...Cât de mult merită să sacrifici din viața ta personală în favoarea scenei? Uneori, răsăunsul la această întrebare, care nu e  neapărat una retorică, poate fi debusolant... Angela Ioan (născută pe 19 septembrie 1957, la București) este o actriță de film și de teatru, care în 1980 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Olga Tudorache. Actrița chiar știe ce i-a lipsit cândva pentru a face un pas în față, deși are la activ o carieră cel puțin onorabilă, cu destule reușite...  În teatru, în perioada 1978-1980 a colaborat cu Teatrul Mic din București, între 1980-1984 a fost actriță la Teatrul Național din Timișoara, iar din 1985 este actriță la Teatrul Odeon. În 1994, a absolvit un curs de Management de bază în afaceri și administrație financiară, la Școala de afaceri europeană Drăgan - București, după ce, cu un an înainte, în 1993, terminase un Curs de management al spectacolului la Universitatea „Felix Meritis”, din Amsterdam.

Din bogata ei filmografie, se remarcă rolurile din peliculele: 1981 - Dragostea mea călătoare - Simina Turbatu, 1981 - Fata morgana, 1981 - Ana și „hoțul”, 1983 - Misterele Bucureștilor, 1984 - Acțiunea „Zuzuc”, 1984 - Zbor periculos - Livia, prietena Ruxandrei, 1985 - Aripi de zăpadă, 1987 - Primăvara bobocilor -  Niculina, sora geamănă a lui Ionuț, 1987 - Cetatea ascunsă - profesoara, 1991 - Vinovatul, 1992 - Stejarul,  2017 - Breaking News, Carmen, 2018 - Povestea unui pierde-vară mam,a lui Petru.

La Teatrul Odeon, a fost Sultana, nevasta lui Ioniță în Trei generații de Lucia Demetrius, regia artistică Dinu Cernescu; Mama în Blifat de Gabriel Pintilei, regia Alexandru Mihail; Matilda în Ultima femeie a Senorului Juan de Leonid Juhovitki, regia Vladimir Granov; Pacienta în Veronika se pregătește să moară după Paulo Coelho, regia Gelu Colceag; Yvette Longpre în Cumetrele de Michel Tremblay, regia Petre Bokor; Elsa în La țigănci, dramatizare de Cristian Popescu după Mircea Eliade, regia Alexander Hausvater, Eleonora în Tango de Slawomir Mrozek, regia Laurian Oniga.

În 2007, la împlinirea vârstei de 50 de ani, într-un interviu cu Ramona Vintilă de la Jurnalul Național,Angela Ioan recunoștea cu multă sinceritate de ce nu a făcut o mare carieră pe scenă: „Cănd eram studenta doamnei Olga Tudorache pe care o respect enorm şi in faţa căreia imi scot oricănd măinile din buzunar, eram un copil problemă, deşi eram foarte disciplinată. Ştiam aşa de multe despre teatru şi despre viaţă, incăt o scoteam din sărite pe minunata mea profesoară. Intre timp, deşi vorbesc in continuare foarte mult (am acest mare păcat), mai şi tac din cănd in cănd. M-am schimbat din acest punct de vedere şi sper să mă schimb in continuare. Să tac mai mult. Doamna Olga Tudorache a fost modelul meu pe scenă. Nu am cuvinte să exprim, căt de mult ne-a invăţat şi căt de multe ne-a transmis prin talentul său pedagogic.

Am făcut multe sacrificii, dar nu acela suprem pe care, din păcate, căteodată meseria asta ţi-l cere. Nu mi-am sacrificat viaţa de familie niciodată. In rest, am sacrificat multă energie, dar cred că asta e valabil in orice meserie dacă vrei s-o faci de-adevăratelea. Nu meseria iţi cere sacrificiu, tu eşti cel care te duci cu sacrificiu spre meserie. Mă felicit că am reuşit să mă păstrez in viaţă şi că nu mi-am bătut joc de mine in aşa fel incăt să mi se intămple foarte multe rele. Mi-au rămas in suflet nişte ani in care nu am făcut poate acel teatru pe care mi-l doream. Am mers foarte mult in ţară cu o trupă itinerantă in care am fost alături de actori foarte buni, jucănd in comedioare care mergeau foarte bine la public. Acestea nu sunt chiar ale sufletului meu, dar in acea trupă m-am simţit foarte bine. Imi aduc aminte cu mare plăcere de acea perioadă frumoasă a vieţii mele.

Aş face aceeaşi meserie, dacă aş putea reintoarce timpul. Ar fi lucruri de schimbat, greşeli de evitat, dar atunci cănd eşti in ele nu-ţi dai seama. Mi-aş umple curtea de copii. Cred că cele mai importante lucruri sunt credinţa, nădejdea şi dragostea. Şi mai presus de toate, dragostea...".

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro