Phoenix înseamnă omul, singurul care, vreme de patruzeci de ani, a tras la jugul unui car cu iluzii. Compozitor, textier, aranjor, manager, lider necontestat, Nicolae Covaci este Phoenix. O persona-litate excepţională, un artist cu spirit renascentist, muzician, pictor, sculptor, poet, Nicolae Covaci este, a fost şi va fi spiritus rector al formaţiei Phoenix.

Lui îi datorăm faptul că Phoenix s-a născut şi, mai ales, că există. Mulţi au venit şi au plecat. Nicolae Covaci a rămas să poarte iluzia Păsării Phoenix. Pentru că, mai mult decât orice, Phoenix este o ilu-zie, un spirit. Spiritul unei vremi, al unui sfârşit de secol, de mileniu şi, poate, de civilizaţie.

A consemnat Costel Postolache în anul 1993.

Cum a început povestea ta ?

Nicolae Covaci: Am avut noroc că maică-mea mi-a oferit toate posibilitățile de dezvoltare a personalității. Dacă am vrut să fac sport, mi-a oferit tot ce era posibil. Încălțăminte, haine, libertatea de a pleca și de a veni. Am vrut pian, am primit imediat profesoară de pian. Am vrut ghitară, am primit imediat ghitară, inclusiv profesor. Am vrut acordeon, am primit acordeon. Eram pasionat de muzică, așa cum era și ea. Mi-a cântat cântece vechi, de pe vremea lui Tănase… La școală eram cunoscut ca și cântăreț și dansator bun. Eram la școala germană. Din clasa întâia m-a dat la școala germană ca să-nvăț, să-nvăț. Copilul este în stare să învețe enorm de mult înainte de a merge la școală.

Mama și unchiul meu s-au ocupat de educația mea, tata fiind în pușcărie, ca fost legionar. La 3-4 ani știam să scriu și să citesc.

Cu sportul m-am blocat la un moment dat, pentru că tatăl meu, întors din pușcărie, m-a întrebat într-o zi, întâlnindu-mă pe stradă, unde mă duc. I-am spus că mă duc la școala de sport să mă înscriu. Eram deja în clasa a VII-a. Fiule, tu trebuie să ai talent! Dacă am eu, trebuie să ai și tu! Hai să încercăm, poate intri la altceva mai interesant! Și m-a dus la la un profesor de arte plastice ca să mă examineze.

Fragment din cartea
NICOLAE COVACI, INTERVIURI (1971 - 2016)
Ediție îngrijită de Alexandru Daneș

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro