„Bonsai” înseamnă în limba japoneză „ grădinărit în tavă” sau „copac în ghiveci” și reprezintă arta de a crește plante și arbori miniaturali, prin creșterea acestora forțată în spații mult mai restrânse decât sunt necesare în mod natural dezvoltării lor, prin conducerea și tăierea adecvată a ramurilor și prin hrănire minimală cu apă și îngrășăminte. Arborii cresc astfel într-o formă estetică, care sugerează de cele mai multe ori vârstă înaintată.

Deși, la origine, este o veche artă chinezească („penzai”), estetica bonsai, în concepție japoneză, este centrată pe principiul „cer și pământ" într-un singur vas. Cele două forțe, considerate complementare, apar echilibrate într-un arbore bonsai de calitate, adică shin-zen-bi ori „adevăr, esență și frumusețe”. Arborii care sunt subiectele preferate ale școlii japoneze sunt pinul, ulmul, arțarul, jneapănul și laricea, respectiv caisul floral și cireșul floral.

Regulile de îngrijire sunt numeroase și totul trebuie făcut cu rigoare și multă migală.

Ca regulă generală de udare, plantele trebuie udate atunci când pământul de la suprafață începe să fie uscat. Solul trebuie să fie în permanență umed, dar niciodată îmbibat cu apă. Dacă bonsaii sunt neglijați, frunzele și mlădițele tinere ale acestora vor deveni lipsite de viață, se vor usca și vor cădea. Expunerea la temperaturi ridicate, ghivecele de mici dimensiuni sau aerul uscat pot crește pretențiile plantei față de necesarul de apă.

Conform magnolia.ro, atât de necesara umiditate atmosferică poate fi creată în două moduri: fie pulverizați bonsaiul cu apă pe frunze, fie prin așezarea bonsaiului într-o tavă cu apă și petriș, astfel încât fundul ghiveciului să nu ajungă în apă, dar să se creeze un microclimat prielnic.

Bonsaii au nevoie de lumină multă, așa că amplasarea lângă o fereastră este benefică. Nu trebuie însă lăsat în bătaia directă a soarelui, ci lumina trebuie să fie filtrată. În timpul iernii, când cantitatea de lumină este mai mică, este obligatorie amplasarea bonsaiului lângă un geam. Și înățimea la care este poziționat bonsaiul contează. O plantă care este așezată pe o masă va primi mai multă lumină decât una poziționată pe podea.

Când rădăcinile bonsaiului devin congestionate, înseamnă că nu mai există spațiu, iar pământul nu mai poate reține umiditatea, fapt ce poate afecta hrănirea plantei, deci dezvoltarea acesteia. Transplantarea bonsaiului presupune ca plantei să i se pună în ghiveci un pământ proaspăt, precum și tunderea rădăcinilor pentru a reduce și a controla creșterea lui.

În fine, contează enorm și ce fel de pământ punem în ghiveci. Substratul obișnuit pentru flori este prea dens și nu permite un drenaj suficient de bun pentru nevoile bonsaiului. Un pământ care se compactează și nu este aerat poate duce la putrezirea rădăcinilor. Substratul pentru bonsai este un amestec de turbă, nisip, argilă și este îmbogățit cu nutrienți.



Răzvan Grădinaru

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro