Actrița Tamara Crețulescu s-a născut la 31 martie 1949 în București pe strada General Cernat, nr. 2. A absolvit Liceul Teoretic „Ion Neculce” din București în anul 1967, obținând în fiecare an premiul întâi. A absolvit și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1971 cu media generala 10, fiind șefă de promoție, cu diplomă de merit. Încă din facultate și-a făcut debutul pe scenă, jucând la Teatrul de Comedie în piese precum "Alcor și Mona" după "Steaua fără nume" a lui M. Sebastian, în regia Sandei Manu sau "Cher Antoine" de Jean Anouilh. În stagiunea 1970-1971, ca studentă în anul 4 al ITC, participă la mult îndrăgitul spectacol "Divertisment 70" care s-a jucat pe scena studioului Casandra din București. Căsătorită cu regizorul Andrei Cătălin Băleanu (fiul actriței Victoria Mierlescu), are un băiat, Vladimir, olimpic la Engleză. Și ea fusese cândva olimpică, dar la... Fizică.

După facultate a fost repartizată automat la Teatrul Național din București unde a făcut mai multe roluri memorabile. Are peste 50 de ani de carieră la activ și printre partiturile pentru care publicul o îndrăgește se află "Un fluture pe lampă" de Paul Everac, "Dona Diana", "Jocul Ielelor" și "Danton" de Camil Petrescu, "Apus de soare" de Barbu Ștefănescu Delavrancea, "Richard al III-lea" și "A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare, "Fata din Andros" a lui Terențiu, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale sau "Exilații" de James Joyce. În afara TNB, a jucat în "Pește cu mazăre" de Ana Maria Bamberger, regia Olga Tudorache - la Theatrum Mundi, București, 2004.

În 1977 a primit Premiul de creație TNB pentru rolul Elise din piesa "Acord" de Paul Everac. Deține și premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru rolul secundar din "O vară de neuitat", regia Lucian Pintilie. A jucat în primul serial de televiziune produs de HBO în România, „În derivă”, cu o durată totală de aproximativ 4 ore, alături de Marcel Iureș. Între anii 1996-1999, a fost profesor asociat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" București.

Rolurile memorabile pe care le-a avut în filme au fost: Maria în "Ce lume veselă!", regia Malvina Urșianu, 2002; Nora în "Aici nu mai locuiește nimeni", regia Malvina Urșianu, TV, 1995; a fost Bertha în "Ciprian Porumbescu", regia Gheorghe Vitanidis, 1972. Pe marele ecran, Tamara Crețulescu a mai apărut în filme precum: "O vară de neuitat" de Lucian Pintilie, 1994; "Zăpada era caldă" de Constantin Văeni, 1993; "Vacanța cea mare", regia Andrei Blaier, 1988; "Din prea multă dragoste", regia Lucian Mardare, 1985; "Destine romantice", regia Haralambie Boroș, 1981; "Ora zero" de Nicolae Corjos, 1976; "Vis de ianuarie", regia Nicolae Oprițescu, 1975; Muntele ascuns", regia Andrei Băleanu, 1974; "Despre o anume fericire", regia Mihai Constantinescu, 1973. În perioada 2004-2010 a susţinut one woman show-ul "Shirley Valentine" de Willy Russell, în regia Lilianei Câmpeanu şi în traducere proprie. Tamara Creţulescu a fost prezentă şi pe micul ecran, printre rolurile sale numărându-se Agnes din "Apollon de Bellac" de Giraudoux, în regia Sandei Manu, sau Varia din "Livada de vişini" de Cehov, în regia lui Cornel Todea.

Soțul ei, regizorul Andrei Cătălin Băleanu, a rămas însă „blocat în propriul film”. A absolvit Sectia de Regie Film a Institutului de Arta Dramatica si Cinematografica „Ion Luca Caragiale" din Capitala, în 1969. S-a angajat ca asistent de regie la Studiourile de Film „Bucuresti". Începuse bine, alaturi de renumitii sai colegii - Dan Pița, Mircea Veroiu, Dinu Tănase etc. aproape toata promotia. cu documentarul "Apa ca un bivol negru", despre inundatiile din vara anului 1970. Apoi a turnat trei filme de lung metraj, "Sub pecetea tainei" în 1972 (adaptare, împreună cu Stere Gulea, după „Craii de Curtea Veche” de Mteiu Caragiale), "Muntele ascuns" în 1974 si "E atât de aproape fericirea", in 1977. A mai aparut doar o data, ca actor, în filmul lui Stere Gulea "Stare de fapt", din 1996. La festivalul de film Astra, ediția 2023, va fi prezentat un documentar de 44 de minute care îi este dedicat. „Andrei Cătălin Băleanu, o tânără speranță a cinema-ului românesc din anii 70 este privit astăzi prin ochii unui regizor aflat la început de drum. Acest film despre deznădejde și ratare prezintă portretul unui personaj original și autentic, un regizor talentat („Viața ca un bivol negru”) care renunță la film la vârsta de 30 de ani și ajunge, în zilele noastre, să trăiască la limita subzistenței...”

P.S. Tamara Crețulescu ne-a transmis pe 18 martie 2023 un Drept la replică: https://comentator.ro/arte/3108-drept-la-replica-tamara-cretulescu-ce-se-leaga-in-povestea-actritei

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro