Incredibil, dar Gabriel Dorobanțu a împlinit la începutul anului vârsta de... 70 de ani. Cântărețul (născut pe 3 ianuarie 1953, la București) este cunoscut publicului pentru șlagărul Hai, vino iar în gara noastră mică!, compus de Dumitru Lupu, dar biografia lui ascunde în continuare nu puține secrete și o mare întrebare: de ce nu s-a căsătorit niciodată și a continuat să locuiască împreună cu mama lui la o vârstă la care alții sunt deja pensionari? Și, orice ar zice sau insinua bârfitorii de meserie, aceasta nu este o întrebare retorică...

Gabriel Dorobanțu a absolvit Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” din București, la profilul uman, și Școala Populară de Artă, secția Canto, clasa profesoarei Florica Orăscu . A fost membru al corului de copii la Palatul Copiilor, timp de șapte ani, și a studiat în particular pianul cu Fromi Moreno și arta actoriei cu Tamara Scarlatos. În anul 1980 a participat la concursul „București 80” și a obținut Premiul al III-lea la secțiunea muzică ușoară, iar în anul 1981 a participat la Festivalul de interpretare „Mărțișor” de la Dorohoi, unde a obținut trofeul manifestării.

A debutat ca interpret profesionist de muzică ușoară destul de târziu, în anul 1983, la vârsta de 30 de ani, în cadrul Festivalului Concurs de la Mamaia, unde obține Mențiune la Secțiunea „Interpretare", cu melodia Ochii tăi (compozitor Vasile Veselovschi, versuri Mihai Maximilian), melodie devenită ulterior șlagăr.

Cântecul „Hai, vino iar în gara noastră mică!” rămâne indubitabil cel mai mare succes al carierei solistului... deși, inițial, nu a fost deloc atras de melodia lui Dumitru Lupu pe versurile lui Florin Pretorian, după cum singur a mărturisit cândva. „Povestea cantecului incepe in 1986. „Compozitorul Dumitru Lupu, care era dirijor la Teatrul Alexandru Davila din Pitesti, mi-a prezentat un proiect de cantec, care atunci nu mi s-a parut deloc interesant. Dumitru Lupu mi-l cantase la chitara si mi s-a parut ca este o romanta, ceea ce m-a facut sa cred ca nu mi se va potrivi. Insa a insistat foarte mult sa cant piesa. Iata ca «Hai vino iar in gara noastra mica» a devenit mai tarziu o carte de vizita pentru amandoi, neasteptandu-ne sa fie un mare slagar, fredonat si astazi de multa lume", spune Dorobantu. "Dar, pentru ca la vremea aceea Dumitru Lupu imi propusese sa fac ceva care nu-mi placea, m-am prezentat la studio cu lectia neinvatata. Obisnuiam, si atunci si acum, sa merg la studioul de inregistrari foarte bine pregatit. De data aceea nu a mai fost asa. Am cantat piesa, nu mi-a iesit foarte frumos acest lucru, iar Dumitru Lupu chiar m-a apostrofat si mi-a spus ca niciodata n-am sa ajung un profesionist asa cum doresc eu sa fiu, deoarece nu se vine la studioul de inregistrari cu lectia neinvatata.”

Melodia a nîscut și unele confuzii legate de biografia cântărețului. „Multi au confundat povestea asta cu povestea mea de viata. Ceea ce nu este adevarat. Lumea a crezut ca eu mi-am pierdut iubirea sau ca alerg dupa trenuri ca sa-mi gasesc fericirea. Probabil ca noi am fost atat de convingatori, incat, iata, am reusit sa facem lumea sa creada ca se pot naste iubiri adevarate si pe un peron de gara."

Deși ajuns la vârsta senectuții, Gabriel Dorobanțu își continuă activitatea artistică, întotdeauna cu mare succes de public. De-a lungul timpului, Gabriel Dorobanțu a interpretat zeci de melodii sensibile, romantice (multe fiind cântece de dragoste), creații ale compozitorilor români sau cover-uri după șlagăre internaționale. Câteva cântece interpretate de Gabriel Dorobanțu sunt compuse/aranjate de el. Cel mai mare și cunoscut succes al său este șlagărul ,,Hai, vino iar în gara noastră mică!" de Dumitru Lupu.

De-a lungul carierei a efectuat turnee de succes în: Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Belgia, Anglia, Republica Moldova, Israel, Spania, Kuweit etc.

Presa a identificat zece secrete ale cântărețului:

1.„Eu locuiam în cartierul Militari, în Bucureşti, tatăl meu a fost tehnician tehnolog la Uzina de Maşini Electrice şi mama a fost administrator de şcoală”.

2. A absolvit Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” din București și și-a dorit să devină preot, dar în ultima clipă s-a răzgândit și a dat la Medicină, unde a picat cu media 8,20. Timp de cinci luni a lucrat ca proiectant într-un atelier specializat, după care s-a dedicat cu totul scenei. 

3.În armată își încânta colegii cu piese de dragoste. Era ferm convins că viaţa de soldat este o mare distracţie aşa că, o dată ajuns în unitate, a început să se fofileze, ca să scape de îndatoririle de soldat: „Am plecat în Armată cu câteva haine, cu un chec şi un pui prăjit. Credeam că e ca la Cinema”, a povestit el, cu detaşare, în cartea „Şi VIP-urile au fost soldaţi”, lansată pe piaţă în 2013, de solistul Ovidiu Purdea Someş. „Plantonul mi s-a părut cel mai greu, îi plăteam pe cei tineri să facă în locul meu. Furam strugurii din viile Dobrogei cu feţele de pernă. M-am «liberat» sublocotenent şi cu o grămadă de prieteni".

4.A luat lecții de canto cu compozitoarea Camelia Dăscălescu, care făcea parte din juriul Festivalului Mamaia. „Iată c-am recurs la această strategie, pe care n-am de ce s-o ascund, de a plăti lecţii particulare, timp de un an de zile, la doamna profesoară Camelia Dăscălescu, de la care n-am învăţat mai mult decât de la cealaltă profesoară a mea, doamna Florica Orăscu, dar care mi-a folosit să pot participa la Festivalul de la Mamaia”.

5.A debutat oficial în 1983, la Festivalul Concurs de la Mamaia, unde obține doar o Mențiune la Secțiunea Interpretare, cu melodia „Ochii tăi" (compozitor Vasile Veselovschi, versuri Mihai Maximilian), melodie devenită ulterior șlagăr. Înregistrează aproximativ 200 de piese, care se regăsesc pe cele patru discuri vinil și opt CD-uri.

6.A cântat și muzică rock. „Eu am început să cânt muzică rock. Compozitorul Virgil Popescu mi-a compus două cântece care aparţineau rock-ului, dar în care eu nu m-am regăsit; ele există în arhiva Radio România. Nici pe mine nu mă convingeau, nici eu, cu acele cântece, nu am convins. Prin urmare, a trebuit să mă orientez către acea muzică cu ajutorul căreia puteam să am o comunicare cu publicul ”.

7.A jucat în patru filme pentru copii, regizate de Dumitru Cucu și a căror muzică și scenariu au fost scrise de Dumitru Lupu: “Dramaticus”, „Tabăra lui Dorobel”, „Trupa de show” și „Peștele verde”.

8.A fost dintotdeauna un bărbat prezentabil, cântărețul a avut mereu multe femei frumoase lângă el, însă nu s-a însurat. A iubit foarte mult o femeie, în tinerețe, și a fost foarte dezamăgit, pentru că l-a părăsit. Nu a reușit să mai iubească niciodată o femeie cu aceeași intensitate. „Nu mă mai cucereşte nimeni acum, pentru că sunt un burlac convins. Este bine, la un moment dat, să-ți porţi crucea şi aşa, pentru că poţi să priveşti şi să te amuzi de ceea ce păţesc cei care nu sunt burlaci.  În tinereţe mi se parea senzaţional să te căsătoreşti şi să ai persoana iubită aproape, după ce a trecut timpul mi s-a părut minunat să nu te bată nimeni la cap şi să faci ce vrei. Eu fac parte din categoria celor care fac ce vor. O lume fără femei nu poate să arate bine, pentru că femeile sunt nişte copiliţe grozave, mai ales când sunt între ele. Când sunt însoţite de partenerii de viaţă devin mai importante şi mai grave. Şi nu-mi place!”, a povestit Gabriel Dorobanţu pentru revista Taifasuri.„

9.Și-a vândut apartamentul de la București și, de un deceniu și jumătate, s-a mutat pe Valea Prahovei, la Cornu. Înainte de asta căutase teren la Breaza, la Brebu, pe Valea Doftanei.

10.În 2019, încă locuia locuia împreună cu mama sa, în vârstă de 82 de ani, în casa de la Cornu.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro