Maria Maurer scrie o lucrare oarecum originală, Carte de bucate. Coprinde 190 de rățete de bucate, prăjituri, creme, spume, jalatine, înghețate și cum se păstrează lucruri pentru iarnă. Toate alese și încercate de o prietenă a tutulor femeilor celor casnice (ediția a II-a, București, 1849).

Ea trebuie să fi fost una din profesoarele de pensionat românesc din epocă și a alcătuit un adevărat manual de gospodărie, folositor pentru formarea viitoarelor soții. La 1 mai 1849 ea mărturisea: „Această carte așa de trebuincioasă pentru căsnicie fu întocmită de mine acum doi ani, numai în favorul iubitelor mele eleve, pe care le-am crescut de mititele și a căror fericire privesc la cea dintâi dorință a vieții mele”.

Rețetele sunt ușor de preparat și mai ales, fără prea multe „condime”. Iată câteva dintre ele: găluști de franzele, ciorbă de clătite, sos rece de sardele, sos de aguridă, sos de măcriș, franzelă umplută cu creieri, picioare de vițel prăjite, pui cu castane, piroști cu brânză, iofcale cu cașcaval, pilaf de griș, jumări de tăiței și multe altele.

Maria Maurer scaldă totul în unt, smântână și zahăr, lăsând deoparte multe dintre mirodeniile din cartea, mai veche cu aproape un veac și jumătate a stolnicului Cantacuzino… și rău face!

Fragment din cartea ,,Plăcerile păcătoase ale gastronomiei", scrisă de Kera Calița ot Jariștea Locantă, publicată la Editura Integral.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro