Marioara Murărescu (1 octombrie 1947, Stoenești, județul Argeș – 30 ianuarie 2014, București ) a fost o realizatoare consacrată de programe de televiziune, fiind cunoscută în special pentru emisiunea Tezaur Folcloric, în care „muzica se asculta cu inima”. S-a născut în familia unui preot, după 18 ani de la căsătoria părinților ei. A studiat la Conservator, voia să devină soprană, dar o operație de amigdale i-a schimbat vocea și planurile. Nu a îmbrăcat niciodată rochia de mireasă dar a avut un copil și o poveste tainică de iubire despre care nu a vorbit niciodată.

Despre copilăria ei, rememora: „Bunicul meu cânta la caval și mergea cu oile, era cioban. Pleca dimineața, venea seara, îl vedeam rar, mă lăsa dormind, mă găsea dormind. Dar găseam lângă patul meu, când mă trezeam, o crenguță cu alune, sau fructe de pădure, și știam că a trecut pe-acolo bunicul. Ziua mă jucam cu verișoarele mele, dar eram un copil mai retras.”

A urmat Conservatorul din București, fiind o studentă eminentă, însă a trebuit să renunțe la planul de a deveni soprană, după o operație de amigdale care i-a schimbat vocea. În al patrulea an de studii a fost marcată de profesorii Emilia Comișel și Gheorghe Oprea, care i-au îndreptat pașii spre muzica populară. De la ei a învățat să privească „folclorul ca pe ceva viu, care ne reprezintă, și prin care putem să cunoaștem neamul acesta”. A debutat în radio.

În calitate de realizatoare de televiziune, numele îi este inseparabil de emisiunea Tezaur Folcloric, pe care a realizat-o aproape trei decenii pe postul TVR. În timpul comunismului a fost constrânsă, conform propriilor declarații, să facă anumite compromisuri. Ea a străbătut țara în lung și-n lat, căutând piese originale de folclor, pe care le-a adunat în arhiva folclorică a emisiunii.

„Dupa 10 ani de ucenicie in redactia de folclor a postului national de radio, am inteles cat de important este pentru public sa aiba o zi, o ora pe saptamana, in care sa vina la intalnirea cu muzica de valoare. M-a ajutat Dumnezeu sa trec peste greutatile inceputului si, mai cu lacrimi, mai cu poticneli, in 1982 am reusit sa impun pe postul national de televiziune emisiunea aceasta. (...) Au fost momente in care emisiunea se reducea la o jumatate de ora, la un sfert sau chiar la zece minute, dar noi eram fericiti ca existam. Am facut un dans pe sarma foarte periculos. Daca as fi cedat intentiei cenzurii de a-mi politiza emisiunea, mi-as fi pierdut publicul; daca nu cedam deloc, mi se suspenda emisiunea. Am apelat atunci la acele cantece care au fost pastrate in umbra sfantului altar - cantecele nationale si patriotice vechi din Ardeal. Acestea au fost si primele cantece difuzate pe postul national de televiziune in primele ore ale Revolutiei - „A sosit ziua dreptatii" cu Nicolae Furdui Iancu, Ion Bocșa si Drăgan Muntean. Eram acolo si am dus banda in regia de emisie, spunand: "Acestea sunt cantecele care trebuie ascultate acum", povestea într-un interviu pentru Formula As din 1999.

Alte emisiuni realizate și prezentate de Marioara Murărescu au fost Cântecul amintirii... amintirile cântecului (TVR 1) și Patrimoniu etno-folcloric (TVR Cultural). Marioara Murărescu a fost decorată la 14 aprilie 2009 cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler. În cadrul ceremoniei de la palatul Cotroceni, președintele de atunci a declarat: „Este pentru mine o decorare ușoară pentru că nu trebuie să explic. O știu toți românii, știu toți cât vă datorăm pentru răbdarea, tenacitatea cu care ați căutat în tezaurul folclorului românesc. Știm toți câtă bucurie ne-ați adus prin promovarea tradițiilor populare și mai ales prin promovarea unor artiști populari, capabili să pună în valoare piesele din tezaurul folcloric românesc. Permiteți-mi să vă mulțumesc în numele românilor și al meu personal.”

Moștenirea lăsată de Marioara Murărescu are o mare valoare simbolică: „Am invatat de la profesoara mea, distinsa d-na Emilia Comisel, si dansa, la randul ei, a invatat de la Constantin Brailoiu, fiindu-i studenta si colaboratoare, ca nu-ti ajunge o viata de om sa cunosti folclorul. Asa ca, cine-si poate permite astazi sa declare ca ar cunoaste folclorul romanesc in intregime?! La fiecare dintre drumurile mele aflu lucruri noi si nu mi-e teama ca la un moment dat nu voi mai avea ce sa arat oamenilor. Si trebuie sa spun ca folclorul exista viu acum in doua locuri: in sat - unde mai sunt rapsozi, creatori populari (desi sunt acum atatea influente care mai strica gustul acestor oameni) si pe scena, acolo, in sala, unde oamenii asculta nu doar cu urechile, ci si cu inima”...

„Cine e tatal copilului Marioarei Murarescu, cine a fost barbatul pentru care a ars de dor o viata intreaga? Iata cateva dintre intrebarile care au fost pe buzele tuturor ani de zile. Motivul pentru care n-a imbracat niciodata rochia de mireasa ar fi acela ca a iubit aproape toata viata un barbat casatorit, care nu si-a parasit sotia si copiii, desi ii impartasea sentimentele. Misteriosul iubit ar fi nimeni altul decat un celebru cantaret, de a carui cariera Marioara Murarescu s-a ocupat in mod special. Cei opt ani diferenta dintre ei nu i-au impiedicat sa se indragosteasca, sustin surse din randul artistilor de muzica populara. S-au cunoscut in 1985, pe holurile Televiziunii Romane, pe cand Marioara Murarescu realiza deja Tezaur Folcloric. Ea avea 38 de ani, el abia implinise 30… Despre acest moment si-a amintit cantaretul inclusiv la dispariția ei si, gatuit de emotie, a povestit catorva colegi de breasla ca era o femeie frumoasa si zambitoare. Atunci cand a cunoscut-o era total diferita de imaginea pe care o avea la televizor, respectiv purta blugi si o bluza foarte colorata. Au urmat aproape 20 de ani, timp in care cei doi au facut tot posibilul sa se intalneasca, la filmari si la diverse spectacole”, potrivit Cancan.ro. După alte surse, tatăl fiului ei Petru ar fi fost un medic pediatru din provincie.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro