Una dintre frumusețile anilor 80, Marina Scupra (24 decembrie 1967, București – 30 iulie 2017, București) a fost un copil-minune al scenei, apoi o populară cântăreață de muzică ușoară, soția compozitorului Dan Dimitriu, apoi a unui mare sportiv, și colegă cândva - ca actriță! - cu Horia Brenciu și Tino Furtună de la Holograf.... Din nefericire, a fost răpită de o maladie necruțătoare cu o evoluție galopantă, de foarte tânără, înainte de a împlini 50 de ani, după ce reușise să îți refacă viața după divorț...

În copilărie și adolescență, a apărut frecvent în emisiunile pentru copii ale Televiziunii Române și a participat la festivalurile județene de muzică. Între 1980-1983 urmează cursurile Școlii populare de artă din București la clasa profesoarei Gloria Bordea Mihalache. În anul 1973 debutează în emisunea "Prietenii lui Așchiuță". În anul 1981 participă la Festivalul național "Cântarea României" unde obține mențiune în etapa republicană.

În 1984 a obținut Trofeul Festivalului de la Mamaia interpretând melodia „Joc de copii”, compusă de Laurențiu Profeta, după ce, cu un an în urmă primise din partea juriului, la același festival, Premiul Tinereții. După ce a obținut trofeul la festivalul Mamaia, a început colaborarea cu compozitorul Dan Dimitriu, cel care i-a devenit soț și cu care a avut doi copii - Antonia-Marina (născută în 1991) si Dragoș-Dan (2000). De altfel, unul dintre cele mai cunoscute șlagăre ale Marinei Scupra este „Drumul meu” (1984), care este compus de Dan Dimitriu. La doar 20 de ani, Marina Scupra s-a căsătorit pe ascuns cu compozitorul Dan Dimitriu, de care s-a îndrăgostit la vârsta de 15 ani, când cei doi s-au întâlnit în culisele Festivalului de la Mamaia. Atât de mult a iubit-o pe Marina, încât Dan Dimitriu a divorțat, ca să-şi împlinească dragostea. Dar, când era însărcinată cu primul copil, Antonia, cântăreața l-a cunoscut pe unul dintre cei mai mari voleibaliști pe care i-a avut România, Claudiu Pițigoi....

„La 18 ani, aveam mai putine emotii. Acum am! Atunci eram inconstienta. Aveam tupeu, ca eram pustoaica bagata in seama de toata lumea, chiar nu aveam emotii. Eram increzuta si imi pare rau. Toata lumea imi spunea ca am o fata increzuta si nesuferita, dar nimeni nu stia ca aceasta fata era o masca, pentru ca incercam sa-mi ascund emotiile. Am vrut sa ma fac profesoara, sa predau limba limba romana, m-am pregatit pentru asta din liceu. Si in luna mai m-am intalnit cu Oana Sarbu, care mi-a zis ca da la teatru si mi-a dat peste cap toate planurile. Si ne-am dus de manuta la admitere la teatru. Evident, am picat. Apoi, am renuntat la idee”, declara ea, în 2011.

Din 1993 este angajată la Casă de Cultură a Ministerului de Interne. În 1994, a jucat în comedia "Concurs de seducție", din distribuția căreia au mai făcut parte Horia Brenciu și Tino Furtună de la "Holograf". Marina Scupra a cântat și în spectacolele Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București. În 2001 a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Titu Maiorescu”. În ultimii ani a fost profesoară de canto - muzică ușoară la Școala Populară de Artă din Constanța, iar copii îndrumați de ea au câștigat numeroase premii la festivalurile pentru copii.

Printre melodiile celebre din repertoriul Marinei Scupra se numără „Drumul meu“, „Oameni de zăpadă“, „Tinereţea mea“, „Ce dor mă cheamă“, „Iubirea mea este un adevăr“, „Ce ai făcut cu viaţa mea“, „La drum cu un cântec vesel“, „Bine te-am găsit bătrâne Charleston“, „Copii cartierului“ şi „La balul fulgilor de nea“.

După despărțirea de Dan Dimitriu, artista și-a refăcut viața și s-a recăsătorit cu faimosul voleibalist Claudiu Pițigoi (născut în 1971) de la Steaua, component și al echipei naționale, devenit antrenor. Se cunoșteau din anul 1990, dar vietile lor aveau atunci drumuri diferite. S-au redescoperit in 2004, prin intermediul Internetului. Au considerat ca merita sa se intalneasca mai des, iar apoi au decis sa ramana impreuna. Trecerea timpului a dovedit ca sportul si muzica pot face casa buna. Din 2006, cei doi s-au mutat definitiv la Constanta.

Marina Scupra își rărise aparițiile publice pentru a se dedica familiei. Era, într-un fel, o victimă a schimbării tendințelor în muzica pop, lucru pe care, asemea unei Mădălina Manole și nu numai, l-a resimțit dureros. Desi in anii 1980 a fost printre cele mai cunoscute si apreciate cantarete de muzica usoara, dupa 1996 a renuntat sa mai fie in centrul atentiei. „Altii ne-au facut disparuti. Nu a fost practic o retragere, ci am preferat sa cant doar in locurile in care am fost dorita”. Într-un interviu acordat unui post de radio, Marina Scupra își spunea oful care îi măcina sufletul. „Eu și colegii mei de generație suntem triști că ne vedem și ne auzim atât de rar. Industria muzicală românească este foarte bine organizată, foarte bine pusă la punct, dar nu pentru noi. Pentru altă generație, însă mă bucur pentru ei. Dacă s-ar găsi și pentru noi oameni să ne promoveze și să ne ajute, să ne faciliteze apariția, ar fi extraordinar', declara Marina Scupra în cadrul unui interviu pentru postul de radio „Suflet Drag”. Regretata artistă și-ar fi dorit să lanseze un nou album, însă destinul a făcut să se stingă cu acest regret. „Proiecte ar fi, ideea ar fi să găsesc și oameni care să mă ajute să le pun în practică. Pregătesc niște piese noi, care mi-aș dori să apară pe un album nou, alături de șlagărele mele mai vechi. Pentru sufletul meu mi-aș dori să apară acest album. Eu lucrez, fac piesele, le înregistrez', spunea Marina Scupra.

„Marina Scupra a aflat că suferă de boală în aprilie 2017, iar vestea a devastat-o pur şi simplu! Artista a plâns zile întregi şi, cu greu, a acceptat tot ce i se intamplă! Se intreba de ce tocmai ea să aibă asemenea probleme, în condiţiile în care avea doar 49 de ani şi mai avea multe de spus în industria muzicală!”, au dezvăluit persoane apropiate regretatei cântăreţe. Deşi a trecut foarte greu peste şocul veştii primite, aceasta era o luptătoare. S-a decis că cel mai bine este să se lupte cu boala, nu să plângă. Artista s-a operat, apoi s-a tratat, sperând zi de zi că boala va da înapoi. „Marina era o fire puternică, nu renunţa uşor la luptă! De aceea, a încercat tot ce a ţinut de ea pentru a se vindeca! Din păcate, cu trecerea timpului, maladia i-a invadat organismul şi i-a afectat şi fizicul! Cum era şi normal, artista a slăbit şi a devenit din ce în ce mai palidă! De aceea, în ultima perioada, ea a avut o rugăminte, i-a spus soţului său că nu vrea să o vadă nimeni în starea aceasta! Nu a mai dorit să o mai viziteze apropiaţii deloc! La spital, a fost mai mereu doar soţul ei”, au povestit surse din lumea muzicală.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro