Imposibil să nu vi-l amintiți pe simpaticul actor cu impozanta sa mustață stufoasă pe care îl admiram în filmele din anii 70-80! Ovidiu Schumacher (născut pe 26 iulie 1942, la Moreni, în Dâmbovița), după ce, în România, a jucat ani de zile la Teatrul Bulandra din București, a emigrat în anii '90 în Germania. Apoi, acolo, a devenit profesor de actorie la Institutul de Artă Teatrală Athanor (Athanor Akademie) din Passau, în apropiere de München, condus de regizorul David Esrig, plecat și el tot din România. Ovidiu Schumacher este tatăl actriței Anna Schumacher, ale cărei performanțe actoricești la Berlin sunt impresionante.

A absolvit ”Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” (IATC) din București în 1965 la clasa profesorului Ion Finteșteanu, după care a fost actor până în 1968 la ”Teatrul Municipal ’Bacovia’” din Bacău, si la ”Teatrul Lucia Sturza Bulandra’” din București până în 1989, dar și asistent al lui Octavian Cotescu la IATC.

Actorul Ovidiu Schumacher - alintat „Schumi” de către prieteni - a a jucat în nu mai puţin de 40 de filme, de la BD intră în acţiune (1970), până la Felix şi Otilia (1972), Dincolo de nisipuri (1974), Iarba verde de acasă (1977), Profetul, aurul si ardelenii (1978), Primăvara bobocilor (1987), Cocoşul decapitat (2008), Zâmbet de soare (1988), Drumul oaselor (1980), Faleze de nisip (1983), Ştefan Luchian (1981), De ce trag clopotele, Mitică?(1981), Tănase Scatiu (1976), dar şi în mai recentul La drum cu tata (2016).

Tot pe Ovidiu Schumacher ni-l reamintim în rolul scriitorului din celebrul film al regzorului Manole Marcus, Operaţiunea Monstrul, în care a apărut alături de trei „monștri” sacri ai cinematografiei române - Toma Caragiu, Marin Moraru și Octavian Cotescu. „Atmosfera la filmări era una prietenească. În Operaţiunea Monstrul nu vorbim despre platou de filmare, pentru că am filmat mai mult afară: pe un ponton mişcător, care se plimba în jurul Vilei 23, în Deltă. Era o echipă foarte mică, după cum ştiţi, distribuţia e restrânsă, dar era, de fapt, o familie foarte mare, condusă de Manole Marcus, care lucra în echipă, încă din studenţie, cu operatorii Alexandru Întorsureanu şi Gheorghe Fischer… Sunt operatorii cu care am colaborat şi la Felix şi Otilia (filmul regizat de Iulian Mihu în 1972). Aşadar, era o atmosferă prietenească la filmări, atât în Deltă, cât şi pe bucăţile care au fost filmate în interior (cadrele filmate în cort) şi care au avut loc în Bucureşti, la Casa Scriitorilor, la Mogoşoaia. Celebra secvenţă cu bicicleta galbenă a fost filmată la Mogoşoaia, noaptea. La Mogoşoaia trebuia să apară peşte proaspăt în fiecare zi, prin urmare, în fiecare noapte venea din Deltă… peşte proaspăt”, povestea actorul într-un interviu pentru Metropolis.ro.

În comedia Operaţiunea Monstrul (1976), în regia lui Manole Marcus, cu Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru, Ovidiu Schumacher, un grup de bărbaţi, prieteni şi colegi de serviciu, pleacă fără ştirea nevestelor într-o expediţie în Deltă. La pescuit, personajele ajung în situaţii dintre cele mai ridicole şi amuzante. Comicul de situaţie erupe în momentul în care, contrar uzanţelor vremii, funcţionarul cel mai mic în ierarhie prinde prada multvisată - „Monstrul”, un somn legendar. „Cenzura nu prea avea ce să îi spună lui Titus Popovici, pentru că filmul a fost atât de bine tricotat… că nimeni nu a putut să se supere, deşi aluziile erau clare, evidente, la ce nivel se purtau discuţiile...”

„Cu Octavian Cotescu am lucrat ani de zile la facultate – am avut două promoţii pe care le-am coordonat împreună. Ne leagă nu numai această prietenie, nu numai această colaborare la institut, Octavian Cotescu şi Valeria Seciu sunt şi naşii fetelor mele. Aşa că relaţia noastră a fost mult mai apropiată, mai directă. Din păcate, Toma ne-a părăsit foarte repede. Am rămas în legătură cu Marinuș, pe care l-am prins şi în Germania de câteva ori, la Athanor Academie, unde a lucrat cu David Esrig, unde am ajuns şi eu să lucrez mai târziu, începând din 1995.”

Anna Schumacher este fiica actorului Ovidiu Schumacher și nu și-a imaginat vreodată că ar putea fi altceva decât actriță. A părăsit Bucureștiul pe când era copil, locuiește în Berlin iar în 2021 a putut fi admirată în „Hackerville”, drama HBO care spune povestea unui periculos atac cibernetic provocat de o rețea de hackeri români, pe urmele căreia pornește experta în criminalitate informatică Lisa Metz: „Aceasta este agentă a Serviciului German de Investigații Criminale din Frankfurt, specializată în atacuri cibernetice. Este născută în Timișoara și trăiește în Germania de 28 de ani. E un om al rutinei, disciplinată și ambițioasă. Este trimisă în România în interes de serviciu, să rezolve un caz de hacking, dar călătoria în România îi schimbă viața într-un fel neașteptat. Îmi plac ambiția ei, pasiunea pentru job, perseverența, simțul puternic al dreptății și inima ei mare. (...) La filmări, am avut o întâlnire extrem de plăcută cu un membru al echipei, care mi-a mărturisit că unul dintre prietenii lui a făcut parte din echipa de producție a filmului „Faleze de nisip” (regia: Dan Pița, 1982), film în care am jucat cu tatăl meu când aveam trei ani!”.

Într-un interviu pentru Glamour.ro, actrița își amintește cu nostalgie despre țara natală, România: „Îmi aduc aminte de Muzeul Antipa, cu mirosul înțepător de naftalină, duminicile petrecute în Parcul Plumbuita, Grădina Zoologică, Teatrul Țăndărică, dar și cum fugeam pe coridoarele Teatrului Bulandra. Îmi aduc aminte de gustul de șerbet servit în vizite, alături de un pahar cu apă rece. Am fost în România și înainte de filmări, pentru casting, și am fost foarte fericită să revin în orașul meu natal. Am vizitat casa părintească și mi-am satisfăcut toate poftele culinare – papanași, brânză de burduf, amandine, produse pe care nu le găsești în Germania. 

Încerc să vin o dată pe an în România, de cele mai multe ori în București. Acum trei ani, am fost în Bucovina să vizitez mânăstirile și a fost minunat. Mi-ar plăcea să descopăr mai mult și alte părți ale României, iar una dintre ele este Maramureșul, cu vestitul Cimitir Vesel de la Săpânța.

Pentru mine nu a existat niciodată o altă opțiune decât actoria. Nu mi-am închipuit o altă profesie decât asta. Am crescut într-un mediu artistic, la noi în casă veneau artiști, pictori, scenografi, actori, muzicieni, regizori. Poveștile și umorul lor mi-au creat o lume magică, fascinantă, în care mi-am dorit să intru. La botez, m-au ținut în brațe nașii mei, Valeria Seciu și Octavian Cotescu. La 14 ani, i-am mărturisit tatei dorința mea de a deveni actriță. Tata a avut mici remușcări că mi-a prezentat această lume într-o lumină atât de pozitivă și a folosit momentul respectiv să îmi spună că voi întâmpina dificultăți, mai ales ca femeie. Dar decizia mea era luată, iar tata m-a susținut întotdeauna”.

Viața ei la Berlin este fascinantă dar nu lipsită de unele frustrări: „Viața culturală din Berlin este extrem de ofertantă. Am un abonament anual pentru toate muzeele berlineze, pe care îl folosesc des. Uneori, mă duc chiar numai pentru o jumătate de oră să revăd o statuie care mi-e dragă. Frecventez cu mare plăcere galerii de artă, printre ele și galeria Plan B. Filmul, teatrul, literatura sunt parte din viața mea de zi cu zi, iar în ceea ce privește filmele românești, avem posibilitatea să le vedem cu ajutorul ICR din Berlin. (...)

Părinții mei locuiesc, din păcate, în München și nu pot să îi văd atât de des pe cât mi-aș dori. Pe de altă parte, sora mea locuiește mai aproape de Berlin, în Leipzig. Ea este pictoriță și ador să o vizitez în atelier. Când îmi permite timpul în Berlin, gătesc împreună cu prietenii mei și stăm ore în șir la povești.

Ador plimbările lungi. Berlinul este gigantic și îmi place să fac pe turista în propriul meu oraș. Iubesc să mă duc în magazinul meu preferat de ceai și să îmi bag nasul în cutiile mirositoare. Atunci când vine frigul în oraș, și e cam des, e o plăcere să mă duc să beau o ciocolată caldă cu churros în Charlottenburg”.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro