Rodica Sanda Ţuţuianu (11 mai 1935 - 13 seștembrie 2016) a absolvit IATC „I.L. Caragiale” în 1956, la clasa profesorului Gheorghe Timică, unde a fost colegă cu Florin Piersic. A activat peste 20 de ani pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti, a jucat în zeci de piese de teatru radiofonic şi teatru TV şi a prezentat, cu timbrul ei inconfundabil, emisiunea matinală duminicală, Radio Magazinul Femeilor. la IATC, a fost colegă de catedră cu Amza Pellea.

A debutat la Constanţa, în 1957, unde a jucat, timp de doi ani, după care s-a transferat la Teatrul din Arad. Din 1959 până după 1990, a fost actriţă a Teatrului Nottara, unde a interpretat roluri în zeci de spectacole, între care: ”Au fost odată două orfeline”, de Eugen Mirea după Adolphe Philippe d`Ennery , ”Zizi şi formula ei de viaţă”, de Sidonia Drăguşanu, ”Pădurea”, de A.N. Ostrovski, ”Fraţii Karamazov”, ”Crimă şi Pedeapsă”, de F.M. Dostoievski, ”Şi eu am fost în Arcadia”, de Horia Lovinescu, ”Lady X”, de Eugen Mirea, “Gaiţele”, de Alexandru Kiriţescu, ”Henric al IV-lea”, de William Shakespeare, ”Idioata”, de Marcel Achard, ”Cinci romane de amor”, de Teodor Mazilu, ”Noi, subsemnaţii”, de Alexandr Ghelman, ”Mizerie şi nobleţe”, de Eduardo Scarpetta, ”Citadela sfărâmată”, de Horia Lovinescu, ”Floare de cactus”, de Pierre Barillet şi Jean Pierre Gredy, ”Burghezul gentilom”, de Molière, ”Transfer de personalitate”, de Dumitru Solomon, şi ”Întâlnire la Senlis”, de Jean Anouilh.

Piesa de debut la „Nottara” a actriței are o poveste interesantă. „ Au fost odată... două orfeline” este o comedie muzicală românească de Eugen Mirea (libret) și Henry Mălineanu (muzica), după piesa de teatru Cele doua orfeline (Les deux orphelines) de Adolphe d'Ennery și Eugène Cormon. Premiera a avut loc pe 2 februarie 1966 la Teatrul Nottara din București, în regia Sandei Manu, scenografia și decorurile lui Liviu Popa și mișcarea scenică lui Sandu Feyer. Autorii își subintitulează musicalul “pseudo-melodramă”, într-o intenție parodică evidentă și anunțată, dar mărturisesc că nu și-au propus să parodieze “litera” piesei, ci “spiritul” ei. În adaptarea franceză a lui Eugen Mirea, muzica lui Henry Mălineanu (muzica adițională: Edgar Bischoff, decoruri si costume: Jeanne-Marie Véron), piesa s-a jucat la Théâtre des Variétés din Paris, în regia lui Jacques Fabbri cu titlul "Il était... deux orphelines".

Printre regizorii cu care a colaborat de-a lungul timpului se numără Olimpia Arghir, Mihai Berechet, Sorana Coroamă Stanca, Alexandru Dabija, Mircea Cornişteanu, Sanda Manu, Dan Micu şi Letiţia Popa.

În rostirea Rodicăi Sanda Ţuţuianu, poeziile lui Dan Verona au căpătat o dimensiune inedită şi un farmec aparte. Rodica Sanda Ţuţuianu a predat tehnici de dicţie studenţilor de la I.A.T.C., unde a lucrat ca asistent universitar, împreună cu Amza Pellea.

A jucat în filmele „Împușcături pe portativ”, „Tufă de Veneția”, „Lunga călătorie cu trenul”. ”Egmont”, ”Siciliana”, ”Capul de răţoi”, ”Cine mă strigă?”, ”Liliacul înfloreşte a doua oară”, ”Avântul liftuleţului”. Ultima ei imagine ca actriţă este legată de o peliculă de film, cu rolul Golda, din ”Trenul vieţii”, comedia lui Radu Mihăileanu.

A ieşit la pensie în anii 1990, a mai jucat la noi până prin 1994. Mi se pare că ultimul spectacol era «Întâlnire la Senlis», pusă de Geo Saizescu. Nici el nu se mai află printre noi. E o mare tristeţe, pentru că a fost o fiinţă atât de discretă întotdeauna, atât de bonomă, jovială. Pe ea a supărat-o mult ceea ce s-a întâmplat după 1990 şi a ieşit din teatru cu totul. S-a mutat undeva pe lângă Câmpulung şi acolo a şi rămas”, a declarat, în septembrie 2016, Marinela Ţepuş, directorul de atunci al Teatrului Nottara.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro