Cândva, un rocker cu plete impresionante promova constant pe micul ecran trupele românești. El însuși cântase și compusese, inclusiv pentru Dida Drăgan, al cărei soț fusese cu mai bine de jumătate de secol în urmă. Apoi, a dispărut efectiv de la televizor și din viața publică. S-a zvonit doar că avea mari probleme de sănătate. Însă noua, devotata și mai tânăra lui soție l-a pus, de două ori, pe picioare. Astăzi, ajuns la o vârstă impresionantă (...optzeci de ani!), s-a retras undeva la țară și duce o viață sănătoasă în aer liber. Dar „Întâlnirea de la miezul nopții” încă îl mai tentează...

Petre Magdin s-a născut la 29 august 1943 în localitatea Pesac, județul interbelic Timiș-Torontal, unde a copilărit. A studiat la Colegiul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, urmând apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. Cartea lui de vizită este complexă: aranjor muzical, cântăreț, compozitor, muzician, orchestrator, producător de muzică și realizator tv, de emisiuni muzicale si de divertisment. Actualmente, deși nu este retras din activitatea artistică, muzicianul trăiește retras la țară, la Creteni, lângă Râmnicu Vâlcea, alaturi de sotia lui, jurnalista Ana Moroșanu Magdin.

Numele său se leagă de muzica ușoară românească, dar mai ales de existența rock'nroll-ului în România, de Modern Group, Dixie și de orchestra care purta numelui său, precum și de susținerea aranjamentelor muzicale și orchestrale ale unor soliste și soliști de prestigiu români, printre care se pot enumera Dida Drăgan, Mihai Constantinescu, Mihaela Oancea, Mihaela Runceanu, Mirela Voiculescu și alții. Ca realizator de emisiuni de televiziune, în special dedicate rock'roll-ului, dintre care cea mai cunoscută fusese „Întâlnirea de la miezul nopții”, Petre Magdin s-a remarcat prin curajul de a promova trupe de valoare românești (înainte de decembrie 1989), așa cum sunt Iris, Sfinx și altele.

Puțini știu că Petre Magdin a fost căsătorit, în anii ’70, cu artista Dida Drăgan, căreia i-a scris o mulțime de melodii. Cel care a confirmat această relație este chitaristul Florin Ochescu, soțul Silviei Dumitrescu, și el fost soț al Didei Drăgan. „Eu am avut o legătură sentimentală prin ’79 cu Dida Drăgan, care era proaspăt divorţată şi cu care am rămas şi am făcut un copil, în 1983 (…) Ea rămăsese descoperită în sensul că repertoriul ei se limita în acea perioadă la piesele lui Petre Magdin, fostul ei soț!”, a povestit Ochescu, în 2009, pentru Artasunetelor.ro.

Petre Magdin a trecut prin două mari cumpene, în 2006 și 2017. Dar, de fiecare dată, a fost salvat de soția sa devotată, jurnalista Ana Moroșanu, pe care o cunoscuse în 1999. Ana Moroșanu Magdin a povestit, pentru Click!, cum a reușit Petre Magdin să fenteze moartea de două ori, dar şi cum a început povestea lor de dragoste, în 1998. „La noi a fost dragoste la prima vedere, din prima secundă. Nu am mai putut să stăm unul fără celălalt. Ne-am cunoscut la TVR, intrarea Pangratti! Eu intram, Petre pleca, parcă ne-a atins cineva cu o baghetă magică, ni s-a transformat viaţa în mare bucurie de atunci, trecând prin multe încercări, dar, doar împreună, cu multă iubire, veselie şi optimism! Cam un an a durat aşezarea lucrurilor, după care nu ne-am mai despărţit nici o zi, lucrăm şi plecăm peste tot împreună! În 2006, Petre a fost grav bolnav, medicii îii mai dădeau doar nouă luni.

Am fost distrusă, nu puteam să accept un astfel de verdict. După multe gânduri, lacrimi şi frământări m-am gândit că trebuie să îl fac bine. Ştiam că iubirea vindecă, aşa că m-am informat. Mai cunoşteam şi eu foarte multe tratamente naturiste, apicole! (...) Tot acest tratament a constat în alimentaţie sănătoasă, fără alcool, totul fiert, fără grăsimi sau prăjeli şi o schemă naturistă de tratament din produse apicole şi anumite tincturi din plante. După nouă luni, l-am dus la control. Medicilor nu le-a venit să creadă...”, povestea Ana Magdin, în 2017, când rockerul întâmpina o nouă provocare. Și după aceasta, tot soția iubitoare l-a pus pe picioare. „Petre nu mai mergea. Eu îl îmbrăcam, îl dezbrăcam, îi făceam băiţă, îi dădeam să mănânce, îi dădeam medicamentele şi tot aşa! După două săptămâni de tratamente apicole cu lăptişor de matcă, polen şi păstură, Petre a început să meargă şi să facă mişcare prin curte”, a povestit Ana Magdin.

În octombrie 2018, Petre Magdin recunoștea importanța Anei în viața sa. „De azi, intru în al 20-lea an de când Dumnezeu a adus-o pe Ana mea în viaţa mea, timp în care nu a plecat nici 10 minute undeva fără mine, dar nici eu fără ea! Sunt foarte fericit că este a mea şi îi mulţumesc pentru toată grija, înţelegerea, iubirea ei necondiţionată, puterea şi discreţia cu care a ştiut să treacă peste toate încercările din aceşti ani! În toate momentele mele grele, Ana mea mi-a fost alături, este omul care nu mi-a cerut niciodată nimic, dar mi-a dat totul. Ştiu că, de cele mai multe ori, chiar dacă se trezeşte zâmbind în fiecare dimineaţă simt că o sperie uneori starea mea de sănătate şi îmi pare rău, eu vreau să o văd doar fericită. Ana mea merită să fie doar fericită! Din acest motiv, îmi doresc să trăiesc cel puţin încă 20 de ani, ca să fiu lângă Ana mea, pe care o iubesc, o respect enorm şi o divinizez, pur şi simpu! Sunt binecuvântat pentru tot ce reprezintă Ana, pentru viaţa mea şi pentru sufletul meu!”, a scris el pe Facebook.

...„Cel mai mult mă interesa să-mi difuzez emisiunea şi să promovez trupe despre care telespectatorii români abia dacă auziseră. Unii m-au înjurat, alţii m-au lăudat, dar am considerat că trebuie să fac acest lucru inclusiv pentru a aduce un plus de cultură muzicală pentru acea oră. Pentru aproape un minut dintr-o piesă cântată de Ozzy am fost suspendat. Cu siguranţă „tovarăşa” îmi urmărea emisiunea, dar cum apărea ceva ce nu înţelegea, mă suspenda. Anii au trecut, dar mă uit în urmă şi sunt convins că aş comite aceleaşi greşeli, cu riscurile de rigoare. (...) Am făcut şi aş face tot ce ţine de mine pentru ca oamenii să beneficieze de adevărata cultură muzicală, fie ea simfonică, rock sau pop! Idolul a fost tatăl meu, care de la numai 19 ani devenise şeful celei mai renumite fanfare din zonă şi dirijorul celui mai lăudat cor de străjeri, fala comunei Pesac, de lângă Timişoara. Meseria am deprins-o de la profesorii de Teorie şi Solfegiu Nicolae şi Magdalena Ursu, de la Colegiul de Artă Ion Vidu din Timişoara, de la profesorul de Armonie Ion Chiriac şi de la profesorul de Estetică George Bălan, de la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti”, spunea Petre Magdin pentru Taifasuri.ro.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro