Avem plăcerea să vă invităm la expoziția de pictură CONSTANTIN FILIMON, care va putea fi vizionată în perioada 25 mai - 15 iunie 2024. Vă așteptăm sâmbătă 25 mai, începând cu ora 16, la Galeria Contrast din str. Icoanei nr. 23, București.

Constantin Filimon s-a născut la 25/21 mai 1936, în Piatra-Neamț. A absolvit Institutul de Arte Plastice București, promoția 1967, și cursul de pictură bisericească de la Patriarhia Ortodoxă București, promoția 1969.

A debutat în anul 1967, la o expoziție de la Universitatea din București. A fost remarcat de criticul de artă Amelia Pavel în expoziția de pictură de la Ateneul Tineretului „a câtorva tineri absolvenți, toți încadrați în învățământ – profesori de desen“. „C. Filimon, de pildă, pare a ști destul de limpede drumul pe care-l are de urmat. Compozițiile lui non-figurative, sau cu vagi aluzii figurative, toate într-o factură de un expresionism echilibrat, ținut în frâu, ni-l arată ca pe un liric preocupat de coerența expresiei“, a notat Amelia Pavel în „România literară“, săptămânal de literatură și artă, joi, 11.03.1971, la pag. 29.

Mai târziu, pentru dosarul de primire în Uniunea Artiștilor Plastici, Valentin Ciucă a consemnat: „Constantin Filimon aparține speciei pe cale de dispariție a «Pictorilor blestemați». Boema lui e totală, devastatoare, nevrotică și acaparatoare. Istețimea lui funciară îi permite să vadă mai clar și mai departe. N-are relații prea bune cu normele conformiste ale vreunei burghezii, iar starea lui naturală ține de revoltă. E inteligent și spontan, lucrează furibund, izbutește acolo unde alții ratează, dar și eșuează când ceva i se pare prea ușor. Viața lui se confundă cu pictura și face totul ca să se știe. Temperatura existenței lui atinge permanent cota de fierbere."

A pictat bisericile Zăpodeni (Iași), Muncel (Alba), Drăgești (Bihor), Verșești și Dănești (Neamț), Tigveni Bârsești (Argeș).

A participat la numeroase expoziții colective și personale în țară, dar și în SUA și Canada (1980-1997), apoi în Mexic, Ungaria, Franța, India și Venezuela.

Din 1978, Constantin Filimon a fost profesor la Școala Populară de Artă din Piatra-Neamț și la alte școli din județ.

A trecut la cele veșnice în august 2013.


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro