Creația artistică este o formă de nebunie, poate nu atît de păgubitoare precum celelalte, poate ceva mai rațională pe porțiuni scurte, izvorîtă dintr-un sistem de frustrări ca orice tipar de alienare clasică, hrănindu-se din ea însăși precum hagiul lui Dan Barbilian, a cărei inutilitate practică directă trebuie demascată cu orice ocazie (să se ocupe alții). Creația artistică încearcă să corecteze creația dintîi, a cărui plan riscă o deviere din pricina falselor prezumpții și arogantelor rezolvări dibuite de mintea iscusită a omului – iar el! Geneza de amatori este suma părerilor noastre eronate, incapabili să citim corect mesajul vieții care ne înconjoară, dîndu-ne cu părerea neîntrebați, fără a cerceta în amănunțime posibilul adevăr, în absența oricărui moment de îndoială decentă.

De aceea sunt posibile tiraniile lumii, aberațiile sociale, premiile literare, megalomania și atracția ateismului, cea mai nocivă maladie a vremurilor. Într-o doză infimă, totuși, dintr-un specific punct de vedere, nemulțumirea artiștilor va precipita căderea omului și, odată cu ea, venirea timpului din urmă, cînd toate, în sfîrșit, vor ajunge la maturitatea finală. Fără bibliotecile frivolității noastre de-a concepe, omenirea s-ar fi aflat ceva mai în spate, de unde ar fi avut mai mult de așteptat deznodămîntul eliberator și veșnic. Lumile scornite de om fac inutile materializările lor în carne și oase, sub obrocul unui mic paradox: pînă și operele ateilor își aduc glorioasa contribuție la cauza divin generală. Probabil că acum au aflat asta, măcar cei care-au decedat între timp: Isaac Asimov, Stanislaw Lem, Eric Ambler, J.G. Ballard, Italo Calvino, Albert Camus, Anton Pavlovici Cehov, Arthur C. Clarke, Joseph Conrad, Friedrich Dürrenmatt, John Fowles, Maxim Gorki, Robert Graves, Graham Greene, Henrik Ibsen, Ismail Kadare, Franz Kafka, Ursula K. Le Guin, Giacomo Leopardi, Sinclair Lewis, H.P. Lovecraft, W. Somerset Maugham, Arthur Miller, Cesare Pavese, Harold Pinter, Mark Twain, Luigi Pirandello, Marcel Proust, Philip Roth, George Bernard Shaw, Robert Louis Stevenson, Karel Capek, Italo Svevo, Gore Vidal, Kurt Vonnegut, H.G. Wells, Virginia Wolf.

Lesne de prefigurat, lista este mult mai vastă, cuprinzînd mii de nume. Le-am redat doar pe cele mai importante, majoritatea de autori de literatură cu tentă științifico- fantastică. Dacă există un număr finit de posibilități și combinații, acești creatori cu rele intenții ori măcar involuntar, inconștient rele, au reușit să adune multe pietre în zidul creației universale. În numele umilinței umane, le mulțumesc. Cu atît mai mult cu cît vor fi expuși, prin necredință, neplăcerilor. În apărarea lor, invoc facilitarea extinderii prin închiderea ochilor asupra adevărului (uneori foarte bine ascuns). Și așa, mulți dintre acești autori, în ciuda ateismului lor nevolnic, au scăpat noțiuni, miracole, personaje și mai ales învățături cu caracter supranatural. Probabil că nu sunt singurul care s-a amuzat cu această limită și discrepanță.

Fără ei, fără creația lor, lumea ar fi fost mai săracă. S-au făcut atei pentru a reuși să acopere locuri care, altminteri, ar fi rămas nestrăbătute. E vorba de un mic sacrificiu obștesc, din moment ce nimic nu este perfect inutil în cadrul acestui univers. Nici inutil, nici cu adevărat nimicitor.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro