George NIcolescu este un artist cu totul special, sensibil și foarte puternic în același timp, care și-a învins destinul și a făcut cariera în ciuda unor mari neajunsuri. Născut la Ploiești (pe 12 martie 1950), muzicianul  are patru surori. A făcut Școala din București pentru pacienții cu ambliopie (1957-1959), apoi gimnaziul și liceul (1960-1968) la Școala Specialăi din Cluj (1968–1972). Debutul său muzical s-a petrecut în 1970, când  a câștigat premiul întâi la festivalul „Tinerețe pe portativ”. Câțiva ani mai târziu, compozitorul George Grigoriu a început să-l influențeze, iar cei doi au început să colaboreze, astfel că, în 1973, a fost lansat marele său șlagăr, „Eternitate”.

În 1972, el a fost admis la Universitatea din București, Facultatea de Filologie, limbi romanice, secțiunea română-franceză, absolvind în anul 1976. Din aprilie 1977 a început să predea franceză la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Buzău, unde a rămas până în 1985. În acel an, el a fost angajat ca solist vocal la Casa Tineretului din Buzău. A repurtat succese notabile activând în Cenaclul Flacăra cu "Foaie verde, spic de pâine", "Ordinea de zi", "Eternitate" și alte melodii care l-au așezat în topul muzicienilor vremii. După 1989, el a fost angajat, pentru câteva luni (martie-noiembrie 1990), ca solist la trupa „Optimiștii”.

El s-a pensionat în 1992, luând parte la diferite show-uri și cântări în restaurante. În toamna anului 2002, la zece ani după pensionare, Nicolescu a revenit în topurile muzicale românești datorită unui duet cu trupa UNU'. Hitul era numit „Cântec pentru sănătatea ierbii”. De asemenea, el mai cântă cu Jorge melodia „Îndrăgostit”. În luna decembrie a anului 2007, apare albumul „Muzică ușoară...lăutărească”, în care cântă împreună cu muzicieni celebri ca Dan Spătaru, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanțu și Corina Chiriac. O altă melodie a sa e lansată în anul 2012, „Viața-i de vină”, împreună cu Shift.

Povestea cântecului emblematic „Eternitate” este una specială. Compozitorul George Grigoriu a pus o piatră de temelie la cariera muzicală a lui George Nicolescu. Fără îndoială, „Eternitate” este cea mai cunoscută piesă a lui George Nicolescu. Melodia a fost compusă de George Grigoriu pe versuri de Angel Grigoriu și a fost lansată la radio de Nicolescu la 2 ianuarie 1973. „Tatăl meu, compozitorul George Grigoriu, a pregătit și lansat numeroși soliști, nume de marcă ale muzicii ușoare românești. Printre aceștia se află și George Nicolescu. Cred că eram în școala generală atunci când l-am cunoscut eu. Venise la tatăl meu, pentru că dorea cu ardoare să se pregătească în acest domeniu. Tatăl meu mi-a povestit că din prima clipă a fost extrem de impresionat de vocea lui. Bineînțeles că au stat și un pic de vorbă pentru a-l cunoaște mai bine, și așa și-a dat seama că George poate face mai mult decât o simplă carieră muzicală și atât. George avea talent la limbi străine și vorbea frumos franceza. Așa încât tatăl meu și-a ponderat impulsul de a începe să lucreze imediat cu el și au încheiat un fel de înțelegere. I-a spus că va începe să îl pregătească numai atunci când va fi student la Facultatea de Limbi Străine. Ca urmare, în toamnă, George s-a întors la tatăl meu cu carnetul de student la limba franceză”, povestea, într-un interviu, Andreea Andrei, fiica lui George Grigoriu.

Momentul respectiv a rămas și în amintirea solistului George Nicolescu. „După ce am devenit student m-am dus la domnul George Grigoriu. (…) Lansarea la radio s-a făcut pe 2 ianuarie 1973, melodia ‘Eternitate’ fiind prezentată de tânărul crainic Paul Grigoriu. La tv a fost programată în emisiunea ‘Gala Lunilor’ (regizată de Alexandru Bocăneț — n.r.), fiind prezentată de actorul Florin Piersic”, își amintește solistul, într-un interviu.

George Grigoriu i-a scris lui Nicolescu și alte piese. Așa s-au născut melodiile „Și cântau mandoline”, „Te așteptam, marea mea iubire”. 
„Pentru prima filmare a lui George s-au dat lupte grele cu scopul de a-i convinge pe cei din ‘conducerea superioară’, care aveau niște păreri absurde în legătură cu prezența lui George Nicolescu pe micul ecran. Totuși, marele realizator Alexandru Bocăneț i-a făcut lui George o filmare extrem de interesantă pentru acele vremuri și, mai ales, foarte curajoasă: decorul alb-negru avea pe fundal un ochi imens, deschis. Aceasta a fost prima apariție a lui George Nicolescu la televiziune și prima filmare a piesei ‘Eternitate”’, își amintește Andreea Andrei.

Fiica lui George Grigoriu a remarcat că relația dintre interpret și compozitor nu s-a limitat doar la colaborarea profesională, ci a căpătat note de strânsă amiciție: „George și tatăl meu s-au împrietenit, se vizitau și, ori de câte ori tatăl meu trecea prin Buzău, unde George era profesor de franceză, era invitat la ei acasă”.

„Prima mea apariție la tv a fost în cadrul unei emisiuni de amatori, filmată la Cluj, în 1971, de doamna Elisabeta Mondanos. Debutul a fost întărit de participarea la Gala Top a revistei Săptămâna (martie 1963), unde am fost prezentat de actorul Geo Costiniu, și de participarea la mai multe emisiuni Tele Top. Emisiunea era foarte la modă atunci și piesa mea (‘Eternitate’ — n.r.) a luat premiul I peste tot: București, Ploiești, Târgu-Mureș, Galați. Atunci, în doar trei luni s-a făcut pentru mine cât nu s-a mai făcut după aceea timp de șapte-opt ani. (…) Colaborarea mea cu George Grigoriu s-a concretizat în șase melodii, după care nimeni nu mi-a mai scris nimic”, mărturisește George Nicolescu.

Compozitorul a plecat în eternitate la 23 februarie 1999. Un moment tulburător a marcat-o pe fiica lui, Andreea Andrei. „Când tatăl meu s-a stins din viață, după înmormântare, la slujba religioasă de acasă, în prezența familiei mele, a prietenilor și colaboratorilor, la pianul din biroul tatălui meu, George Nicolescu i-a cântat pentru ultima oară ‘Eternitate’”, își amintea fiica maestrului.

George Nicolescu a vorbit despre povestea de dragoste pe care o are cu soția sa încă din adolescență. Cei doi se cunosc de când aceasta avea doar 16 ani. Căsătorit de mai bine de 45 de ani, cântăreţul a vorbit întotdeauna la superlativ despre marea lui dragoste, Georgeta: ”Noi am fost colegi de liceu, ne ştim de când ea avea 16 ani, iar eu, 18. Înainte de a fi iubiţi, am fost buni prieteni. Ea este cea mai frumoasă femeie din lume, deşi nu am văzut-o niciodată. O simt după voce, dacă are o zi bună. Toată viaţa m-a ajutat, ea lucrează ca îngrijitor, pentru mine”. George şi Georgeta au doi copii, pe Daniel şi pe Luminiţa , ambii stabiliţi în Spania. George îi vizita adesea, însă de un Paşte nu s-au mai adunat la aceeaşi masă: “Sărbătorile Pascale le-am petrecut doar alături de finii noştri. Am avut de toate: ouă, cozonac, friptură de miel, totul din belşug. Nu am fost alături de copii pentru că distanţa este mare, este multă cheltuială. Ne-am văzut la sfârşitul lunii februarie, atunci am vorbit despre de toate”, a spus George Nicolescu, pentru Click!.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro