Ioana Doreanu: S-au încheiat „Dialogurile teatrale”, găzduite de Teatrul Evreiesc de Stat (14-18 mai 2024), dedicate dumneavoastră - regizorul, omul de teatru, scriitorul și nu numai, Alexander Hausvater. Le spuneați, astăzi de dimineață, în ultima zi, tinerilor (în cadrul atelierului „Contraste și contradicții”) că trebuie „să caute prin ascultare”. Cât de mult ascultă și ce mai ascultă Alexander Hausvater?

Alexander Hausvater: Ascultăm ce se întîmplă cu ceilalți oameni; ascultăm ce se întîmplă cu relațiile dintre oameni; ascultăm lucruri care pot să fie inaudibile. Trebuie ca orice artist și, mai ales, un tînăr artist să discearnă invizibilul și inaudibilul; să nu trăiască doar într-o realitate absolută, într-o realitate obiectivă. În spatele fiecărei fețe, e un personaj. Noi judecăm omul după cum arată, după imagine, care trebuie să fie exact cum e în publicitate. Nu e adevărat! În spatele unui om bătrîn, în spatele unui om de pe stradă, poate să fie un savant, un filozof, așa că trebuie „să ascultăm” ce se întîmplă sub suprafață; și e ceva ce nu facem, de obicei.

Ioana Doreanu: Le mai spuneați tinerilor, astăzi, „să caute necunoscutul prin cunoscut”. Cît „necunoscut” mai aveți de cunoscut dumneavoastră?

Alexander Hausvater: „Necunoscutul” este ceva produs de experiență și de existență. Cu cît trăim mai mult, cu atît înțelegem mai puțin; cu cît trăim mai mult, cu atît ne dăm seama că o experiență duce la o experiență, care duce la o experiență. Este o succesiune care nu se termină niciodată și curiozitatea noastră e de a afla ce se întîmplă și în alt om, ce se întîmplă și în alt loc, și în alt timp; asta ne duce spre creativitate, spre inventivitate.

Ioana Doreanu: Mottoul Editurii Integral, care v-a publicat 12-13 cărți, pînă acum, este „Jocul cunoașterii”. Cît este joc în cunoașterea dumneavoastră?

Alexander Hausvater: E prea complicată întrebarea pentru mine... Ceva este clar: cuvîntul „joc” nu are conotații negative pentru mine, pentru că a trăi înseamnă a juca; a juca înseamnă a fi dintr-o experiență în alta. Marea diferență dintre viață și joc este că din joc poți să ieși, dar din viață, în momentul în care ai ieșit, nu te mai întorci.


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro