Mirela Voiculescu (născută pe 11 aprilie 1957, la Arad) este nu doar o cunoscută interpretă a anilor 80, când colabora cu soțul ei, compozitorul Cornel Fugaru, unul dintre pionierii rockului românesc, ci și o femeie cu o viață și activitate complexe, ea fiind, la origine medic stomatolog și, după 1990, multă vreme membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune. Este și profesoară de canto, un elev al ei câștigând „Eurovision Junior” în Italia.
Într-un interviu din 2012, pentru Formula As, realizat de Corina Pavel, Mirela Voiculescu rememora cu nostalgie: „M-am nascut si am copilarit la Arad. Copilaria a fost cea mai luminoasa perioada din viata mea, spun acum, privind in urma. Anii cei mai frumosi, in care stiai ca esti ocrotit, ca te poti bucura de orice lucru ce ti se intampla, fara sa-ti faci griji, fara sa ai responsabilitati pe umeri. Am iubit mult Aradul, strada mea, casa parintilor mei, oamenii de acolo. La sase ani, am luat primele lectii de pian si mai apoi de canto, la Scoala Populara de Arta, catre care m-au indrumat parintii mei, parandu-li-se ca am un oarece talent artistic. Ei nu faceau muzica, ei erau amandoi farmacisti, dar "copila lor trebuia sa aiba si un pic de educatie muzicala, sa stie si cateva limbi straine, sa faca si balet, ca sa aiba o tinuta gratioasa", spuneau si n-au gresit deloc. Am facut de toate si eram innebunita dupa baschet, pe care l-am practicat pana la terminarea facultatii. Am continuat sa cant la pian doar acasa, de placere, si am inteles ca nu eram facuta sa ma dedic studiului unui singur instrument. Prin clasa a noua, directorul liceului de muzica a incercat sa ma atraga la sectia de canto, directorul Teatrului de Stat din Arad a insistat sa ma pregateasca pentru Teatru (ma vazuse jucand cu echipa de teatru a liceului), dar mie mi s-a parut prea riscant sa depind doar de voce in a-mi castiga existenta, pentru tot restul zilelor. Erau lucruri de principiu, nu-mi placeau constrangerile, imi placea libertatea de a alege, asa fusesem educata. Am avut sansa unor parinti care m-au iubit foarte mult, care au avut incredere in mine si intelepciunea de a nu-mi impune nimic, niciodata. Au acceptat apoi alegerile mele si m-au sprijinit in ele, iar acesta a fost un lucru extraordinar, pentru care nu pot decat sa le multumesc. Pana la urma, am ales Medicina, specializarea Stomatologie”.

În ciuda succeselor obținute la debut, în 1975, pentru Mirela Voiculescu muzica a rămas multă vreme o pasiune secundară, mai mult un hobby decât o meserie: „Am debutat in 1975, cu o piesa a lui Horia Moculescu, la un festival la Arad, "Ritmurile tineretii" se chema. Mai apoi, am fost o obisnuita a festivalurilor si a concursurilor de muzica usoara, si o "abonata" la premiile care se dadeau, dar asta nu m-a facut sa renunt la Medicina in favoarea unei cariere artistice. (...) Am terminat facultatea la Timisoara, si in 1981 am venit la Bucuresti, prin repartitie, pentru ca am terminat cu zece si am putut alege orice post. Am ales Bucurestiul, pentru ca voiam sa lucrez si sa invat de la cel mai mare profesor in domeniu, Valerian Popescu, un colos al chirurgiei maxilo-faciale romanesti, o personalitate extraordinara si care-mi permitea, la unele din operatiile dificile pe care le facea, sa fiu mana a treia, desi abia iesisem de pe bancile facultatii. Acesta a fost motivul venirii mele in Bucuresti, nu muzica, desi eram des chemata la televiziune, la spectacole si pentru imprimari in radio. Colaboram cu mari compozitori de muzica usoara ai momentului, si asa l-am cunoscut si pe Cornel Fugaru, care m-a vazut intai la televizor si m-a remarcat. (...) La terminarea stagiaturii obligatorii de trei ani, am ales localitatea Calan din judetul Hunedoara. Din 1984, pana la inceputul lui 1990, au fost oprite toate concursurile de intrare in Bucuresti, pentru toti medicii specialisti, asa ca acolo am facut naveta, deja casatorita si cu copil mic, iar de acolo am fost detasata la Manastirea Dealu, unde faceam naveta saptamanal”, îi povestea artista jurnalistei Corina Pavel.

De așltfel, nu a renunțat niciodată la stomatologie: „S-a vorbit mult in presa, cum ca as fi renuntat la meseria mea, ca sa fac muzica, alaturi de Fugaru. Dar nu mi-a trecut prin minte asta niciodata. Imi iubesc meseria, sunt medic primar, am cabinetul meu, iar parerea generala a pacientilor mei este ca as fi un bun medic stomatolog. Imi practic meseria cu placere, nu m-am plictisit, nu m-am plafonat, cum sa renunt? Asta e meseria mea! A, ca fac si o suta de alte lucruri pe langa ea, asta e altceva. Iar daca medicina vindeca trupul, muzica vindeca sufletul”.

Deși diferența de vârstă între ea și Cornel Fugaru era de 18 ani, relația compozitorului cu Mirela Voiculescu, medic stomatolog, apoi interpretă și textieră, a rămas drept un reper de împlinire reciprocă, lucrurile nu au stat întotdeauna așa în biografia lor sentimentală. Întrebat despre modul în care a reuşit să împace cariera cu viaţa personală, Cornel Fugaru a răspuns că nu a obţinut acest lucru de la început. „Este cea de-a doua căsnicie, şi în cazul meu, şi al Mirelei. La prima încercare, am dat cu capul rău de tot. N-a mers, pentru că soţia mea de atunci nu a înţeles viaţa artistică pe care o duceam, deşi era tot în branşă, actriţă de meserie", a povestit Cornel Fugaru într-un interviu pentru revista Formula As. Fiul soților Fugaru, Vlad, care, în adolescență părea că va urma exemplul părinților săi și se va îndrepta spre muzică, s-a orientat ulterior spre studiile economice, absolvind ASE.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro