Pornind de la definiția înțelepciunii, procesul de a crea un echilibru din ce în ce mai bun între lumea interioară și lumea exterioară, câteva gânduri ne trec prin minte.

Primul – că e un proces subiectiv, fiecare îl vede din perspectiva proprie, drumul unuia e diferit de al altuia și de aceea nu prea putem învăța de la alții sau scurta procesul personal folosind lecțiile altora. Prezența unui maestru poate să ajute, dar nu neapărat prin lecții, ci, mai degrabă, printr-un proces, pe care eu l-aș numi osmoză spirituală, un proces prin care ucenicul deprinde, din interacțiunea cotidiană cu maestrul său, un mod de a vedea lumea și a reacționa la ea, pe care îl va adapta la caracterul propriu. Întrebarea care se pune e: unde găsim un maestru?

Răspunsul înțelepților la această întrebare este că atunci când ucenicul s-a copt pentru un maestru, sau nevoia de maestru s-a copt în ucenic, maestrul va apărea. În mod surprinzător, maestrul nu trebuie neapărat să fie un bătrân cu barbă albă, maestrul poate să fie o provocare de vreun fel. Poate fi o situație pe care să nu o putem gestiona cu instrumentele pe care le-am folosit până acum, poate fi un aparent eșec, care ne face să ne privim din altă perspectivă, poate fi o pierdere, poate fi recunoașterea că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât păreau, sau noi nu suntem atât de grozavi pe cât ne credeam. Sunt situații prin care am trecut cu toții când ceva, care părea neplăcut sau temei de spaimă, să se dovedească ceva de care aveam nevoie pentru a ieși dintr-un impas, sau a merge mai departe. Câți dintre oamenii de afaceri de succes de azi nu și-au început afacerea după ce și-au pierdut locul de muncă? Aceste lecții sunt menite să ne dea o perspectivă diferită și, prin asta, să lărgească modul în care vedem o situație, să o vedem mai constructiv, sau să ne temem mai puțin. Expresii precum un „picior în fund e un pas înainte” sau „o ușă care se închide e și o ușă care se deschide” arată doar că lucrurile astea au fost descoperite demult și au intrat în înțelepciunea populară, pentru că s-au dovedit valide.

O trăsătură comună tuturor oamenilor înțelepți este capacitatea de a privi realitatea așa cum este, nici mai frumoasă, nici mai urâtă, și provocările pe care le aduce – nici mai mari, nici mai mici decât sunt. Dacă reușim acest lucru, răspunsurile pe care le găsim, soluțiile pe care le alegem sunt adecvate și eficiente.

Să vedem atunci care sunt factorii care îngreunează capacitatea noastră de a privi realitatea așa cum e. Un prim factor este teama. Teama este o reacție emoțională care umflă dimensiunile unei probleme, este ca o lentilă prin care privim problema, care ni se pare mare și greu de rezolvat. Putem să ne dăm o mână de ajutor punându-ne întrebări simple, precum: care ar putea fi consecința cea mai rea sau gravă, dacă lucrul de care mă tem că se va întâmpla? După ce îmi dau răspunsul, reduc consecința la o zecime, pentru că am dat lentila la o parte. Sau mă întreb ce voi face, de ce ajutor voi avea nevoie, cine mă poate ajuta și ce argumente voi folosi pentru a mări șansele de a primi ajutor etc.

Un alt factor care îngreunează procesul de a vedea realitatea, așa cum e, este un ego mare. Dacă mă consider mai bun, mai deștept, mai grozav, mai frumos, decât sunt și realitatea nu confirmă această impresie, înseamnă că realitatea greșește și creez în mintea mea o realitate mai bună, care confirmă punctul meu de vedere. Dacă în realitatea din capul meu sunt mai frumos sau mai deștept decât în realitate, reacția celor din jur va fi diferită de reacția pe care o aștept. Explicația pe care mi-o ofer este că ceilalți sunt tâmpiți și mă voi comporta ca atare, iar comportamentele mele nu vor fi adecvate, pentru că reacția celor din jur va fi negativă. Dacă vreau să mă asigur că realitatea pe care o percep eu este aceeași cu realitatea percepută de cei din jur, trebuie doar să fac următorul exercițiu: pun întrebări pentru a ajuta interlocutorii să descrie realitatea așa cum o văd ei și să le descriu realitatea așa cum o văd eu. Veți vedea diferența.

Alexander Fuhrmann conduce de peste 20 de ani firma de training Eureka Training & Tests, unde a dezvoltat și conduce un program de management cu înțelepciune. Poate fi contactat la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro