DREPT LA REPLICĂ TAMARA CREȚULESCU

Stimată redacție a „comentator.ro”,

Ceea ce doamna Lara Bobescu a scris despre mine constituie un demers ne-onest și lipsit de rigoare și deontologie jurnalistică. Articolul doamnei Bobescu vehiculează inexactități și neadevăruri fundamentale în ceea ce privește biografia mea. Textul în cauză (https://comentator.ro/arte/3066-tamara-cretulescu-premianta-din-clasa-i-pana-la-absolvirea-facultatii) reprezintă nici mai mult, nici mai puțin decât un atac la imaginea mea publică.

Prevalându-mă de dreptul la replică, vă solicit ca prezenta scrisoare să fie publicată în continuarea articolului doamnei Bobescu, și ca titlul articolului doamnei Bobescu să fie completat în consecintă, cu mențiunea „(cu drept la replică Tamara Crețulescu)”. Din moment ce replica mea se referă la articol în forma sa actuală, doresc ca textul doamnei Bobescu să rămână pe site în această formă, dar cu dreptul meu la replică anexat.

Iată așadar obiecțiile și observațiile mele pe marginea textului doamnei Bobescu:

1. Regizorul de film Andrei Dan Cătălin Băleanu a fost căsătorit cu mine vreme de șapte ani. Divorțul a fost pronunțat în anul 1985. Îmi pare rău pentru destinul nefericit al fostului meu soț, de care sunt, totuși, despărțită de 38 de ani. Prin urmare, nu pot să fiu considerată responsabilă de tot ceea ce a trăit el de când nu mai suntem împreună. Tristul său destin nu poate fi asociat cu viața și cariera mea artistică de după 1985, așa cum insinuează doamna Bobescu. Nu e corect, nu e onest.
În fapt, din articolul doamnei Bobescu nu reiese defel că am fi divorțat vreodată. Mai mult, sugestia perfidă strecurată de autoare este că eu, cu al meu CV bogat, belferesc de patru decenii în opulență și succes, în timp ce îmi ascund soțul eșuat într-un beci jilav, unde îl hrănesc cu coji de pâine uscată, făcându-l (citez din L. Bobescu) „să trăiască la limita subzistenței”...

2. Doamna Bobescu scrie că fiul meu este olimpic la engleză. Informația nu e greștită, ci doar caducă: fiul meu a fost, într-adevăr, olimpic la mai multe materii – pe când era în liceu... acum 20 de ani. În zilele noastre, el este un adult responsabil, Lect. Univ. Dr. la Facultatea de Istorie a Universității din București, unde predă istoria artei încă din anul 2016. A terminat un doctorat în cotutelă, la București și Bordeaux (Franța), iar în 2021 și-a publicat cercetarea doctorală la Paris, la editura L’Harmattan.
Precizez că băiatul meu nu este fiul genetic al lui Andrei Băleanu. L-am născut după divorț. L-am crescut ca mamă singură (doar cu ajutorul financiar al mamei mele), și de aceea poartă numele meu de familie: Vladimir Crețulescu.

3. Este inexactă afirmația din titlul doamnei Bobescu, cum că aș fi fost premiantă din clasa I până la finalul facultății. În fapt, am fost premiantă numai în anii de liceu.
Vă amintes că titlul articolului doamnei Bobescu ridică, tendențios, întrebarea retorică: „ce nu se leagă în viața Tamarei Crețulescu?”. Îngădui-ți-mi așadar să ridic vălul de mister: ceea ce nu se leagă este carența de documentare a autoarei în privința biografiei mele personale si artistice. Din moment ce sunt, deocamdată, în viață, doamna Bobescu ar fi putut să meargă „direct la sursă”, solicitându-mi un interviu pe care i l-aș fi acordat cu plăcere.

P.S.: Sunt foarte bucuroasă că regizorul Alexandru Oiță a realizat un film despre fostul meu soț, fiindcă Andrei Băleanu este un personaj uluitor, fermecător, luxuriant și plin de surprize. Regret și acum faptul că alegerile lui de viață mi-au făcut imposibilă conviețuirea cu el. Le urez mult succes ambilor cineaști.
Nu am însă nicio legătură cu proiectul Oiță-Băleanu, așa cum și-ar dori doamna Bobescu. Ar fi minunat dacă autoarea i-ar consacra lui Andrei Băleanu un articol separat (merită!), fără a ne contopi în mod forțat biografiile.

Cu considerație,
Tamara Crețulescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro