Formația de student de Politehnică bucureșteană, dublată de umbra repetatei nereușite de admitere la Institutul de Teatru, au schițat profilul unui personaj lucid, analitic, eficient în tot ce a avut de făcut în carieră și în viață, mai puțin în ceea ce a fost cu adevărat important, povestea de dragoste.

Scrisă cu o mână sigură de autoarea care-și spune propria poveste, pe care o aduce în fața cititorului cu un zâmbet trist, dar complice, implicându-l, ca martor activ, în desfășurarea evenimentelor ce i-au marcat viața, cartea șochează prin intensitatea sentimentelor, aduse în scenă cu o prospețime și un simț al detaliului semnificativ, de parcă s-ar fi întâmplat ieri, și nu acum mai bine de patruzeci de ani.

Personajele, fie ele membrii familiilor extinse de la București și Napoli, fie colegii de muncă de la Viena și Roma, fie participanții ambientali, dar mai ales cei doi eroi ai poveștii de dragoste, sunt vii, sensibile, creionate din fine detalii și colorate cu drag și înțelegere, și devin parte a unui ecosistem pus în slujba iubirii.

Aflată într-un permanent dialog cu Coelho, mai ales, Marquez, Marivaux, Shakespeare, și nu putea lipsi Caragiale, alți mari autori ai lumii, autoarea citează, parafrazează, argumentează, contrazice, ia în răspăr, adică iubește cărțile și scriitorii, îi invocă și îi include, nu numai prin citatele cu care deschide și închide capitolele, dar, mai ales, prin spirtul ludic ce guvernează, în ciuda filonului dramatic, cartea. Referințele culturale, prezente la tot pasul, unele evidente, altele subtil insinuate, solicită o lectură atentă, dincolo de firul narativ.

Tensiunea dramatică e menținută constant, interesul cititorului crește pe măsură ce ne apropiem de final, ca și cu ne-am afla într-un roman polițist. Pauzele în vorbire, marcate sau nu grafic, sincopele de tot felul, întreruperile, nuanțele, sensurile aluzive sau contradictorii, toate sunt semne duble, ale unui spirit analitic profund feminin și ale unei tehnici a scriiturii puse în valoare de un talent narativ incontestabil.

Și-am încălecat pe-o șa și vă invit să urmăriți evoluția scriitoarei Luminița Nielsen. Această carte este o promisiune ce se cere onorată.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro