Între filmele copilăriei de acum o jumătate de veac desigur „Dumbrava minunată” se evidențiază sensibil. Curios, însă, fetița care a jucat rolul principal nu a făcut o carieră în cinematografie! n 1980, Diana Muscă, care nu împlinise încă vârsta de cinci ani, interpreta exceptional rolul Lizucăi. Filmul a fost recompensat cu mai multe premii, precum Gijon Spania 1981 - Diploma de onoare, Moscova 1981 - Premiul pentru cel mai bun basm cinematografic, Quito (Ecuador) 1985 - Premiul I. Productia regizata de Gheorghe Naghi a avut premiera in cinematografele romanesti in data de 29 septembrie 1980, însă despre Diana nu mai știa nimeni nimic de câteva decenii...

Nici actrita Rodica Popescu-Bitanescu, cea care interpreta unul dintre rolurile negative in film, nu mai stie nimic de ea. Insa a povestit nu odată presei cum a ramas impresionata de Diana la filmari. „Aveam o scena in care trebuia sa-i sucesc parul, sa fiu foarte rea cu ea. Miscarea pe care am facut-o eu a fost una foarte dura, dar ea a stat nemiscata si n-a spus nimic. I-am spus dupa aceea «iarta-ma, Diana, dar asa trebuia sa fac, ca sa fie cat mai real», iar ea mi-a raspuns «Da, stiu, asa trebuie sa fie la filmari»“, ne-a povestit actrita.

Diana Muscă avea patru ani și jumătate când a făcut un rol excepțional în filmul "Dumbrava minunată", unde i-a dat viață Lizucăi. Deși a făcut un rol excepțional, nu a fost tentată de o carieră în cinematografie. Acum, Diana Muscă locuiește în Austria, este căsătorită, din anul 1994 cu un austriac și are doi copii. Este jurist de profesie. „Am plecat în 1994, la doi ani după terminarea liceului. M-am căsătorit din dragoste. Mi-am urmat soțul, ne bucurăm de copiii noștri. Sunt mulțumită cu decizia pe care am luat-o și nu am regrete. A fost o experiență unică pentru mine filmul în care am jucat". Despre filmul care a făcut-o celebră, Diana Muscă îşi aminteşte că nu i-a plăcut deloc rochiţa gri şi monotonă pe care a purtat-o la filmări. Ea îşi aminteşte cu drag de câinele Patrocle. „Câinele a stat la noi câteva luni înainte de filmări. Era foarte ascultător şi s-a obişnuit la noi foarte repede, dar din cate imi aduc aminte el nu asculta comenzile pe care i le dadeam eu, ci tatal meu”, a declarat interpreta Lizucăi, care acum are o fată de 26 de ani și un băiat de 16.

Dumbrava minunată este un film românesc din 1980 regizat de Gheorghe Naghi. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Diana Muscă, Ernest Maftei și Elena Drăgoi. Scenariul este scris de Draga Olteanu Matei și se bazează pe o povestire omonimă de Mihail Sadoveanu. Este singurul film în care a jucat Diana Muscă.

Lizuca este o fetiță de 5-6 ani care este luată din casa bunicilor ei de către mama sa vitregă. Ea duce lipsa afecțiunii mamei care nu mai trăiește și îi este tare dor de bunici. Singura consolare a Lizucăi este Patrocle, cățelul ei. Într-o zi, Lizuca nu mai suportă viața grea plină de umilință și fuge de acasă pentru a se întoarce la casa bunicilor de lângăo  dumbravă. O prinde noaptea în pădure și adoarme în scorbura unui copac. Ea visează că dumbrava se transformă într-o lume feerică, plină de vietăți și personaje din basm. Dimineața e găsită de bunicii ei și dusă la casa bătrânească...

Pe lângă Diana, în distribuție au apărut mulți actori extraordinari: Ernest Maftei — bunicul Lizucăi, Elena Drăgoi — bunica Lizucăi, Florina Cercel — Mia Vasilian, mama vitregă a Lizucăi / Maștera Pădurii, Matei Alexandru — George (Jorj) Vasilian, tatăl Lizucăi, Draga Olteanu Matei — cucoana Emilia, prietena Miei Vasilian, Ileana Stana Ionescu — madam Neicu, prietena Miei Vasilian, Cezara Dafinescu — Zâna închipuirii, Rodica Popescu Bitănescu — servitoarea Coca (Frusina), Maria Ploae — mama Lizucăi, Aimée Iacobescu — Sora Soarelui, Eugenia Maci — Crăiasa Albinelor, Olga Bucătaru — Primăvara, Olga Delia Mateescu — Vara, Adela Mărculescu — Toamna, Gabriela Vlad — Iarna, Carmen Maria Strujac — Crăiasa Furnicilor.

Filmul a fost vizionat de 2.732.925 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei, alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei. Tudor Caranfil în „Dicționar de filme românești” precizează că „Lipsită de afecțiune, după ce a fost smulsă din casa bunicilor de către mama vitregă, Lizuca hotărăște să fugă înapoi, spre coliba din Dumbravă căreia îi duce dorul. Patrocle, unicul ei prieten patruped, o urmează și o păzește, credincios, când adoarme într-o scorbură.”

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro