Cornel Coman (14 iunie 1936, Livezile -16 ianuarie 1981, București) a fost un actor de mare profunzime și cu o activitate foarte bogată în teatru, televiziune și filme. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” , după care a activat la Teatrul Bulandra. Este cunoscut și pentru relația specială pe care a avut-o cu actrița Margareta Pogonat.

Cornel Coman s-a născut în anul 1936, în satul Vizantea-Livezile (fost Găuri), azi situat în județul Vrancea. A urmat Liceul „Unirea” din Focșani. În anul 1963 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC), la clasa profesorului Constantin Moruzan. Își începe cariera actoricească pe scena „Teatrului de Stat” din Brașov, pe care o continuă la Teatrul Bulandra din București.

„Fiind un copil sensibil s-a înfricoşat de larma şi de lumea multă şi pestriţă a Focşanilor, el, care era obişnuit cu văile şi crestele liniştite pe care era aşezat satul Găuri şi nu a reuşit să se acomodeze în acest nou loc. În anul şcolar 1946-1947, rezultatele şcolare nu au fost bune şi anul următor a repetat aceeaşi clasă I, care, de asemenea, a început dificil şi s-a terminat şi mai greu. Cele mai mari note le-a obţinut la religie, la igienă, desen şi la educaţie fizică. A amânat examenul de final de an din iunie tocmai în luna septembrie şi abia este declarat promovat. În anul şcolar următor, 1948 -1949, are loc şi reforma învăţământului, când clasa a II-a de liceu devine a VI-a gimnazială, însă din nou emoţiile, sensibilitatea sau necazurile părinţilor cu regimul comunist l-au blocat definitiv în acest nou an şcolar, reuşind să obţină doar o notă de 8 la limba rusă, după care este retras şi nu mai este identificat ulterior la acest liceu", spune istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale-Filaiala Vrancea.

Drumul până pe scene și platouri de filmare nu a fost deloc unul ușor. Fiindcă tatăl său, Alexandru, avusese un pic de avere (înființase în 1931 o prăvălie în sat), așa că era gata-gata să fie exmatriculat din liceu pentru că avea „origini nesănătoase”. Ca să scape de povara dosarului, familia a decis ca el să fie înfiat de bunicul său după tată, Toader Coman, care era un țăran sărac. Astfel, în acte, adolescentul devine fratele... tatălui său biologic. După liceu, a dat examen la Litere, dar s-a decis ca să se facă o reexaminare la limba greacă veche, pe care a picat-o. După acest eșec, s-a întors la Focșani, unde aproape un an de zile a lucrat ca taxator pe autobuze. Apoi, la îndemnul fratelui său, studiază contrabasul și vioara. În 1957, dă prima oară examen la Teatru și pică. Timp de un an urmează o Școală de Topografie în București, după care se angajează ca instrumentist la Filamornica din Focșani, instituție la care fratele său era secretar muzical. În fine, în 1959 este admis la IATC.

Debutează pe marele ecran, târziu, la vârsta de 30 de ani, în anul 1966 în pelicula „Un film cu o fată fermecătoare” (regia Lucian Bratu, cu Margareta Pâslaru, Ștefan Iordache, Marin Moraru), relevând „un stil de joc elegant, calm și destins, care îi va influența ulterior cariera artistică. Chipul său particular și fotogenic, ca și siguranța gestului dramatic, schițat cu laconism, dar bogat în tonalități expresive, îi asigură marele succes de care s-a bucurat, fiind unul dintre cei mai solicitați actori români de film, cu roluri de primă mărime”. Tot în 1966, joacă, alături de Irina Petrescu și Dan Nuțu, în „Diminețile unui băiat cuminte”, în regia lui Andrei Blaier.

A avut roluri importante în peste 40 de pelicule. Printre colegii alături de care joacă, se numără Ștefan Iordache, Marin Moraru, Ernest Maftei, Mircea Albulescu, Amza Pellea, Octavian Cotescu, Lazăr Vrabie, Irina Gărdescu, Emanoil Petruț, Ana Széles, Silviu Stănculescu, Vasilica Tastaman, Dem Rădulescu, Ilarion Ciobanu, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Gheorghe Cozorici etc. A avut rol principal în „Puterea și Adevărul” și a fost îndrăgtul profesor de geologie din serialul pentru adolescenți „Cireșarii”. Între filmele sale de referință se numără „Drum în penumbră”, „Trecătoarele iubiri”, „Prin cenușa imperiului” sau „Pădurea pierdută”.

„A fost actorul și omul care a străfulgerat scena și ecranul românesc cu o lumină specială, aproape unică în melancolia ei. Ceva ce semăna cu amurgurile din Vrancea atât de dragă lui și atât de des evocată în conversațiile fugare sau lungi de-o noapte cu colegii și prietenii. A fost actorul care s-a prăbușit pe scenă ca un albatros pe nava pe care o iubea… A fost o pasăre cântătoare rară, care a zburat din pomul constelației noastre prea devreme, dureros de devreme”, spunea despre el Ion Besoiu. Actorul a dispărut la numai 44 de ani, într-un moment de mare succes în cariera artistică și în plină putere de creație....

În paralel cu iubirea pentru colega sa Margareta Pogonat (partenera sa din filmul „Drum în penumbră”, 1972), a fost căsătorit cu avocata Maria-Letiția Coman (Nicolescu), cu care a avut un băiat, Alexandru-Paul, devenit și el jurist. 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro