Angela Ciochină (17 aprilie 1955, comuna Urecheni, județul Neamț – 7 iulie 2015, București) a fost o solistă vocală, compozitoare și profesoară de canto. Cântăreața a fost fată de preot și a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (1974-1978) fiind colegă de generație cu regretata Mihaela Runceanu. I se spunea „păpușa muzicii ușoare” dar a trăit mereu singură, căsătorindu-se la 38 de ani și despărțindu-se după numai o lună...

Tatăl său, Valerian Ciochină (1925-2007) era preot iar mama sa, Tereza Ciochină (1929-1997) a fost profesoară de muzică. Sora ei, Julieta Ciochină, a fost artist plastic.A urmat cursurile şcolii primare din satul natal, apoi, în perioada 1970-1974, cursurile Liceului “Petru Rareş” din Piatra-Neamţ, unde a urcat pentru prima oară pe scenă. În vara anului 1971, participă la Festivalul Interjudeţean “Florile Ceahlăului”, unde este distinsă cu Premiul II. Tot în vara anului 1971, la Festivalul Interjudeţean “Floarea de Lotus” din Oradea, este distinsă cu Mare Premiu şi este remarcată de Sorina Grigorescu şi Simona Patraulea, care o îndeamnă să se înscrie la preselecţiile pentru popularul concurs TV “Steaua fără Nume”. Pentru cei care nu ştiu, în perioada 1968-1989, “Steaua fără nume”, realizat de Sorin Grigorescu şi Simona Patraulea (în 1988, după pensionarea Simonei Patraulea, realizator a fost Titus Munteanu iar regia artistică a fost semnată de Anca Sandu), a fost cel mai important concurs TV pentru tinere talente, asemănător cu “Vocea României” sau “X-Factor” de azi, dar mult mai complex şi cu un juriu mai larg şi mai variat. Concursul avea trei etape. Artişti precum (în ordine alfabetică) Corina Chiriac, Angela Ciochină, Cornel Constantiniu, Loredana Groza, Eva Kiss, Jeanina Matei, Mihaela Oancea, Gina Pătraşcu, Carmen Rădulescu, Mihaela Runceanu, Oana Sârbu, Doina Spătaru s-au lansat în cadrul acestui concurs. După 1975, datorită unui număr mare de concurenţi înscrişi, cele trei etape ale “Stelei fără nume” se parcurgeau în câţiva ani (între 3 şi 4 ani). Astfel, 12 aprilie 1973, când încă era elevă de liceu, câştigă prima etapă a celebrului concurs TV “Steaua fără nume”. Prezentatorul concursului a fost Dan Deşliu. Tot în 1973, obţine Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor la Festivalul “Vlăstarele Cântecului” din Iaşi. În perioada 1974-1978, artista a urmat cursurile Consevatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (actuala Universitate Naţională de Muzică). Aici studiază cu profesorii Petre Brâncuşi (Teoria muzicii), Victor Giuleanu (Teorie, Solfegii), Carmen Petra-Basacopol (Armonie, Contrapunct şi Forme). În perioada 1974-1977, urmează, în paralel cu studiile la Conservator, cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, clasa de canto condusă de profesoara Nina Bercaru. Atât la Conservator, cât şi la Şcoala Populară de Artă, pe care le va absolvi cu brio, Angela Ciochină este colegă de grupă cu regretata Mihaela Runceanu. Cele două au fost, pentru o perioadă, şi colege de cameră la cămin, după cum notează Mircea Nicolau într-un complex articol biografic.

Pe 23 martie 1975, Angela Ciochină şi George Sava trec cu brio etapa a doua a concursului TV “Steaua fără nume”. Prezentatorul concursului a fost profesor dr. Mihai Florea. Pe 05 august 1975, obţine Trofeul Tinereţii (Marele Premiu), la Festivalul Tinereţii de la Amara (Ialomiţa). Artista va reveni cu recitaluri la cinci ediţii ale festivalului. Pe 29 ianuarie 1976, Sala Mică a Teatrului Naţional din Bucureşti, Angela Ciochină (Neamţ), Jeanina Matei (Dolj) şi Mihaela Oancea (Dâmboviţa) participă la cea de-a treia etapă (finala) concursului TV “Steaua fără nume”. Şi de data aceasta, prezentatorul concursului a fost profesor dr. Mihai Florea. Concursul a fost trnasmis in direct pe TVR. Juriul a fost profund impresionat de calităţile celor trei concurente din etapa III şi a acordat fiecăreia prestigiosul Trofeu “Steaua fără nume”. Toate cele trei concurente au devenit vedete ale muzicii pop/uşoare româneşti.

„La una dintre etapele “Stelei fără nume”, Angela Ciochină., care are ceea ce specialiştii numesc “auz absolut”, a putut da un “la”, apoi un “re bemol”, fără nici o ezitare. Pianistul Geri Podgoreanu, omul blajin şi atât de muzical încât îţi face impresia că nu cântă la pian, ci povesteşte ceva, cu discreţie şi candoare, clapelor albe şi clapelor negre, a controlat-o cu pianul şi a confirmat justeţea notelor date de Angela Ciochină iar maestrul Sile Dinicu a felicitat-o. Tânăra moldoveancă va deveni profesoară de muzică şi va fi, cred, o bună propagatoare a muzicii printre copii. Ea va şti să-i atragă şi cu inexistenta, în manualele şi în programele de învăţământ, muzică uşoară, atât de îndrăgită de public şi existentă cotidian în universul de simţire al omului contemporan. Îi va câştiga cu siguranţă pe micii ei discipoli pentru cauza muzicii, întrucât le va cânta, dacă nu în orele de clasă, atunci în afara lor, în recreaţie, în timpul liber, la serbări, în excursii. Le va cânta în felul ei, liric, duios, parcă matern şi le va subjuga sufletele pure. Şi-am să comit o indiscreţie. Fata aceasta atât de talentată, cu un simţ muzical deosebit şi un auz perfect, nu receptează sunetele decât cu o singură ureche. Ceea ce umple şi mai mult de uimire şi de admiraţie pe cei care ştiu acest detaliu. Prezenţa Angelei Ciochină în acest concert închinat tinereţii, primăverii, entuziasmului a însemnat siguranţă muzicală, acurateţe, glas frumos, într-un cuvânt: un talent real, cert, care i-a şi adus, de altmiteri, trofeul Steaua fără nume”, scria profesorul Mihai Florea, prezentatorul finalei concursului.

În perioada 26-31 iulie 1976, Angela Ciochină, împreună cu Mihaela Runceanu, George Sava şi Doina Stănescu, sunt revelaţiile Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia’76. Interpreta a participat în concurs cu patru piese, dintre care una (“O dată cu cântecul” de George Grigoriu) a fost distinsă cu Premiul I şi cealaltă (“Definiţie” de Florin Bogardo) cu Premiul III. La ediţiile 1963-1965 şi 1972-1976, piesele de la secţiunea „Creaţie” a Festivalului de la Mamaia, erau prezentate în două interpretări. Acest lucru a avut ca scop o mai mare obiectivitate în stabilirea aprecierilor. Din păcate, după ediţia din 1976, Festivalul de la Mamaia va fi întrerupt. Acesta se va relua abia în 1983.

Imediat după terminarea facultății a fost angajată la Ansamblul „Doina” al Armatei. A întreprins turnee în țară cu Ansamblul artistic al UTC (1975-1981) și cu Ansamblul „Doina” al Armatei (1978-1981). De asemenea a concertat și în străinătate în țări precum Bulgaria, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Grecia și Turcia. A lansat câteva șlagăre de mare succes cum ar fi: „Ești numai tu” (repertoriu internațional), „O dată cu cântecul" (George Grigoriu), „Am vrut” (Dan Stoian), „Salcâmul de pe strada mea” (Cornel Fugaru), „Un copil" (Jolt Kerestely), „Marea mea" (Horia Moculescu), „Salcia” (muzica: Horia Moculescu; piesa i-a fost încredințată Angelei după plecarea din țară a Mihaelei Mihai). Un mare succes al carierei sale a fost albumul „Drumuri paralele” (Electrecord, 1985) cu piese compuse de Victor Socaciu. S-a retras din muzică la sfârșitul anilor'80. Angela Ciochină a fost și o apreciată profesoară de canto. În 2007, după decesul tatălui ei, Angela Ciochină s-a reîntors în comuna natală Urecheni din județul Neamț. A fost foarte bolnavă și între cei care au ajutat-o se numără Angela Similea și Victor Socaciu.

„Scriu despre ea ca despre un splendid model de viaţă. A trăit succesul din plin, aplauzele şi recunoaşterea profesională. Când nu le-a mai avut, a depăşit firesc etapa de glorie, a compus, a predat muzică la trei licee, a avut grijă în apartamentul ei de un căţel şi o pisică. A trăit firesc, a înţeles din a doua jumătate a anilor nouăzeci că vremea trece, piaţa muzicală impune alte voci, alte figuri. Nu a făcut din asta o catastrofă...”, scria despre cântăreață prietena ei, jurnalista Clara Mărgineanu.

Pe plan personal, a avut parte de multă singurătate, divorțând la numai o lună de la căsătorie. „Am fost căsătorită, aveam 38 de ani. A fost foarte frumoasă căsnicia, am fost căsătorită cu un om foarte bun, dar nu ne-am înțeles din anumite puncte de vedere. Ne-am cunoscut prin telefon, a fost dragoste la primul beep, dar am divorțat după o lună. Fostul meu soț lucra la radio și avea o vocea foarte plăcută. Eu auzeam vocea dumnealui, ascultam emisiunile lui, el auzea vocea mea, apoi ne-am întâlnit și ne-am căsătorit. Am stat împreună doar luna de miere. Greșeala a fost că nu ne-am cunoscut mai bine”, a spus Angela Ciochină într-o emisiune televizată.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro