Adrian Artene, poetul și directorul editorial GÂNDUL.RO, ne surprinde mereu frumos, iar de această dată bucuria literară a venit însoțită de un volum deosebit de poezie semnată – „Punctuația iubirii”, o ediție nemaitipărită vreodată în România, între coperte de catifea, cu file dintr-o ceară luminoasă, vom descoperi litere din solzi aurii, marcate de un sigiliu din cristale Swarovski și semnături care se vor păstra dincolo de timpuri!

punctuatia iubirii
Clipa nu trece niciodată atunci când puterea poeziei semnalizează prezența sa, doar ea poate să redea acea nemurire a profunzimii sufletești care rămâne într-un “stop” existențial pentru a înrădăcina în ochiul cititorului o acuratețe și finețe asupra fiecărei metafore transmise de autor. Poezia scrisă de Adrian Artene ne prezintă un act artistic de o înaltă valoare, având capacitatea de a desena punți între suflete. Maestrul Ion Dichiseanu menționează: ”Sunt poezii pe care vă recomand să le citiți în intimitatea propriului suflet”! 

Iubito, hai să refacem Lumea
Să rezidim armonios vechimea
Să reclădim măreț Pământul
Și să-ntrupăm din lut Cuvântul.
(din poezia – „Să refacem Lumea”)

Am simțit acest volum parte din istoria personală a poetului, ca un fel de testament adus emoțiilor ce îl încarcă, ca pe orice făuritor de rime. Scriitorul ne creionează scenarii și ne valsează printr-un grai viu convingerea prin noțiunea de frumos și trist deopotrivă, iubire și căutare, intens, spiritual și sensibil.

Rafinamentul e parte integrantă a acestui volum, naturalețea tronează și ne aduce în față o plasticitate unică, iar construcțiile ritmice ne trasează conturul sensibil al unui autor cu o voce autentică, distinctă, încărcată de promisiuni și frumos.

De-ar fi s-avem o lege, numai una
Să ne supunem ei ca unei ordonanțe
Cum se supune Soarelui lumina
Iubirea este legea, în ultimă instanță.
Și-n legea justă, perfectă, a iubirii
Din Vechiul Testament nouă lăsată
Zidi-vom măreții și-altare Omenirii
(din poezia “Legea iubirii”)

Cu un stil nuanțat poetul ne aduce în față generozitatea emoțiilor de iubire, în toate formele ei, și în toată punctuația. Dragostea se proptește pe fundația fiecărui vers și îl eternizează. Privind prin ochii mei acele rime îmbătătoare simți cum singura frumusețe care durează este a acestor versuri ce nu se lasă uitate. Iar totul mi se pare un mod ceremonial, de înnobilare a acestui sublim sentiment ce a clădit generații, ce a readus arta la valoare, ce a cuprins fiorul nemuririi!

„Punctuația iubirii” incită cititorul reflectând viața concretă cu sentimente, iubiri, regrete, ruga duhovnicească în fața efemerității și fragilității omenești îmbătând simțurile cu o efervescentă stare de bine.

Poezia pentru autor este un mod boemic de a pune în balanță sentimentele și trăirile omenești și a le transmite prin scris, cu fiecare poezie citită am vibrat a emoție vie; poetul la rândul lui cuprinzând tot ce înseamnă forma cuvântului cu o deschidere sufletească mânuită cu dibăcie. Prin poezie ca și prin celelalte arte fără excepție căpătăm deprinderile înfrumusețării noastre ca spirit, iar Adrian Artene are un har nemaîntâlnit, el transmite echilibrul dintre cer și pământ, viață și moarte, pierdere și regăsire, și…iubire.

O lege fără sancțiuni deșarte
Ce nici pedepse biblice nu cere
Un psalm al morții fără moarte
Și-al judecății drepte de la Înviere.
(din poezia “Legea iubirii”)


Cristina Apostol

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro