Dan Claudiu Tănăsescu (n. 26 aprilie 1938, Mogoșoaia, România) este medic, autor, nuvelist, publicist, romancier și scriitor român. A debutat ca scriitor la 38 de ani, în Almanahul Literar cu nuvela „Luna”, cariera sa literară a avansat cu alte câteva cărți, „Iluzia iubirii” apărută în ianuarie 2010 și altele ce au reîntregit colecția sa impresionantă. Anul acesta a reeditat la Editura Velvet Story romanul „Iarnă căzută-n genunchi”, iar acum ne pregătește cartea „Taina stelelor” apărută inițial în anul 1982, fiind retipărită într-o nouă formulă împrospătată care va bucura ochii tinerilor cititori.

Stilul de scriere a autorului este inconfundabil, cu o dibăcie și un vocabular țesut de anii de experiență acesta ne prezintă viața așa cum e, cu bine și mai puțin, cu vicii, cu vise, cu impliniri dar și cu suferințe ce ne fac mai puternici, mai statornici și mai pregătiți să înfruntăm greutățile ce ne vor mai apărea în cale.

Dan Claudiu Tănăsescu își va impresiona cititorii ce încă nu au citit această poveste, îi va emoționa, îi va determina să vadă ziua, clipa cu alți ochi, le va dezvălui în câteva pagini că destinul e urmarea unor alegeri și fapte necugetate care ne vor urmări. Romanul ”Taina stelelor” este mărturia unor suflete ce se zbuciumă în ani luptându-se cu fricile, cu neîmplinirile, cu viciile și cu dorințele ce nu au ajuns la plenitudine. Aici în carte plutesc nuanțele de tragic, eroina principală Felicia purtând după ea nenorocul unor iubiri chinuitoare, neîmpărtășirea acesteia, jumătățile de măsură, patimile beției și leneviei iubitului ei ducând-o chiar în ghearele morții, după o avalanșă de bătăi ce au rupt din ea tot ce se putea mai frumos.

Noua sa iubire este dusă și aceasta ca pe o taină a tăcerii prin suferință; chiar dacă pornirea a fost minunată găsindu-l pe Ștefan liniștit și cumpătat, gelozia, adulterul și minciuna țes întotdeauna doar ranchiună, ocheade și cuvinte ce se pun la suflet ca pietrele de moară având urmări ca o pecete a nenorocului.

Eroina luptă să fie pe linia de plutire însă clachează iar și iar, și suferă; în tabloul existențial fiecare dintre bărbații săi duc lupte din start încurcate de ițele vieții. Ce se cer descâlcite. “Taina stelelor”, creația lui Dan Claudiu Tănăsescu, este un roman de senzație, ce-l îndeamnă pe cititor să-l devoreze până la finalul deschis, când rămâne cu regretul că povestea s-a terminat, pitorescul imprejurărilor ne primesc îmbătător spre peisaje și evenimente de o impetuozitate plină de profunzime.

Naratorul cu valențe demiurgice, fãră urmă de subiectivitate, exprimă atât de evident concepția despre viață, iubire și pierdere, jonglează cu dialogurile și personajele lăsându-le în voia lor să se confrunte. Intriga cărții este dinamică, mediul social ales de autor este propice pentru a ține atenția cititorilor într-o continuă supunere deoarece acesta creează o lume atât de vie, atât de neliniștită și de încâlcită, cu bucurii și dureri, cu speranțe și deznădejdi, căderi în întunecime și cu ieșiri la liman, cu miraje amețitoare, cu personaje bine conturate, unele evoluând iar altele involuând până când plenitudinea prin iubire, eterna completare prin acest minunat sentiment le eliberează sufletele, purtându-le spre ape calme ori spre gesturi iminente, disperate, năuce, cu consecințe nebănuite. Romanul e o bijuterie care va reîntregi biblioteca oricărui iubitor de carte!

Nimeni nu poate ști de când stelele își presară pulberile argintii peste spinarea nesfârșită a pământului. Agățate acolo sus, fără să se clintească, stau înfipte ca niște ținte în bolta cerului și privesc nepăsătoare la scurgerea vremurilor. Doar soarele, speriat de rostogolirea nemiloasă a timpului, își acoperă fața orbitoare cu pete, de parcă ar fi un copil blond și pistruiat. Iernile se lungesc tăbărând peste lunile primăvăratice, iar vara își strânge dogoarea în zile puține și nu prea fierbinți. Ceva se schimbă în lume încet, încet, ca mersul unui melc, scurtând din existența noastră, ce rămâne învăluită în neliniști de mister.”

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro