Una dintre vedetele muzicii ușoare românești din anii 70 dispărea la un moment dat, prin 1978, din spectacolele din țară și din programele de televiziune, fără ca publicul să primească o explicație de vreun fel. Era vorba despre Anca Agemolu, una din cele trei mari cântărețe românce ale vremii de origine armeană, alături de Corina Chiriac și Anda Călugăreanu. Urmele carierei ei în România au fost șterse, în conformitate cu practicile regimului politic al vremii.

Anca Agemolu, născută în 1944 la București, a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Institutului Pedagogic, ulterior devenind profesoară la o școală medie (gimnazială) din oraș. Ca interpretă de muzică ușoară, a activat în a doua jumătate a anilor 1960, interpretând piese ale compozitorilor Henry Mălineanu, Temistocle Popa, Radu Șerban, Ramon Tavernier, Nicolae Kirculescu, George Grigoriu ș.a. „S-a făcut remarcată printr-un repertoriu de inspirație jazzistică, adoptând apoi și sonoritatea rock 'n' roll. Poseda o voce caldă de mezzo-soprană, cântând cu un timbru clar, curățat de artificii; în interpretarea de jazz, avea swing (expresivitate ritmică).”

Participă în 1966 la a patra ediție a Festivalului de la Mamaia, unde prezintă piesele: „Te cheamă Dragostea” (Nicolae Kirculescu), „Gândul meu” (Eugen Teger) și „Yenka” (Radu Zaharescu). În 1968, a participat la prima ediție a festivalului internațional Cerbul de Aur de la Brașov, unde a reprezentat România alături de Margareta Pâslaru și Dan Spătaru, dar unde, conform comentariului compozitorului Edmond Deda, a interpretat un repertoriu care nu a avantajat-o. Înregistrează la Radiodifuziunea Română și la casa de discuri Electrecord. Este invitată în numeroase emisiuni de televiziune. Susține turnee în țară și în străinătate. Împreună cu Anda Călugareanu, Margareta Pâslaru și Pompilia Stoian, a lansat un disc al compozitorului Radu Serban. 

În plină glorie, în anul 1978 a rămas în Germania, unde s-a căsătorit cu muzicianul Gerhard Römer, cu care fusese logodită în România, înainte ca acesta să fi emigrat cu părinții săi în 1968, cu care are o fiică - Iris și un fiu, Roland (născut în 1980), muzician și el, și cu care trăiește la Geretsried, un orășel la sud de München, plin de emigranți de origine germană din România, unde familia are un magazin de muzică.

Impreuna cu Anda Calugareanu se afla in turneu in Germania sustinand spectacole la Hamburg si Stuttgart. Dupa ultimul spectacol de la Stuttgart, in sala avea sa-l vada pe fostul ei logdodnic (...din 1966!), Gerhard Romer impreuna cu parintii sai, stabiliti de multi ani in Germania. Fost colg de scenă, șef de orchestră și un virtuoz deopotrivă al saxofonului și al pianului, Gerhard lăsase o urmă de neșters în sufletul cântăreței.  „La Stuttgart l-am vazut pe „Tutu”, alaturi de familia lui. Dupa 12 ani ne-am reintalnit si ne-am reindragostit”. Urmandu-si inima, Anca si-a unit destinul cu Gerhard Romer la Munchen si a ramas in Germania. „M-am casatorit si am ramas alaturi de iubirea vietii mele. Nu am fugit din Romania, nu am plecat din cauza situatiei politice, am plecat ca am vrut o viata noua alaturi de sotul meu”, a declarat la un moment dat Anca Agemolu. Hotararea luata a avut grave repercusiuni asupra familiei ei, ramase in Romania. Iar diriguitorii de atunciau sters-o efectiv din istoria muzicii romanesti, dovada fiind putinele informatii despre artista. „Parintii mei au suferit cel mai mult din cauza asta, a cel mai dureros pentru mine, lasandu-mi un mare gol in suflet. Cand tatal meu s-a imbolnavit, nici macar nu am putut participa la inmormantarea lui. Abia dupa aceea mama mea s-a mutat si ea in Germania.” a povestit artista în 2012, când a acordat un interviu pentru Cancan.

Anca Agemolu a mai cantat si in Germania, insa limba a fost un impediment in a urma o cariera muzicala reală. S-a dedicat familiei si câteva decenii s-a ocupat de un cabinet de cosmetica.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro