Benone Sinulescu (24 mai 1937, Siriu, Buzău – 18 noiembrie 2021, Arad) a fost un mare interpret român de muzică populară, romanțe și cântece de petrecere. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu diverși colegi de breaslă, printre care Irina Loghin, cu care a cântat multă vreme împreună și cu care s-a speculat că ar fi avut o relație în tinerețe. După 1989, a abordat și stilul etno-dance și a colaborat în acest sens cu formația Ro-Mania. Era celebru și pentru colecția sa de peruci, peste 100!

A crescut la Siriu şi a debutat la staţia de amplificare a municipului Buzău. Prima sa înregistrare a fost una cu specific local - melodia „În munţii Buzăului". Nea Beni, aşa cum era alintat de public şi de cei apropiaţi, a copilărit în casa părintească din Siriu, acolo unde spune că a suţinut primele sale recitaluri, „cocoţat într-un copac din curte, ca să mă vadă lumea". Primele experienţe muzicale cu public le-a avut în corul bisericii din Siriu. „Cântam la Denie şi la Prohod şi îmi plăcea să inventez eu cântece sau să adaug cuvinte pe melodii deja cunoscute, dar făceam asta doar când uitam versurile", povestea nea Beni.

A urmat cursurile şcolii elementare din Siriu, iar în clasa a cincea era deja o mică vedetă locală, ca dirijor al corului şcolii din Pleşcoi. „Eu eram mândru că am moştenit glasul tatălui meu şi pe la 12- 13 ani aveam un repertoriu destul de vast, ştiam pe de rost cântecele Ionei Radu, Mariei Tănase, Mariei Lătăreţu şi ale lui Ion Luican", povesteşte Benone Sinulescu. Au urmat anii ca elev la Şcoala Tehnică din Buzău, când a început să cânte la staţia de amplificare a oraşului. „Buzăul avea o staţie de amplificare cu ramificări în tot oraşul. Mergeam să cânt acolo de câte ori puteam, iar unul dintre primele cântece pe care le-am interpretat acolo a fost «De la moară pân' la gară», al Ioanei Radu", îşi amintea marele artist, citat în 2011 de Adevărul.ro.

După absolvire, a plecat la Bucureşti, pentru a susţine examen la Şcoala de Muzică, însă prima dată a fost respins. La următoarea încercare, a fost cooptat în clasa Eugeniei Moldoveanu. La vârsta de 17 ani s-a lansat cu adevărat în lumea muzicală. „A fost o explozie când m-am lansat, pentru că eu am venit cu un stil personal. Şi pentru că la vârsta aceea aveam vocea în schimbare, lumea se întreba dacă sunt fată sau băiat. Am înregistrat «Străina mamei străină», «La Lenuţa sub cerdac» şi «În munţii Buzăului»", spunea Nea Beni. „Primii bani din muzică i-am câştigat împreună cu Gheorghe Zamfir pe la nunţi şi petreceri. Ni-i împărţeam frăţeşte. Noi am fost colegi şi s-a legat o prietenie frumoasă, probabil pentru că am avut aceleaşi sensibilităţi”.

Succesul de la lansarea primul disc a fost urmat de mii de concerte. Cele mai mari succese le-a avut cu ansamblul Ciocârlia, susţinute în faţa a zeci de mii de oameni şi în săli arhipline. Totodată, au început să apară şi concertele de peste hotare. Împreună cu ansamblul Ciocârlia a plecat într-un turneu la Moscova, unde a susţinut concerte pe scena „Balşoi Teatr", urmate de un spectacol grandios la Kiev pe un stadion în faţa a peste 10.000 de oameni. Apoi a obţinut un angajament în orchestra Barbu Lăutaru a Filarmonicii de Stat George Enescu, în acea perioadă avându-le colege de scenă pe Maria Lătăreţu, Maria Tănase, Ioana Radu, Mia Braia, Angela Moldovan şi Rodica Bujor. Într-o carieră de șase decenii, Benone Sinulescu a fost pe aceeași scenă cu mari artiști, de la Irina Loghin la Sofia Vicoveanca, Stela Popescu și Mirabela Dauer. „Am cantat cu toti. Cu Maria Tanase am cantat in 1961, cand s-a inaugurat Sala Palatului. A fost un megaspectacol. Acolo se canta numai muzica de opera, muzica populara si se faceau dansuri populare. A fost atunci un spectacol urias, unde am cantat si eu, alaturi de Maria Tanase. Eram un copil si-mi tremurau nădragii pe mine!”

Benone ­Si­nulescu şi Irina Loghin au format unul dintre cele mai iubite duete din muzica românească. În anii ‘70-’80, umpleau stadioane şi toată lumea era la picioarele lor, iar succesul uriaş a făcut ca publicul să spună că relaţia dintre cei doi mari artişti a depăşit sfera muzicală. Târziu, prin 2019, Benone Sinulescu clari­fică zvonurile despre relaţia cu Irina Loghin. „Când ne-am cunoscut eu eram deja vedetă la marele Ansamblu Ciocârlia. Irina Loghin şi Maria Ciobanu au venit să dea concurs. Erau foarte multe concurente, dar ele au luat concursul (…) Ideea cu duetele a fost a mea, deşi ea a spus că ideea a fost a ei. Am cântat la Ateneul Român cu ea şi am avut un succes imens şi ni s-a suit la cap”, a declarat Benone Sinulescu pentru Antena Stars. Rugat să facă lumină în privinţa zvonurilor legate de relaţia cu Irina Loghin, care ar fi depăşit sfera profesio­nală, artistul a spus că dragostea dintre el şi Irina s-ar fi rezumat la piesele de dragoste. „Te referi cum au început duetele cu Irina Loghin sau te referi la… altceva? Dacă iubirea a fost ascunsă, să rămână aşa. nu a fost… că dacă ar fi fost… nu am avut nimic serios cu ea. Am trăit o poveste artistică… şi de dragoste, că melodiile au fost şi de dragoste”, a mai spus Nea Beni.

Rămas fără podoaba capilară de tânăr, Benone Sinulescu era renumit - dar și bârfit! - pentru perucile sale: „Cele o sută şi ceva de peruci m-au costat o avere. Toate sunt făcute numai în România, am avut nişte peruchieri extraordinari, Tomiță și Bombi. Era un calvar să porţi o perucă, mai ales când era cald şi curgeau apele pe tine. Aveam falsa părere că, fără peruca, mă simt ca şi cum aş avea fundul gol. Soţia mea m-a convins să renunţ”.  Povestea cu mult umor despre perioada când pierduse părul și purta peruci. Avea mereu o andrea cu el pentru că îl mânca pielea capului și se scărpina cum prindea un moment când nu îl vedea nimeni.

La bătrânețe, la Bârzava, alături de soția sa, Leni (cu care a fost căsătorit peste 40 de ani), era pasionat de grădinărit: „Îmi place foarte mult să grădinăresc şi iubesc mult florile. Chiar am o grădină pe Valea Mureşului cu 3 de nuci şi am cultivat acolo cartofi, roşii. Îmi place să stau cu prietenii acolo şi să ascultăm păsărelele cântând. (...) In gradina am orice. Oregano, patrunjel, busuioc, rozmarin, am toate picanteriile posibile, tot felul de ierburi. Salate de toate felurile, legume. Anul asta a fost extraordinar, am atatea rosii, cat sa hranesc un intreg batalion de militari! Am cartofi, vinete, ardei, morcov, pastarnac, patrunjel, de toate. Și sunt toate bio!”

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro