Corado Negreanu (20 februarie 1925, Oltenița – 17 iulie 1993, București) a fost un actor român de teatru și film. În cei 49 de ani de carieră, Corado Negreanu a jucat în nenumărate piese de teatru și pelicule cinematografice, interpretând roluri importante, între care Regele Lear și Regele Ioan. Puțini știu, însă, că artistul a fost și un mare pescar, aventurile lui pe malul bălților și al Dunării fiind consemnate în două volume remarcabile.

Actorul se naște în orașul Oltenița, într-o familie cu doi copii, formată din părinții Olga și Niculae și fratele său Marin. Corado Negreanu urmează ciclul gimnazial la liceele „Gheorghe Șincai” și „Constantin Brâncoveanu” din București. În vara anului 1946, termină liceul și obține diploma de Bacalaureat, apoi urmează Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică „Lira” din București. Își începe activitatea artistică încă din anul 1944, în cadrul trupei lui Traian Florescu. Joacă în peste 90 de piese de teatru pe scenele a 7 teatre, dintre care Teatrul Sindicatelor, Teatrul Savoy, Teatrul Armatei, Teatrele de Stat Reșița și Pitești, Teatrul (Muncitoresc CFR) Giulești și Teatrul Odeon.

Corado Negreanu a jucat în numeroase piese de teatru, teatru radiofonic, teatru TV și filme. Cele mai importante creații actoricești au fost: Wurm - „Intrigă și iubire” de Friedrich Schiller, Teatrul Muncitoresc CFR Giulești, 1955 Florian Papadopol -„Oameni și umbre” de Ștefan Berciu, Teatrul Muncitoresc CFR Giulești, 1962 Giuseppe Givola - „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită” de Bertolt Brecht, Teatrul Muncitoresc CFR Giulești, 1963 Prohor - „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, Teatrul Giulești, 1972 Bunicul - „Casa care a fugit pe ușa” de Petru Vintilă, Teatrul Giulești, 1972 Regele Ioan - „Regele Ioan” de Friedrich Durrenmatt, Teatrul Giulești,1976 Miron Costin - „Descăpățânarea” de Alexandru Sever, Teatrul Giulești, 1977 Vasile Mirea - „A cincea lebădă” de Paul Everac, Teatrul Giulești, 1979 Regele Lear - „Regele Lear” de William Shakespeare, Teatrul Giulești, 1988 Nicolai Mihailovici Ciumutim - „Retro” de Aleksandr Galin, Teatrul Giulești, 1989.

Filmografie selectivă: Mihai Viteazul (1971), Orașul văzut de sus (1975), Tufă de Veneția (1977), Statuia (1977, scurtmetraj), Între oglinzi paralele (1979), Clipa (1979), Falansterul (1979), Burebista (1980), Casa dintre cîmpuri (1980), Lumina palidă a durerii (1980), Colierul de turcoaze (1986), Pasaj (1990). Pentru activitatea sa artistică, în anul 1976 primește premiul ATM pentru interpretarea din „Regele Ioan” de Friedrich Durrenmatt.

Printre alte activități, scrie și patru cărți, dintre care două de povestiri despre pescuit: „Artiști și alții cu undița”, Editura Albatros 1970, „Pe malurile Bâtlanului”, Editura Eminescu 1974, roman autobiografic „Mangusta și eu” și „Dincolo de orizont” (ultimele două rămase în manuscris)

„Copil fiind, am auzit vorbindu-se de zeul celor ce știu să glumească și să rîdă; cine îl întîlnește va fi fericit tot restul vieții. Se cuvine să-l cauți vesel, bucurîndu-te de fiecare clipă ce o trăiești; cei cu fruntea încruntată nu-l vor vedea nicicînd” scria Corado Negreanu în „Pe malurile Bâtlanului”. „De multe ori mă întreb: ce va rămâne din munca mea în urma mea? Arta noastră, cea mai puțin perenă între toate celelalte arte, aduce succesul imediat – dacă îl aduce – dar te acoperă cu uitare înainte ca aplauzele ce te-au răsplătit să se stingă. Și asta este firesc. Vin alții mai tineri, nerăbdători să arate lumii ce pot. E bine așa; ăsta ne e rostul; așa cum noi am luat de la înaintași, cei care ne vor urma au datoria să meargă mai departe, ducând și puținul strâns de noi într-o viață, pe drumul ce se numește tradiție. Marea, bogata tradiție a teatrului românesc. Este acesta, cred, unul dintre rosturile noastre trainice.” 

Corado Negreanu a fost căsătorit cu Magdalena Costin Ionescu, profesoară de educație fizică.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro