Costel Constantin (născut pe 20 octombrie 1942, la Galați) a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, avându-i drept colegi pe Ion Caramitru, Virgil Ogăşanu, Ilinca Tomoroveanu, Florina Cercel, Ştefan Radof, Valeria Seciu şi mulţi alţii. Rolul de absolvire a fost Laertes din „Hamlet” de William Shakespeare. A jucat în nenumărate filme, iar pe scena Teatrului Național din București a strălucit în rolul principal din „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, adaptare după romanul lui Ken Kesey, după care s-a făcut și un film celebru în care a jucat Jack Nicholson.

Într-un interviu cu Silvia Kerim pentru Formula As, își rememora copilăria și adolescența: „Am crescut intr-o familie foarte unita. Mama mea are 82 de ani. O cheama Dobrita. Spui ca e un nume frumos... Da, asa e! Dar sa vezi de ce e frumos: bunicul meu dupa mama a fost sef de gara. O gara mica de tot. La intrarea in orasul Husi exista un tunel si un canton mic - o halta. Halta se numeste... Dobrina. Si atunci, bunicu" si-a botezat prima fata ca pe locul de munca: Dobrina. Cand mama era mica de tot i s-a zis Dobrita. Adica un fel de alint de la Dobrina. Si Dobrita a ramas! Asadar, mama e nascuta la Husi, de acolo familia ei s-a mutat la Galati, unde l-a cunoscut pe tata, s-au luat tot la Galati si tot la Galati m-am nascut si eu. Numele de familie al mamei era Bozianu - suna frumos, nu-i asa? - da, ea era Dobrina Bozianu, fiica sefului de halta Gheorghe Bozianu. Tata a fost muncitor la uzinele metalurgice din Galati - Titan. Muncitor siderurgist. Chiar am o poza cu el. Ma uitam deunazi la poza asta: poza il arata intr-o hala cum intoarce foile de tabla incadescente cu niste clesti uriasi... Eu am fost primul nascut, mai am doi frati, sositi pe lume din trei in trei ani: Gheorghe si Dumitru (Gigi si Dan). Nici unul actor. "Profilati" pe meserii economice si tehnice.

In schimb, fratele mamei mele, Damian Bozianu, era cunoscut in Galati ca unul dintre actorii de baza ai teatrului din oras... As zice chiar ca unul dintre membrii fondatori. Poate ca si de la el mi se trage patima asta pentru teatru! Inca de mic, ma lipisem de zidurile, de scaunele, de culisele teatrului. Simteam si in vis parfumul specific al acestei lumi mirifice! Inca de mic incepusem sa "joc". Unchiu-meu imi dadea cate o mustata, cate o peruca, "accesorii" necesare unui foarte tanar interpret! Apoi, incetul cu incetul, am devenit actorul principal al echipei de teatru de amatori a scolii condusa de... profesoara noastra de matematica. De altfel, ea juca si toate rolurile principale feminine! Am "debutat" impreuna in piesa "Ecaterina Teodoroiu". Ea juca rolul titular, iar eu eram locotenentul care, la final, o tinea in brate pe Ecaterina Teodoroiu moarta! Eu aveam 15 ani si ea avea vreo 28-30, iti dai seama! Asta se intampla la fostul liceu de fete, devenit Liceul "Mihail Kogalniceanu" - scoala de mare traditie in Galati, aflata pe strada Domneasca. (...). Da, inca din clasa a noua - a zecea, eu stiam ca o sa ma fac actor...”.

A ajuns actor și grație unei întâlniri cu niște artiști extraordinari: „Unchiu-meu, desigur, nici nu concepea sa fac alta meserie. Asa ca am ajuns la Bucuresti... cu gandul sa dau la Teatru. Am avut enorma sansa de a-l avea ca "mentor" pe acel foarte mare actor al scenei si ecranului romanesc care a fost Ion Fintesteanu. Normal ca am intrat la Institut din prima incercare. Cand am terminat, am plecat la Iasi, unde am ramas la Teatrul National timp de vreo cinci ani. Ce teatru extraordinar! Ce bine si-a mentinut stacheta! Mare lucru daca ne gandim ca este cel mai vechi teatru din tara noastra! Acolo m-a "prins" Radu Beligan. Adica de acolo m-a adus el la Nationalul bucurestean. Beligan era pe atunci directorul Nationalului bucurestean si pornise intr-un turneu prin tara ca sa mai descopere si sa aduca in Capitala "forte proaspete". Cum zic, m-a vazut, m-a placut si m-a adus aici. De unde nu m-am mai miscat niciodata”.

”În primul an și al doilea, examenele erau eliminatorii”, spunea Costel Constantin în podcastul Avangarda, realizat de Ionuț Vulpescu, fostul ministru al Culturii. „Dacă luai sub șase, sub cinci, te sfătuia să te duci la altă facultate, s-a întâmplat asta cu trei colegi ai mei, patru, prieteni ai mei mai mici cu un an. Unul singur a rămas actor și a ajuns, Dan Nuțu, un actor extraordinar. Un alt coleg era ușor bâlbâit, a trecut de la actorie la regie... Andrei Șerban. Al doilea, care era emotiv, foarte emotiv, a pierit acum câteva zile, Biță Banu, marele George Banu, care a avut o carieră de cronicar dramatic. Mare, mare! Și a scos cărți! Iar ultimul, care din fericire, era și emotiv, și când era emotiv, se și bâlbâia, a trecut la regie, dar s-a dus împreună cu Toma Caragiu, la cutremur. Îl chema Bocăneț. Alexandru Bocăneț.”

„Am jucat roluri importante, în multe piese, am învățat de la actori ca George Constantin și Florin Piersic. Să știți că Florin Piersic, afară de poveștile pe care le spune el, nenumărate, pe scenă, este un partener impecabil, minunat, de o generozitate formidabilă. Eu m-am înțeles cu el și am învățat de la el mult! În clipa în care urca pe scenă, dădea tot sufletul, totul, de la el! Și în ochi îți cerea ca și tu să fii sincer și să faci la fel. Ceea ce e foarte mare lucru. Cel mai greu e, se spune, pentru un actor, să se ridice cortina, el să stea pe un scaun, să se aprindă un reflector, pe el, și să stea două-trei minute să nu scoată niciun cuvânt, dar nimeni din sală să nu miște. Dacă reușești să faci asta, înseamnă că ești adevărat, actor adevărat!”

Căsătorit de o viață cu doamna Mihaela, are un băiat și are, dintotdeauna, o mulțime de căței: „Pot spune că noi toti, cei din familia Constantin, am avut foarte multe de invatat de la cateii nostri. Uite, sa ti le prezint: ea - cea care tocmai intra acum aici, in salon, este Bella - dalmatiana-printesa. Si asta-lalta este... Miss Maidan. Ai inteles? "Maidan" pentru ca am luat-o de pe strada - adica de sub masini, unde a dormit aproape jumatate de an. I-am zis Miss Maidan pentru ca intre timp, dupa cum vezi, a devenit o adevarata domnisoara. O... "Miss". Acum, amandoua "fetitele" noastre sunt doua batranici, daca le socotim anii de caine, in ani de om. Spre bucuria baiatului nostru al mare, Vlad, Bella a intrat in familia Constantin acum 12 ani. Intre timp, Vlad (care intrase la Facultatea de Medicina atunci cand in viata noastra a aparut Bella) s-a casatorit, a devenit chirurg specialist in chirurgie generala si asistent universitar la catedra de chirurgie.”.

A împărtășit pasiunile sale cu prieteni faimoși: „„Am fost născut la Galați și ani întregi pescuitul a fost marea mea pasiune. Mergeam pe baltă cu Marin Moraru, Amza Pellea și Mircea Albulescu. Ne trezeam la 5 dimineața ca să fim acolo devreme. Îi spuneam lui Amza: «Există o baltă a generalilor, păzită de soldați cu puști. Tu te duci și ceri un bon de acces, că mai vii cu doi colegi». Și așa ajungeam noi acolo. În două, trei ore, ne întorceam cu un portbagaj plin cu crapi! O chemam pe soacră-mea să-i pregătească, apoi fugeam la repetiții. Acum, singurul meu hobby e căsuța pe care o am la Breaza, unde am plantat 80 de pomi fructiferi și toate plantele din lume, chiar și coacăze, mure, zmeură. Mi-am cumpărat tot felul de cărți și studiez horticultura”, a povestit actorul.


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro