Actor favorit al multor regizori români în perioada 1966-1990, timp în care a jucat în peste 60 de pelicule de lung-metraj, Constantin Diplan a părut, la un moment dat, că dispare într-un soi de „gaură neagră”. Brusc, nu s-a a mai auzit nimic de el, nu a mai apărut nici în filme, deși nici ferparul lui nu a apărut vreodată. Unii au crezut chiar că s-ar fi retras la vreo mânăstire, asemenea altor colegi de-ai săi, precum, de pildă, Dragoș Pâslaru. În realitate, însă, lucrurile au stat cu totul altfel, Ce s-a întâmplat, de fapt?!?
Actorul Constantin Diplan s-a născut la 10 mai 1937, in București. A intrat la Institutul de Artă Teatrală șiCinematografică din București la a doua încercare, împreună cu Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Marian Hudac, Camelia Zorlescu si a absolvit in 1962. In 1963 era repartizat la Teatrul de Stat din Targu Mureș si infiinta, alaturi de colegi de promoție,ca Alexandru Arșinel, Camelia Zorlescu, Ion Andrei, Ion Fiscuteanu, Harry Baranga și Harry Zomenov, secția de limba română a acestui teatru. S-a transferat apoi la Teatrul Național din București.
A jucat in spectacole de teatru ca Negutatorul din Venetia, Sherlock Holmes si cei sase napoleoni, Toboganul, Seducatorul, Un cuib de nobili, Margelus, Comoara din deal, Cu toata dragostea, Inspectorul broastelor, Muscata din fereastra, Cartea lui Iovita, in piese de teatru radiofonic sau pentru televiziune.
Debutul in cinematografie a avut loc in 1966, cu filmul Ultima noapte a copilariei. Au urmat multe altele, între care Originea si evolutia vehiculelor, Stejar-extrema urgenta, Piratii din Pacific, Zile fierbinti, Cursa, Pintea, Gloria nu cânta, E atât de aproape fericirea, Iarna bobocilor, Un om in loden, Muntele alb, La răscrucea marilor furtuni, Dragostea mea calatoare, De ce trag clopotele, Mitica?, Buletin de Bucuresti, Amurgul fantanilor, Zbor periculos, Vara sentimentala, Declarație de dragoste, Secretul lui Nemesis, Cuibul de viespi, Duminica in familie, Șobolanii roșii, Harababura.
Ce s-a întâmplat după aceea? De ce a, brusc, a dispărut de pe afișele teatrelor și cinematografelor? ...In 1990, a emigrat in Statele Unite. S-a mai întors in tara si a jucat un Oglinda (1993), Călătorie de neuitat (1994). Constantin Diplan locuiește in Montgomery Village, Montgomery County, statul american Maryland. Azi, vechii lui prieteni au cam dispărut, doar câte un fan își mai amintește că avea o pasiune automobilistică mai ciudată - iubea Oltcit-ul!
Un amic al său de altădată, actorul, criticul de teatru și teologul Răzvan Ionescu, îi făcea - în 2021 - un portret emoționant pe ActiveNews.ro: „Constantin Diplan a fost imaginea tipică a băiatului de cartier. Băiatul cumsecade. Dacă te obișnuiai cu el, erai un om pierdut. Pentru că deveneai dependent. Îți lipsea. Ți-era dor. Era lipicios, sincer și de treabă. Aducea pe scenă și pe ecran o naturalețe senină. Pur și simplu îți făcea bine să-l vezi. Pe scenă, la cinema, pe stradă, la o șuetă. A fost coleg de promoție cu Marinuș Moraru și Gigi Dinică și au rămas prieteni de nedespărțit până la moarte. Multe vacanțe și le-au făcut împreună. A făcut zeci de filme, dar pentru mine rămâne de neuitat în Cursa lui Mircea Danieliuc, într-o tripletă de aur, alături de Tora Vasilescu și Mircea Albulescu. Avea gură mare, îi ura pe comuniști, iar bancurile cu Ceaușescu l-au făcut să piardă multe turnee și contracte „afară” pentru că, periodic, nu primea viză pe pașaport. În teatru și în cinematografie, ca peste tot, de altfel, au fost mulți turnători. Tehnica lor era pe cât de simplă, pe atât de mizerabilă. Te luau în brațe, te iubeau, se amuzau teribil de bancurile tale, ca apoi să te toarne pur și simplu la ofițerul care avea teatrul sub observație. De multe ori, directorii teatrului ori personalități cu o anume putere de influență au încercat să-l facă scăpat pe „Dipi” de sub embargoul pricinuit de gura lui mare și zelul delatorilor. Uneori au reușit, alteori nu. La un moment dat, ca metodă de autoprotecție, „Dipi” a început să vorbească cifrat, adică să-i inventeze porecle lui Ceaușescu, despre care avea un milion de bancuri. Poreclele erau care de care mai trăsnite, astfel încât să păcălească „vigilența” microfoanelor ascunse în scrumierele restaurantelor, în abajurul veiozelor din camerele de hotel, în ramele de tablou ori receptoarele telefoanelor.
Nu îmi mai amintesc exact împrejurarea care a făcut ca, la un moment dat, la masa noastră să fie împreună cu noi un finlandez. Nu mai știu dacă era amic al familiei Diplan ori prieten cu vreunul dintre ceilalți de la masă. Ceea ce știu e că în acea perioadă „Dipi” îi găsise lui Ceaușescu o poreclă nouă: Nea Văpaie. Asta fiindcă în ultima vreme Nea Nicu se aprindea foarte tare în discursurile lui și cam începuse să o ia razna. Finlandezul din Finlanda al cărei președinte se numea pe atunci Urho Kaleva Kekkonen (se pronunța Kekkoinen) o rupea puțin pe românește, râdea, se amuza, dar avea și el o nelămurire.
-Dipilen – zice el la un moment dat încercând zadarnic să-i pronunțe lui Dipi numele pe de-a-ntregul – ce e asta la voi „vapaie”?
Constantin Diplan a rămas o secundă descumpănit cu mâna încremenită în aer. S-a uitat în dreapta, în stânga, a ridicat de un colț fața de masă și s-a uitat dedesubt, apoi a răspuns cu inconfundabila sa voce pe nas, care îi amplifica aerul mucalit:
-Uite..., cum să-ți explic..., cum e la voi Kekkoinen, la noi este... Văpainen!
Bineînțeles că ne-am prăbușit cu toții de râs.
Spre surprinderea tuturor, după 1990, Constantin Diplan a ieșit la pensie, cu toate că era pe atunci încă foarte tânăr.
-Ai înnebunit? Ce te-a apucat? Te-ai uitat în oglindă? Tu ai față de pensionar? – l-a întrebat, iritat, Gigi Dinică.
-Nu. N-am față... da’ nici nu mai fac față! – i-a răspuns Dipi de parcă ar fi știut ce o să urmeze.
Așa că a lăsat Cotroceniul, cartierul lui drag, băieții de șpriț, poker și table, șueta care îi pria de minune și a emigrat tocmai la capătul celălalt al lumii, în Statele Unite. După niște ani, l-am întâlnit într-o vară, la Cheia.
-Ce faci Dipi? Unde locuiești acum?
-În județul Maryland, bătrâne, mi-a răspuns de parcă ne-am fi despărțit ieri.
Acolo, departe, în județul mai sus menționat, Constantin Diplan a împlinit anul acesta 84 de ani! Vă vine să credeți? Nimeni nu și-a închipuit vreodată că bucureșteanul Dipi, autentică întruchipare a caragialianului dom’Mitică, va putea pleca vreodată atât de departe și atât de definitiv. Nu și din sufletul meu.”... Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
Vi-l mai amintiți pe Constantin Diplan? Misterul dispariției actorului
- Detalii
- Răzvan Grădinaru
- Arte