Lumea vorbește de digitalizare. De culturalizare on-line. De artă, cultură, educație transmisă digital. Totul este mai mult decât real, plauzibil și firesc. Dar în primul rând necesar. Este optimist, este eficient, este cu public. Și un public chiar numeros, ținând cont de puterea on-line-ului. Vechile ”stadioane umplute până la refuz” sau ”săli arhipline” și alte deja generice denumiri vor echivala cu o transmisiune normală, de audiență medie. Cu puțin noroc și experiență dobândită prin simpla practică, poți depăși zecile sau chiar suta de mii de vizualizări. Poți avea o popularitate extraordinară.

Mesajul tău, actul tău artistic, indiferent de natura lui, va ajunge la mai mulți oameni într-o transmisiune digitală decât la participanții a 20 de evenimente puse cap la cap. Numărul va substitui, aproape, calitatea.

Toate acestea, însă, în aparență. Pentru ca în esență, actul artistic nu este definit de desfășurarea lui propriu-zisă. Ci de dialogul pe care acesta îl crează cu publicul său. Indiferent că publicul este reprezentat de trei spectatori, sau de o masă întreagă de oameni, reacția acestora reprezintă nu doar ”un element din spectacol” ci constituie întocmai contra-planul. Exact ca în cinematografie: plan – contraplan. Un dialog fără interlocutor nu este dialog. 

Imaginarul nu va ține niciodată loc concretului. Ființa va rămâne ființă. Nu va putea fi înlocuită de o posibilitate. Ea trebuie să rămână certitudine. Iar acest dialog este profund, la nivel de sentiment. La nivel de trăire interioară. La nivel de stare. De suflare. Aceste lucruri lipsesc din atotputernicul și viitorul online.

Așadar, actul artistic în deplinătatea lui nu va avea loc niciodată fără publicul lui. ”Măria Sa, Publicul.” Iar actul artistic nu va muri niciodată.

Cristian Radu Nema - regizor, fotograf, artist vizual

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro