Nicolae Covaci, şeful formaţiei Phoenix din Timişoara, formaţie de aproape aceeaşi vechime ca şi Beatles, ne împărtăşeşte câteva din gândurile sale raportate la stadiul în care se află grupul (a cărui componenţă aţi aflat-o din numărul trecut al revistei noastre).

Recent la Electrecord am scos două discuri. La acest al treilea disc al nostru, care este un LP, s-a lucrat cu toată seriozitatea, nu numai din partea noastră, dar şi din partea acestei instituţii. De data asta trebuie să-i mulţumesc lui Fredy Negrescu, în care am găsit inginerul de sunet ideal, omul care să cunoască perfect instalaţia şi să contribuie cu toată capacitatea ei la realizarea unei imprimări probabil superioare celor de acest fel de până acum.

Poemul „Anotimpuri” de pe acest LP a fost executat cu ajutorul a trei ghitare (fără orgă!) şi cu multă percuţie. Există aici, probabil, o nouă concepţie Phoenix…

Percuţia realizează o culoare deosebită, ea accentuând atmosfera folclorică a pieselor. Instrumente ca: talanga, clopoţeii, dube populare şi capre fac bine noilor noastre compoziţii, împrospătând atmosfera, undeva artificială şi rece, a instrumentelor electronice.

Unde vă vom putea găsi în timpul verii?

Odihnă activă pe litoral, unde vom cânta la barul „Auto Night Club” din staţiunea Venus, timp de trei luni. Ne vom continua activitatea muncind pentru realizarea spectacolului muzical „Meşterul Manole”, pentru care am început să adunăm materiale şi texte din Blaga, apoi balade folclorice, şi să compunem muzica. Spectacolul pune numeroase probleme cum ar fi: orchestrarea melodiilor pentru o formaţie mixtă (pop cu grup mare de corzi şi suflători), apoi scrierea vocilor pentru un cor amplu. Legenda fiind deosebit de frumoasă trebuie să realizăm un spectacol de mare ţinută, care va fi un examen de profesionalism pe care ni-l impunem. Pe viitor, vom căuta să realizăm acest gen de spectacol-idee, cu un fir conducător, care începe și se termină aidoma unei opere, dar având structura specifică muzicii pe care o facem şi conţinutului ei ideatic. Aşteptăm sprijinul instituţiilor de artă timişorene.

a consemnat L. B.
(Orizont an XXIII, nr. 9 (224) din 29 iunie 1972)

Fragment din cartea
NICOLAE COVACI, INTERVIURI (1971 - 2016)
Ediție îngrijită de Alexandru Daneș

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro