timpului. Poate de aceea am uneori senzația unei vîrste pe care, în realitate, încă n-am atins-o.

Desigur, pe durata analizelor și a eventualului tratament, în caz că afecțiunea se va dovedi curabilă, nu veți avea dreptul de-a vedea pe nimeni… Nimeni în afara personalului, țin să precizez. Un personal cu înaltă calificare și temperament ales.

Slavă Domnului că a introdus ceva acreală în atîta zaharină, că n-aș mai fi suportat mult!

N-am nici o îndoială.
Așa prevede legislația în vigoare, nu e invenția noastră, ratificată prin Ordonanță de Urgență Guvernamentală nr. 14, trecută apoi prin cele două Camere, sub oblăduirea părintească a Marelui Mut de la Cotroceni, izbăvită fie-i amintirea, răbdarea și neajunsurile.

De unde ați avut fonduri să ridicați o seră atît de complexă?
Fonduri europene… Dar nu e seră.
Sală de operație?
Herpetarium.

Privitor la tratament, au existat porțiuni temporale în procesul desenării acestui standard în care au fost observate inserări de placebo?

Numai în zona libertăților religioase. Dar care ar fi pricina iscată a întrebării?

Chestionez lumea, uneori pe nepusă masă, în calitate de psiholog diletant. De multe ori, autosugestia este mai eficientă decît reacția chimică la nivelul celulei, care este controlată de creier.

Ați studiat psihologia?
Am fost ziarist de analiză, făcea parte din intrumentar.

Nu știu de ce, dar îmi permit la maxim libertatea de-a mă îndoi, căci provin ceea ce sunt din laborant la bază și am avut eu însumi lecturi predestinate înainte de vreme.
Laborant?
Da, la liceul chimic.
Unde a profesat Mihai Ursachi drept profesor de germană timp de șase luni?
Un neserios. Se prezenta la cursuri fără cravată și se plimba printre bănci cu mîinile la spate, ca și cum era director!
Am auzit. Ce tip nesuferit!

30 octombrie 2020
Lawrenceville GA U.S.A.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro