A existat odată un „Zbor de fluturi”, cea de-a 120-a carte a Maestrului NICOLAE ROTARU. Atunci, în 2020, muza sa, distinsa doamnă Zoe, ne spunea despre acest „talentat și minunat OM”, că „soarele de la el răsare în fiecare zi”. Iar sărbătoritul ne-a lăsat o mărturie a glasului său cald, apropiat, a gândurilor sale înalte, ce exprimă inteligență, spontaneitate, înțelepciune. El ne-a transmis crezul său de sub drapelul Patriei:

„Suntem toți militari sub sceptrul aceleiași deveniri pentru Țară și al aceluiași jurământ. Suntem și militari care execută ordinul lui EMINESCU întru profunzimea cuvântului. Noi suntem ostași ai Limbii Române, cea despre care NICHITA spunea că este Patria noastră”.

După ce i-am fost alături la alte sărbători ale inimii, i-am mângâiat filele cărților, i-am editat două volume, i-am ascultat stihurile vrăjite, sfaturile, povețele, căutările și lacrimile, mi-am dat seama că, de fapt, este, întocmai uniformei bleu-jandarm, un General al Limbii Române.
L-am auzit spunând că ”geniile se nasc la 100 de ani”, amintind de Mihai Întâiul, „sub semnul căruia ne întâlnim întotdeauna”.

Da, NICOLAE ROTARU ne-a lăsat o nestemată moștenire, „un raft de cărți și-un vis frumos”. Sunt 151 de cărți scrise „Pentru Patrie”, pentru țăranii încercați, pentru ființele sfinte și pentru bucuria sufletului celui mai bun prieten: Măria Sa-Cititorul.

Și a găsit puterea să ne spună: „Voi nu vă supărați, eu plec! 
Plec mulțumit cu tot ce am făcut/ Dar trist pentru destul cât a rămas.”

De ziua mentorului și marelui său prieten, DINU SĂRARU, pe care l-a numit „patriarh al rostirii românești”, Maestrul NICOLAE ROTARU a primit expresia valorii operei sale și a fost distins cu Marele Premiu al Fundației Naționale „Niște Țărani”.

După numai o lună, la trista plecare a lui DINU SĂRARU, Bardul ROTARU, cu mâna tremurândă, i-a așternut o odă cutremurătoare. Dar, nu credeam că Dumnezeu, „cel Atotștiutor, Puternic, Mare”, va hotărî ca cei doi titani să se reîntâlnescă, atât de curând, în Ceruri.

Poetul a așteptat ziua cea mare, la borna 74, lansarea a 11 volume și, după doar două zile, și-a așternut odihna: „Absența mea găsească-vă în pace,/ Urmele mele fie-vă utile/ Atâta am putut gândi și face,/ Și-atâta am avut sortite, zile”.

Cu ochii-nlăcrimați, împreună cu iubitul Camarad de arme, Generalul Olimpiodor Antonescu, Președintele Fundației „Niște Țărani”, cu Doamna Zoe, fiul Radu și nepotul preaiubit Luca, vom veghea să zboare și ceilalți fluturi închipuiți de mintea genială a celui care a fost, este și va rămâne în inimile noastre.

Derulând amintirile trăite prin labirintul vieții, îmi revine în minte un titlu emblematic pentru viitorul Bardului de la Glâmbocata Argeșului: Rămâi pentru noi de-a pururi „Viu post-mortem”.

Ai dovedit cu opera-ți luminoasă că meriți recunoștința noastră: NICOLAE ROTARU, General al Limbii Române.

Sorin Mihăilescu
1 aprilie 2024


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro