Ilinca Tomoroveanu (21 august – 2 mai 2019) a fost o mare actriță de teatru și film. Din anul 2005 a fost director adjunct artistic al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”, unde și-a continuat și cariera de actor. În 1990 a devenit membră a UNITER, iar din 1999 a fost membră în senatul UNITER. A fost distinsă, în anul 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Nepoata poetului Octavian Goga, regretata actriţă Ilinca Tomoroveanu, a moştenit o avere evaluată la câteva milioane de euro pentru care s-a luptat cu alte rude dar și cu statul român. Timp de două deceniii, Florin şi Radu Mureşanu, nepoţii Veturiei, a doua soţie a lui Octavian Goga, s-au aflat și ei în proces cu statul român pentru bunurile familiei.

Ilinca Tomoroveanu a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1964 (clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar). A debutat pe scena cinematografică în filmul "Darclee" (figuratie), apoi in 1960, în filmul „Mândrie” (regia Marius Teodorescu), iar pe scena teatrală a debutat în anul 1964, la Teatrul Național București în rolul Cristinei din piesa „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu (regia Horea Popescu). După debut are o bogată carieră actoricească, jucând atât pe scena Teatrului Național din București, cât și în piese de teatru la Televiziunea Română sau în filme. În stagiunea 2008–2009, Ilinca Tomoroveanu a interpretat la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” personajul Ilina Romescu din piesa Jocul ielelor, de Camil Petrescu. Piesa a avut premiera în 12 mai 2007. 

Actrița era fiica lui Alexandru Tomoroveanu, economist cu studii la Paris, fost director general al CEC (1941-1948). Căsătorită din 1977 cu actorul Traian Stănescu, au avut împreună un fiu, Mihai Stănescu, devenit operator la televiziune. N-a fost dragoste la prima vedere, cum se intampla de multe ori in lumea artistica, dar s-a dovedit ca formula lor a fost mai convingatoare. Ilinca Tomoroveanu si Traian Stanescu s-au cunoscut cu multi ani in urma si, la inceput, erau doar prieteni. Iubirea lor s-a nascut tocmai din revelatia ca au multe lucruri in comun. Treptat, a aparut o fascinatie intre ei si de-aici pana la dragoste n-a mai fost decat un pas. Sunt impreuna de o viata si azi marturisesc amandoi, cu glas ferm, ca n-ar mai putea trai unul fara celalalt. Au fost colegi de teatru, au avut prieteni comuni, s-au tot intalnit in diverse cercuri, stateau in acelasi cartier si, urmare a tuturor acestor coincidente, s-au indragostit aproape brusc, desi dupa o lunga prietenie. Senzatia in sine a survenit subit, a fost o pasiune care s-a aprins deodata, pe terenul unei amicitii de substanta...

În ultima perioadă a vieții, actrița a încercat să intre în posesia averii care i se cuvenea din partea ilustrului său unchi. Prin testament, Octavian Goga, fost premier între 28 decembrie 1937 şi 11 februarie 1938, i-a lăsat toată averea Veturiei după moartea lui misterioasă din 7 mai 1938, la 57 de ani. Însă în 1966, ea a donat totul statului român. În 2015, nepoţii Veturiei i-au anulat testamentul şi au obţinut retrocedarea Complexului Muzeal „Octavian Goga” de la Ciucea, judeţul Cluj.

În aceste condiţii, Ilinca Tomoroveanu, dar şi alte rude puteau intra în cursa pentru avere. Achiziţionat în 1920, domeniul de 24 de hectare găzduieşte un conac impresionant, unde se află numeroase colecţii de mare valoare, printre care şi tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian şi Camil Ressu. Tot acolo se află Mausoleul Iubirii, unde sunt îngropaţi Octavian şi Veturia Goga.

 Istoria familiei lui Octavian Goga e învăluită în controverse. Deşi a avut două soţii, poetul nu a avut moștenitori direcți, ci doar nepoţi de la fraţi. Astfel că printre descendenţi se numără actriţa Ilinca Tomoroveanu, dar şi Carmen Harra )prezicătoare, ocultistă dar și fosta cântăreață Carmen Mureșan din Trio Expres), care sunt verişoare. În ciuda legăturii de sânge, cele două nu au ţinut o relaţie apropiată. Au fost tentate de moştenire, însă nici una nu s-a implicat în lupta pentru averea lui Octavian Goga.

„N-am făcut niciodată un titlu de glorie din rudenia cu Octavian Goga. Ioan, nepotul crescut de Octavian Goga, i-a avut pe Alexandrina, mama mea, şi pe Mircea Goga. Nu m-am bătut pentru moştenirea lui Goga, dar am aflat că toată averea lui a mers la rudele Veturiei. Am aflat de rudenia cu Ilinca Tomoroveanu de la Mircea, însă nu am cunoscut-o personal pe actriţă”, a declarat Carmen Harra, verişoara Ilincăi. După moartea Veturiei, în 1979, la 96 de ani, Mircea Goga a dezvăluit în cartea „Veturia, privighetoarea lui Hitler” că mariajul Veturiei cu Octavian Goga a fost cu scopul unei misiuni încredinţate ei de către Serviciile Secrete Germane.

Din 1914, ea a fost recrutată ca agentă la Bayreuth, unde cânta operele lui Wagner. Tot el lansează în aceeaşi carte ipoteza că Octavian Goga ar fi fost de fapt asasinat. Pe 14 mai 1938, Octavian Goga a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, ulterior fiind reînhumat la Ciucea, unde îşi doarme somnul de veci şi Veturia Goga. Chiar dacă nu a apucat să primească nimic din averea lui Goga, Ilinca Tomoroveanu a moştenit talentul. A jucat 55 de ani pe scena TNB, unde din 2005 a fost numită şi director artistic.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro